Πολλοί από τους αναγνώστες της εφημερίδας θα αναρωτιούνται ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία κάποιες εταιρείες διακρίνονται και βραβεύονται για το εργασιακό τους περιβάλλον σε μια εποχή που βλέπουμε γύρω μας να καταστρατηγούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Ισως μάλιστα κάποιοι να εκφράζουν και κάποια δυσπιστία ως προς τα στοιχεία που ακολουθούν στο παρόν αφιέρωμα.
Είναι κατανοητό όταν στις μέρες μας πάνω από το 20% των συμπολιτών μας βρίσκεται χωρίς εργασία και ακόμα πιο κατανοητό όταν από αυτούς που εργάζονται οι 9 στους 10 πληρώνονται -τους ήδη ψαλιδισμένους μισθούς τους –με καθυστέρηση από μερικές ημέρες έως αρκετούς μήνες.
Η προβολή και βράβευση των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον έχει σαν στόχο να βοηθήσει να κρατηθούν ψηλά τα στάνταρντ της εργασίας, να θυμίσει ότι η εργασία εξακολουθεί εκτός από δικαίωμα να αποτελεί και πηγή ολοκλήρωσης έμπνευσης και δημιουργίας και να βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζομένους στην Ελλάδα να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης του δικού τους εργασιακού περιβάλλοντος.
Οι εταιρείες που διακρίνονται στις επόμενες σελίδες για το εργασιακό τους περιβάλλον πληρώνουν στην ώρα τους, αλλά αυτό είμαι σίγουρος ότι δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική τους ευμάρεια, αλλά κατά κύριο λόγο στο ειλικρινές και ουσιαστικό ενδιαφέρον προς τους ανθρώπους τους που εκφράζεται με πολλούς άλλους τρόπους.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κατανοήσει ότι επενδύοντας στους ανθρώπους τους και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους όχι μόνο αυξάνουν τη δέσμευση και την εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων τους, αλλά διασφαλίζουν την παραγωγικότητα και τα καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα.
Το πλέον συχνό παράδειγμα που αναφέρθηκε εφέτος κατά το οποίο οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν έμπρακτα κοντά τους την παρουσία και το ενδιαφέρον της εταιρείας τους –όπως φαίνεται μέσα από τα σχόλιά τους στις ανοιχτές ερωτήσεις της έρευνάς μας –αφορά την περίοδο έναρξης των capital controls.
Αυτό έγινε κατανοητό από τους εργαζομένους με την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας αλλά παράλληλα και με την προσπάθεια των περισσοτέρων εταιρειών να πληρώσουν σε ρευστό για να διευκολύνουν τους ανθρώπους τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και αν αυτό είναι ευνόητο για τις εταιρείες που διακινούν χρήματα στη φυσική τους μορφή (εμπόριο – λιανική πώληση), εν τούτοις το συναντήσαμε και σε εταιρείες που δεν διακινούν ρευστό. Κάποιες επιχειρήσεις –κυρίως πολυεθνικές –πραγματοποίησαν εισαγωγή χρημάτων από το εξωτερικό μέσω χρηματαποστολών, για να μπορέσουν να πληρώσουν εγκαίρως σε χαρτονομίσματα. Κάποιες άλλες αύξησαν για ένα χρονικό διάστημα τον αριθμό των tickets restaurant που προσφέρουν στους εργαζομένους τους (τα οποία εξαργυρώνονται σε super markets), δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δυνατότητά τους στις βασικές τους αγορές.
Διερευνώντας τις πρακτικές των εταιρειών αναφορικά με τους τρόπους που δείχνουν το ενδιαφέρον προς τους ανθρώπους τους, συναντάμε μια σειρά από πολιτικές και παροχές, κάποιες από τις οποίες έχουν οικονομική επιβάρυνση για τις εταιρείες, κάποιες άλλες όμως εκφράζουν κυρίως ενδιαφέρον και φροντίδα χωρίς απαραίτητα το κόστος τους να είναι απαγορευτικό.
Ας δούμε λοιπόν τι παρέχουν αυτές οι 24 εταιρείες που διακρίνονται εφέτος.
Ολες οι εταιρείες προσφέρουν μισθούς μεγαλύτερους από τη συλλογική σύμβαση, εφαρμόζουν αντικειμενικά συστήματα αμοιβών, δίνουν bonus για ομαδική αποδοτικότητα, δίνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση και βοήθεια για προσωπικά ζητήματα εάν χρειαστεί, παρέχουν εσωτερική εκπαίδευση και σεμινάρια και όλες διοργανώνουν εταιρικές εκδηλώσεις και γιορτές.
Σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που βραβεύονται (23 στις 24) χρηματοδοτεί την ατομική εκπαίδευση και προσφέρει επιδόματα σπουδών, έχει θεσπίσει διάφορα βραβεία ή έχει εγκαταστήσει μηχανισμούς επιβράβευσης (π.χ. εργαζόμενος του μήνα), έχει δημιουργήσει συστήματα αξιολόγησης και καθορίζει τις αμοιβές βάσει αποδοτικότητας.
Οι εννέα στις δέκα από αυτές τις εταιρείες παρέχουν στους εργαζομένους τους ιδιωτική ομαδική ασφάλιση υγείας με check up και διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, ασφάλεια ζωής, αναπηρίας ατυχήματος, καλύπτουν το σύνολο ή μέρος του ημερήσιου φαγητού ή προσφέρουν κουπόνια σίτισης, έχουν ευέλικτο ημερήσιο πρόγραμμα για νέες μητέρες, εφαρμόζουν ημέρες αιμοδοσίας και συντηρούν σε κάποιο νοσοκομείο εταιρική τράπεζα αίματος.
Πάνω από το 80% αυτών των εταιρειών παρέχει ευέλικτο ωράριο (προσέλευση – αναχώρηση – σύμπτυξη ωρών εργασίας – εργασία από το σπίτι), προσφέρει δώρο γάμου, κάνει εκπτώσεις στα εταιρικά προϊόντα ή δίνει εκπτωτικά κουπόνια.
Ακολουθούν και άλλες πολλές περισσότερο ή λιγότερο γενικευμένες παροχές.
Αλλά ξέρετε ποιο είναι το μυστικό; Δεν είναι το οικονομικό αντίτιμο αυτών των ενεργειών. Είναι ότι όλα αυτά γίνονται με αυθεντικότητα και με ειλικρινές ενδιαφέρον για τους ανθρώπους τους, αποτελούν ενέργειες που εκφράζουν την πραγματική ενασχόληση των εταιρειών με τον παράγοντα εργαζόμενο και δεν εμπίπτουν απλώς μέσα σε μια τυπική διαδικασία επιχειρηματικής συνδιαλλαγής.
Και για αυτόν τον σημαντικό λόγο λοιπόν, αυτές οι εταιρείες θα βραβευθούν στις 19 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ