Η ανθεκτικότητα (resilience), η ικανότητα δηλαδή να μπορεί κάποιος να επανακάμπτει έπειτα από δυσκολίες και να διατηρεί υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας, θετικής ενέργειας, δέσμευσης και διάθεσης για εργασία, αποτελεί κύριο συστατικό στις εταιρείες που βραβεύονται εφέτος. Τα ανθεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα καταφέρνουν να αποδίδουν τα μέγιστα σε συνθήκες πίεσης, να ανταποκρίνονται άμεσα στις αλλαγές και να διατηρούν υψηλά τα επίπεδα ικανοποίησης των ανθρώπων τους. Πώς το καταφέρνουν όμως αυτό;
1. Μέσα από ξεκάθαρη επικοινωνία των στόχων και ενδυνάμωση των ανθρώπων να τους πετύχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προγράμματα «We Care for You» και «Να η Ευκαιρία» της AXA Ασφαλιστικής μέσα από τα οποία χαράζεται ξεκάθαρη κατεύθυνση και ενισχύεται ο ανοιχτός διάλογος σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχο και το «Wall of Fame» της Mars, καθώς και ο θεσμός των Ημερών Αξιών στην ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ όπου οι αξίες και η κουλτούρα αναδεικνύονται βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί ένα ανθεκτικό εργασιακό περιβάλλον.
2. Το χτίσιμο εμπιστοσύνης και ψυχολογικής ασφάλειας στην εταιρεία όπου ο εργαζόμενος αισθάνεται ζεστασιά και ελευθερία να εκφράσει την ατομικότητά του. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο θεσμός «Ολοι σαν ένας –As One» της DHL Express Ελλάς, η ειδική φωτογράφιση της Enartia για τους νέους εργαζομένους, τα βραβεία της Abbvie και οι Achievers of the Month της PSC. Εδώ εντάσσονται επίσης πρακτικές που αφορούν την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων που βρίσκουμε σε όλες τις βραβευμένες εταιρείες (π.χ. επιδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών δεξιοτήτων), στη γενικότερη διαχείριση ταλέντου μέσα στον οργανισμό, καθώς και πρακτικές Ισων Ευκαιριών και διαχείρισης της διαφορετικότητας. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η πρακτική Reverse Mentoring της AXA μέσα από την οποία νέοι εργαζόμενοι εκπαιδεύουν στις νέες τεχνολογίες μεγαλύτερους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι λοιπόν αισθάνονται ότι αποτελούν μέλη μιας κοινότητας ή «οικογένειας» με υψηλή συντροφικότητα αλλά και σταθερή ματιά στον στόχο και στο αποτέλεσμα.
3. Τα ανθεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα νοιάζονται για την υγεία (ψυχική και σωματική) και την ευδαιμονία των εργαζομένων. Εδώ βλέπουμε δράσεις όπως το «Move well – Eat well – Feel well» της Enartia, το «New World at Work» της Microsoft, ένα καινοτόμο μοντέλο εργασίας που διασφαλίζει ευελιξία, το έτος «Ευεξίας» και το Blue Room δωμάτιο χαλάρωσης της Beiersdorf Hellas, τα μαθήματα Pilates και επίσκεψη διατροφολόγου στο γραφείο στην MSD, το πρόγραμμα «Διαχείρισης Χρόνου και Αγχους» της Enel Green Power Hellas καθώς και το πρόγραμμα «Well-Being» της British American Tobacco Ελλάς. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη σημασία μιας προσέγγισης βασισμένης στις αρχές της εργασιακής ψυχολογίας της υγείας που ακολουθείται στα ανθεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα. Η υγεία στον χώρο της εργασίας αποτελεί μείζον θέμα στις παρούσες συνθήκες πολυδιάστατων κρίσεων (οικονομικών, γεωπολιτικών και οργανωσιακών) και θα είναι το αντικείμενο του μεγάλου διεθνούς ακαδημαϊκού συνεδρίου από το European Academy of Occupational Health Psychology που θα γίνει τον Απρίλιο στην Αθήνα.
4. Τα ανθεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα νοιάζονται για την κοινωνία γύρω τους και για άλλη μία χρονιά βλέπουμε πολλαπλές δράσεις από όλες τις εταιρείες που βραβεύονται με έμφαση στον εθελοντισμό και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Τα Best Workplaces αναγνωρίζουν λοιπόν τη σημασία της ανθεκτικότητας και τη χτίζουν μέσα από την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη, την αυτονομία, την ενδυνάμωση, την ψυχολογική ασφάλεια, την εστίαση στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων τους και την κουλτούρα προσφοράς.
Ετσι μπορούν να αντιμετωπίζουν με σθεναρότητα τις προκλήσεις των καιρών, να επανακάμπτουν και να επιτυγχάνουν αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.
Η δρ Ολγα Επιτροπάκη είναι καθηγήτρια Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, κάτοχος της Ακαδημαϊκής Εδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, ALBA Graduate Business School at the American College of Greece.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ