Ο κύριος Γιαν Φαμπρ, τον οποίο ο κύριος Μπαλτάς έχρισε Διευθυντή του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, διαθέτει αρετές και γνωρίσματα που οι περισσότεροι Έλληνες, άσχετοι συνήθως περί τα καλλιτεχνικά, αγνοούν. Πρώτον ο κ. Φαμπρ δεν αγαπά τα χρήματα.

Σε μια από τις αρχικές παραστάσεις του έκαψε δεσμίδες χρήματα και με τις στάκτες έγραψε «ΜΟΝΕΥ» ή «ARGENT». Δεν είμαι βέβαιος για τη γλώσσα. Δεύτερον, ζει στον ίδιο δρόμο όπου έζησε ο μακαρίτης Vincent Van Gogh, το όνομα του οποίου εμφανίζεται σε μιαν απλή εντοιχισμένη πλάκα.

Όμως το 1977 ο κύριος Γιαν Φαμπρ μετονόμασε την οδό σε «Οδό Γιαν Φαμπρ». Μάλιστα στην είσοδο του σπιτιού του τοποθέτησε πλάκα στην οποία ανέγραψε «Εδώ ζει και εργάζεται ο Γιαν Φαμπρ». Τρίτον, ο κύριος Φαμπρ δεν χρειάζεται ακριβά υλικά για να ζωγραφίσει. Το 1978 σε μια σόλο παράστασή του «Το σώμα, το αίμα μου, το τοπίο μου», ζωγράφιζε με το αίμα του.

Το 1980 κλειδώθηκε τρία μερόνυχτα σε ένα λευκό δωμάτιο – κύβο καί ζωγράφιζε με τα ταπεινά μπλε Big για να καταδειχθεί η Μεγάλη Τέχνη. Να προσθέσουμε ότι ο κύριος Φαμπρ δεν είναι ψώνιο. Ομολόγησε ότι είναι ένας απλός καλλιτέχνης και δεν κάνει για διευθυντής ενός Φεστιβάλ. Ο φιλόσοφος Μπαλτάς δεν τον άκουσε. Θυμήθηκε όμως μια ρήση του Σπινόζα και την ξεφώνισε.
Η φράση έλεγε: «Δεν ξέρουμε καν τί δύναται ένα σώμα».

Με μεγάλη αγωνία όλοι εμείς οι Έλληνες πολίτες, καλλιτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, απλοί άνθρωποι, όπως ο υπογραφόμενος, περιμένουμε με αγωνία τί θα μπορέσει να κάνει αυτό το σώμα του διευθυντή κυρίου Γιαν Φαμπρ. Ένα είναι βέβαιο: το αγαθό πνεύμα του Έλληνα φιλοσόφου Μπαλτά, θα τον προστατεύει. Και αν ο ρηξικέλευθος ευρωπαίος καλλιτέχνης θελήσει να αλλάξει το όνομά του (ως μια άλλη καλλιτεχνική καινοτομία) από Γιαν Φαμπρ σε Γιάννη Φάμπρικα, ο φιλόσοφος Υπουργός θα τον αποτρέψει. Για ευνόητους λόγους.