Με τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών που στοίχισαν τη ζωή τριάντα ανθρώπων «η Ευρώπη κτυπήθηκε πια στην καρδιά της»! Έτσι θα εκθέσω εδώ κάποιους σύντομους προβληματισμούς .

1. Οι τρομοκράτες του εξτρεμιστικού Ισλάμ έχουν διευρύνει απεχθώς την έννοια του «εχθρού» . Εχθρός είναι πλέον όλος ο διεφθαρμένος δυτικός πληθυσμός . Στις Βρυξέλλες ήταν οι άνθρωποι που πήγαιναν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν . Στο Παρίσι το Νοέμβριο στόχος ήταν οι νέοι που σύχναζαν στα καφέ . Με αυτή τη μεθοδολογία οι χυδαίοι τρομοκράτες προσπαθούν να ενσταλάξουν το φόβο!

2. Όμως εάν ζούμε κάτω από ένα συνεχή φόβο , τότε – ως δυτικοί πολίτες- θα έχουμε ηττηθεί από τους τρομοκράτες, γιατί η αληθινή καταστροφή θα είναι ουσιαστικά « η τραυματισμένη ζωή που διάγουμε»!

3. Σίγουρα δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στο αδίστακτο τρομοκρατικό μόρφωμα του ISIS που έχει θεοποιήσει το γνωστό σύνθημα του ισπανού δικτάτορα Φράνκο « Viva la muerta» ( ζήτω ο θάνατος)!

4. Από την άλλη πλευρά ωστόσο είναι απαραίτητο να μη κατεδαφίσουμε τις «ανοικτές μας κοινωνίες» – για να θυμηθούμε λίγο τον Καρλ Πόπερ- και τη δικονομική μας νομοθεσία (άρθρο 253Α του ΚΠΔ).

Αυτό δεν σημαίνει πάντως, ότι δεν πρέπει να λάβουμε και κάποια επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα , όπως είναι η συστηματική συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Πληροφοριών των αντίστοιχων Ευρωπαικών κρατών , αφού το τεράστιο αυτό έλλειμμα επέτρεπε τον καταζητούμενο για την αιματοχυσία του Παρισιού Abdeslahm να κρύπτεται για 4 μήνες στο κέντρο των Βρυξελλών , χωρίς να τον ενοχλεί κανείς !

5. Όλα αυτά τα δεδομένα βάζουν καινούργια βάρη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα. Γιατί; Γιατί πολλά ευρωπαικά κράτη θα φανούν πλέον απρόθυμα να δεχθούν τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί ( με βάση την πρόσφατη συμφωνία). Επιπλέον, γιατί θα πολλαπλασιαστεί η μομφή ότι μέσα από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές περνούν εύκολα και οι τρομοκράτες , που κατευθύνονται από την Ελλάδα στην Ευρώπη!

Και το ερώτημα είναι : Έχει κάποια στρατηγική η κυβέρνηση για όλα αυτά ή θα παραμείνει εντελώς ανεύθυνη ;

Ο Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ

Kalfelis@law.auth.gr