Ο κ. Τσίπρας κέρδισε την εξουσία υποσχόμενος ότι θα χτυπήσει τα μεγάλα συμφέροντα, θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, θα στηρίξει τους μη προνομιούχους και θα φέρει στη χώρα μια νέα ανάπτυξη.
Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχτηκαν λόγια του αέρα. Δεκαπέντε μήνες μετά, η χώρα πάει χειρότερα σε όλους τους τομείς.
Πάρτε ως παράδειγμα τη φοροδιαφυγή –τη μάστιγα της ελληνικής οικονομίας που οφείλεται κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» δεν πήρε κανένα μέτρο για την πάταξή της –γι’ αυτό και το 2015 οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα μικρότερα των 10.000, ενώ έξι στους δέκα εισόδημα μικρότερο των 5.000 ευρώ –416 ευρώ τον μήνα!
Επιπλέον, η κυβέρνηση Τσίπρα (αν και το εξήγγειλε) εξακολουθεί να μη συνδέει τις ταμιακές μηχανές με το υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι η μη απόδοση ΦΠΑ υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Δεύτερο παράδειγμα, το λαθρεμπόριο καυσίμων που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ προσπάθησε να εφαρμόσει ένα σύστημα εισροών-εκροών στα βενζινάδικα και βυτιοφόρων με GPS που σε συνδυασμό με την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης χτυπούσε το λαθρεμπόριο. Η κυβέρνηση Τσίπρα επέστρεψε στα παλιά: αυξάνει συνεχώς την τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, ανοίγοντας ξανά παράθυρο στα μεγάλα συμφέροντα να κερδίζουν «μαύρο» χρήμα από τη διαφορά τιμής με το πετρέλαιο θέρμανσης.
Τρίτο παράδειγμα: η στήριξη των μη προνομιούχων. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποσχεθεί να μη μειώσει τις συντάξεις. Γι’ αυτό –αντί να κλείσει από τον Οκτώβριο την αξιολόγηση που θα έδινε μια ώθηση στην οικονομία –έχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση που κάνει βαθύτερη την ύφεση, βάζει λουκέτο ή διώχνει στο εξωτερικό επιχειρήσεις, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες κάποιων νέων παιδιών να βρουν δουλειά.
Επιπλέον, για να κλείσει τις τρύπες που προκάλεσε η διακυβέρνησή του σκοπεύει να αυξήσει πάλι τη φορολογία σε όσους βγάζουν πάνω από 30.000 ευρώ τον χρόνο. Αδιαφορώντας για το ότι οι ίδιοι πλήρωσαν το 2015 το 42% του φόρου εισοδήματος της χώρας και αγνοώντας ότι είναι δικαιότερο και πιο αποδοτικό οικονομικά να εισπράξει 100 ευρώ τον χρόνο από 3.000.000 πολίτες πάρα 1.000 ευρώ από 300.000. Ως γνωστόν, η υπερφορολόγηση των πιο παραγωγικών και αποδοτικών εργαζομένων απλώς μειώνει την κατανάλωση και αποτελεί τραγικό αντικίνητρο εργασίας.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν η κυρία Τασία και το Προσφυγικό… έδεσε η σούπα Τσίπρα!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ