Τα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν από μέλη της ΛΑΕ (του Π. Λαφαζάνη) πριν από την προγραμματισμένη ομιλία με θέμα τη διαφθορά τού Νο2 της κυβέρνησης «Εθνικού Λογοκριτή» σε κινηματογράφο Ν. Παππά (φωτογραφία) στου Ζωγράφου καθώς και τα πολλαπλά πλέον γιουχαΐσματα από «απεγνωσμένους και πραγματικούς αγανακτισμένους πολίτες» εναντίον υπουργών, μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν, όπως πλέον φαίνεται, σημαντική υπαρξιακή κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και τούτο επειδή αυτά που έκαναν σε αντιπάλους τους, τα κάνουν τώρα σε αυτούς. Είναι οι ίδιοι οι αριστεροί που γιούχαραν κατ’ επανάληψη τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ, χέρι-χέρι με τα σημερινά στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και το σημαντικότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το γιουχάισμα έσπευσε να εκδώσει και… ανακοίνωση η οποία χαρακτηρίζει την «εισβολή» μελών της ΛΑΕ στην εκδήλωση του «Εθνικού Λογοκριτή» ως «πράξη εκτός αριστερής αντίληψης και ιδεολογίας». Ξέρετε όμως τι φώναζαν τα μέλη της ΛΑΕ; «Εμείς είμαστε ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ».

Το Μαξίμου «τρώει» τα παιδιά του

Σε επικοινωνιακό φάουλ με συνταγή Μαξίμου υπέπεσε αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Ο καλός οικονομολόγος, για καιρό σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε την Τετάρτη ομάδα δημοσιογράφων στο γραφείο του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αγνοώντας τη λίστα των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, κάποιοι συνάδελφοι ειδοποιήθηκαν μαύρα μεσάνυχτα την Τρίτη (άραγε για ξεκάρφωμα;) καθώς, όπως φαίνεται, ο σχεδιασμός της ενημέρωσης ήταν ερασιτεχνικός, στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι «φορετός» από το Μέγαρο Μαξίμου στη γνώριμη πλέον λογική των αποκλεισμών προσώπων και μέσων από την κυβέρνηση. Τελικώς το πράγμα πήγε στραβά καθώς η κλειστή ενημέρωση έγινε βούκινο, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες και από όλο το φάσμα και οι δηλώσεις που διάβασε από ένα χαρτί ο κ. Κουτεντάκης αναγκαστικά μοιράστηκαν στο τέλος μέσω του Γραφείου Τύπου. Ευτυχώς στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που διαθέτει εμπειρία για τη λειτουργία και τις ανάγκες του Τύπου, κατάλαβε και μάζεψε το λάθος. Συμπέρασμα; Η… μαεστρία των επικοινωνιακών μάγων της κυβέρνησης φόρτωσε μια αχρείαστη γκάφα σε ένα νέο και αξιόλογο στέλεχος.


Τα γενέθλια της Ελλάδος

Οφείλω να ομολογήσω ότι το τελευταίο άσμα που μου έρχεται και ερχόταν στο μυαλό μου να σιγομουρμουρήσω (από συνήθεια έστω) την 25η Μαρτίου ήταν το Happy birthday. Οι συνήθειες όμως αλλάζουν, οι καιροί αλλάζουν, η χώρα αλλάζει, γιατί όχι αντί για το «Εχετε γεια, βρυσούλες, λόγγοι, βουνά, ραχούλες» το Happy birthday. Είναι και πιο αισιόδοξο, όσο να πεις. Κάτι ξέρει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όταν ξεκινά το μήνυμά του για την Εθνική επέτειο ως εξής: «Η 25η Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας». Οσο για την αναφορά του ότι «Οι δημοτικιστές εκπαιδευτικοί ήταν ανάμεσα στους πιο δραστήριους οργανωτές της Αντίστασης στον φασισμό» θα συμφωνήσω υπενθυμίζοντάς του όμως ότι η απολυτότητα δεν είναι ίδιον των σωφρόνων. Υπήρξαν και φωτεινοί δάσκαλοι – ποιητές – λογοτέχνες που γράφοντας (αναγκαστικά) στην καθαρεύουσα αναγέννησαν τη γλώσσα. Και για να θυμηθούμε τον Οδυσσέα Ελύτη (Αξιον Εστί):
«Οπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η λαλιά που δεν ξέρει από ψέμα
θ’ αναπαύσει το πρόσωπο του μαρτυρίου
με το λίγο βάμμα του γλαυκού στα χείλη».


Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν

Τώρα δεν γνωρίζω αν η οικονομική κρίση χτύπησε και τις παρελάσεις για τις οποίες η κυβέρνηση έδινε τα πάντα (ακόμη και χορούς στο Σύνταγμα υπό την καθοδήγηση της Ρένας Δούρου υπήρξαν) ή επειδή οι σχέσεις Καμμένου – Τσίπρα δεν βρίσκονται και στο καλύτερό τους επίπεδο, αλλά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου αποφασίστηκαν… περικοπές. Τι είδους περικοπές νομίζετε. Περικοπές στα άρματα μάχης! Οχι, εφέτος δεν πρόκειται να παρελάσουν ουλαμοί αρμάτων (όπως συνέβη πέρυσι) που τους έφεραν με τόσα έξοδα και με τόση καταπόνηση των φαντάρων από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ένας περιορισμένος αριθμός τους. Αλλά ο Πάνος Καμμένος θέλει θέαμα. Κόβει εν μέρει τον αριθμό των αρμάτων, αυξάνει όμως (ως αντιστάθμισμα) τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων κ.τ.λ. που θα πετάξουν στον ουρανό του Συντάγματος. Χοροί και πανηγύρια αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν, εκτός αν την τελευταία στιγμή κάποιοι συριζαίοι αυτοσχεδιάσουν. Οσο για τον κ. Καμμένο, έρχεται άρον-άρον από την Αίγυπτο όπου βρισκόταν την Πέμπτη για να πρωτοστατήσει στα της παρελάσεως.


Το νεραντζάκι για τη Φώφη

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Κύπριοι στη Φώφη Γεννηματά κατά την πρώτη της επίσκεψη με την ιδιότητα της αρχηγού κόμματος στη Μεγαλόνησο. Φάνηκε να γνωρίζει καλά όλες τις πτυχές του Κυπριακού, κάτι που εντυπωσίασε τους Κύπριους. Η κυρία Γεννηματά θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στην παρέλαση που θα γίνει στη Λευκωσία για την εθνική επέτειο, μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία. Εκείνο όμως που έκανε περισσότερη εντύπωση στην κυρία Γεννηματά ήταν δύο συναντήσεις που είχε. Η πρώτη με τον Βάσο Λυσσαρίδη (ιστορικό στέλεχος της σοσιαλιστικής ΕΔΕΚ) και η δεύτερη με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος κέρασε τη Φώφη γλυκό του κουταλιού νεραντζάκι (παραγωγής Αρχιεπισκοπής), κέρασμα μόνον σε υψηλούς προσκεκλημένους του.

HeliosPlus