από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Οι νέοι μάς εγκαταλείπουν…

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Φεύγω, κύριε Δημήτρη. Ο τόπος αυτός δεν είναι για προκοπή. Ανταμείβει μόνο τους ασχολουμενους με την πολιτική και τα κυκλώματα, τους τεμπέληδες, τους γλύφτες και τα λαμόγια. Όλοι οι άλλοι είναι τα κορόϊδα και εγώ δεν σκοπεύω να παραμείνω ένα από αυτά. Όσο για τη δημιουργία οικογένειας στη χώρα μας, αυτή έχει γίνει οικονομικά απαγορευτική. Η Ελλάδα είναι μόνο για νάρχεσαι 2 - 3 εβδομάδες για διακοπές καλοκαίρι και μετά να γυρίζεις εκεί όπου κατά κανόνα υπάρχει αξιοπρεπής απασχόληση, όπου οι κόποι και οι προσπάθειες αναγνωρίζονται και όπου κυριαρχούν γενικά ησοβαρότητα, η συνέπεια, ηέννομη τάξη, η ισονομία,η δικαιοσύνη και ο διάλογος.»


- Και γιατι δεν μένεις εδώ, νέος και μορφωμένος άνθρωπος, να βάλεις και εσύ πλάτη να αναστήσουμε αυτόν τον ευνοημένο από τη φύση τόπο;

«Δεν διακρίνω το παραμικρό ίχνος ελπίδας κύριε Δημήτρη. Οι κάθε είδους ηγεσίες μας δίνουν το χειρότερο παράδειγμα από κάθε άποψη. Είχα ελπίσει ότι αυτό το στρίμωγμα μπορεί και να μας ανάγκαζε να διορθώσουμε κάποια από τα κακώς κείμενα. Βλέπω όμως ότι γινόμαστε όλο και χειρότεροι και ότι ίσως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει καμμία συνήθειά του εξ ού και ψηφίζει όσους του τάζουν ρουσφέτια και χίμαιρες. Δεν νοιάζονται που τους κοροϊδεύουν οι πολιτικοί, ίσως επειδή και οι ίδιοιαυτοί ψηφοφόροι κάπως έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται.»

- Και τί θ’ απογίνει αυτός ο τόπος όταν εσείς οι νέοι τον εγκαταλείπετε;

« Δεν είναι πρωτόγνωρο να διώχνει η Ελλάδα τους πιο ικανούς νέους της. Γιατί εδώ οι τίμιοι και εργατικοίλοιδορούνται, διώκονταιφορολογικά ή γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ηγεσία και συμπατριώτες. Ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε καλύτερα από το εξωτερικό...»

Αυτά μου δήλωσε στα 28 του ο γιος φίλου που η οικογένειά του επένδυσε αδρά στις σπουδές του και τώρα θα τον αξιοποιήσει ανέξοδα κάποια ξένη χώρα.

Ενδεικτική της ανεργίας και της ανασφάλειας στη χώρα μας είναι και η προ διετίας έρευνα της Κάπα Research που έδειξε ότι επτά στους δέκα Έλληνες αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ επιθυμούσαν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, ενώ ένας στους δέκα ήδη έψαχνε για δουλειά σε άλλη χώρα ή προσπαθούσε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό για να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλες αγορές εργασίας. Από εκείνους οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να εργαστούν στο εξωτερικό, το 66,4% δηλώνει ότι το κάνει για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, το 44,7% για να βρει μια καλή δουλειά και το 32,6% για να διασφαλίσει περισσότερη αξιοκρατία στην εξέλιξή του. Μάλιστα, το 60,7% δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια θέση εργασίας με προοπτική καριέρας στο εξωτερικό παρά μια μόνιμη θέση εργασίας στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι δεν επιδιώκουν το βόλεμα αλλά μια ανταγωνιστική εργασία με προοπτικές και με αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης, πράγματα που η Ελλάδα δεν είναι σήμερα σε θέση να τους προσφέρει.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) που έχει ποτέ συμβεί σε προηγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη εποχή. Το αποδεκάτισμα της νέας γενιάς των Ελλήνων είναι ίσως το πιο ολέθριο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 250.000 νέοι μας βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό για εργασία. Άραγε, πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν και πότε; Ίσως μετά τη σύνταξη; Και τα παιδιά τους θα αισθάνονται Ελληνόπουλα;

Συμπεραίνω ότι όσοι νέοι μας έχουν προσόντα και φιλοδοξίες νοιώθουν ξένοι στον ίδιο τους τοντόπο και πολύ πιο οικεία (athome) σε κάποιες ξένες χώρες.Αυτό σημαίνει ότι μια σημαντική και δυναμική μερίδα του πληθυσμού θα ήθελε τη χώρα διαφορετική. Μια άλλη μερίδα όμως, πολύ μεγαλύτερη καιυποκινούμενη από λίγους, υπονομεύει μυωπικά και επιπόλαια την οποιαδήποτε βελτίωση με κίνητρα συμφεροντολογικά, φθόνου ή μικροκομματικά. Είναι αυτή που σκότωσε ή εκδίωξε τους όποιους πατριώτες πολιτικούς πήγαν μπροστά την Ελλάδα όπως ο Καποδίστριας, ο Τρικούπης και ο Βενιζέλος. Είναι αυτή που ανέδειξε με φανατισμό τους δημαγωγούς και λαϊκιστές από την εποχή του Δηλιγιάννη μέχρι και τις μέρες μας. Είναι αυτή που ευτέλισε τις αξίες, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, το δημόσιο, την εθνική άμυνα και τηναστυνόμευση.

Υπήρξαν και στο παρελθόν περίοδοι μαζικής φυγής από μια Ελλάδα που δεν μπορούσε να εξασφαλίσει απασχόληση στους πολίτες της. Και διέπρεψαν στο εξωτερικό πλούσιοι εθνικοί ευεργέτες που βοήθησαν οικονομικά τη χώρα. Όμως τώρα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές εξαιτίας και της παγκοσμιοποίησης: Πληθυσμοί ετερόκλητοι εισβάλλουν απρόσκλητοι και ανακατεύονται.Οι πλούσιοι Έλληνες κλέβουν την Ελλάδα και στέλνουν τα λεφτά τους σε άλλες χώρες.Το εθνικό μας φρόνημα και η ταυτότητα έχουν ατονήσει πολύ και τη θέση τους πήραν ο κακώς εννοούμενος μιμητισμός, η αδιαφορία περί τα κοινά, η κατανάλωση και η απάτη.Όλο και περισσότεροι πολίτες αισθάνονται αποστροφή για όλα τα κόμματα και τις δήθεν ιδεολογίες τους και καταφεύγουν στην κώφευση και τη μοιρολατρία. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί. Ο τόποςέχει πάψει εδώ και καιρό να δημιουργεί.Επί πλέον, ενώ παλαιότερα είχαμε συνεχή πληθυσμιακή αύξηση, τώρα έχουμε υπογεννητικότητα και πληθυσμό γερασμένο. Σε περίπτωση πολέμου πόσοι νέοι θα την υπερασπίσουν; Με άλλα λόγια η χώρα εμφανίζεταιπαραδομένη στο έλεος της συγκυρίας.

Δυστυχώς το άρθρο αυτό μόνο απαισιοδοξία αποπνέει. Εύχομαι να υπάρχουν και ευνοϊκές ενδείξεις που δεν μπορώ να διακρίνω. Θα ήμουν ευγνώμων σε όσους τυχόν τεκμηριώσουν πιο αισιόδοξες εκδοχές υπό μορφή σχολίων.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (108)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ελεοςς | 18/01/2018 13:01
  Φευγω απο αυτον τον τοπο και δεν ξανα ερχομαι ποτε !!!!!!!
  nikos
  απάντηση10
   
   
  Μεγάλες Αλήθειες | 14/11/2016 12:59
  Φεύγουν οι Άριστοι Νέοι από την Ελλάδα,ο ανθός της ελληνικής νεολαίας και κοινωνίας,οι επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό... Στην Ελλάδα πλέον μένουν τα σκατά,οι γέροι,γριές και οι βολεμένοι τεμπέληδες κλέφτες του δημοσίου,του διεφθαρμένου συστήματος και οι ανίκανοι τεμπέληδες νέοι που κοπριτεύουν στις καφετέριες και ζητάνε χαρτζηλίκια από τους γονείς και παππούδες..
  Αντώνης
  απάντηση54
   
   
   
  Φεύγουν | 28/03/2016 12:45
  όσοι είναι άξιοι, δηλ. οι άριστοι που δεν τους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. οι υπόλοιποι περιμένουν να διοριστούν στο δημόσιο και να αράξουν. Κάποιοι κάπως μέτριοι ίσως βρούνε δουλειά σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση.
  Αρίστος
  απάντηση412
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Parelthondologos | 26/03/2016 22:41
  Kapote irtha stin Ellada me skopo na tin gnoriso, na tin haro, kai na voithiso stin anaptixi tis. Meta diastimatos 4 -5 minon, ergasias kai erevnis, evgala to symberasma oti afti i hora den ine ya na kani kaneis kariera, i kai na boresi na prokopsi ergazondas os emboras i eleftheroepaggelmatias. Paremina parolo oti iha arketes prosfores ergasias sto exoteriko, me tin elpida oti ta pragmata tha diorthondousan, i politiki katastasi den epetrepse kamia veltiosi. Me tin elpida apo tin mia plevra kai tin apaisiodoxia apo tin alli, paremina. Perasan polla hronia ektote, kai ta logia mou epalithefthikan dystihos. Oso omorfi einai i hora mas, to klima tis, kai i istoria tis, proodo den yparhei.
  Oneiroparmenos
  απάντηση81
   
   
   
  Απέναντι στο κράτος έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις | 26/03/2016 12:54
  Ίσως ο κύριος θα έπρεπε να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος μερικές χιλιάδες ευρώ που τον σπούδασε τζάμπα; Και μετά ας πάει στην ευχή του Θεού.
  Άμπντουλ
  απάντηση111
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  να βάλεις και εσύ πλάτη | 26/03/2016 07:12
  Βαλατε πλατες εσεις στο παρελθον ; Μαλλον οχι, μιλανε καθαρα οι ενδειξεις σημερα. Θα ηθελα να ποσοτικοποιησω τη προσφορα συνολικα της δημοσιογραφιας εναντι του εισπραγμενου χρηματικου και μη πλεονηκτηματος προς τις μαζες Να εισελθω στο νοετικο κοσμο των ψηφοφορων, το πλειστον ψεκασμενη απο μια ιδεολογια, τοσο στρεβλη, που οι πραξεις τους σε σχεση με την ευημερια της ζωης των και συμπεριφορας για ενα υγιες δημοσιο ειναι κατηγορηταια. Απολαβες ιδιωτικου εργαζομενου μεγαλλιτερες του κρατικου. Ελξεις, διεθνως, επιχειρησεων για εργασια αλλα κι' ανταγωνισμο ντοπιων. Ελαχιστοποιηση το ποσοστο φορων για πληρωμες κρατικων υπαλληλων. Πολυ μπλα μπλα δεν κανει καλο. Πολλα εορταστικα φιλια ΠΛΗΓΗ μου.
  Αντωνυμος
  απάντηση00
   
   
   
  ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ | 25/03/2016 20:32
  οι νέοι είναι πολίτες του κόσμου με πολλά εφόδια. Ακόμη κ΄αν τα πράγματα ήταν καλύτερα στην ελλάδα πάλι πολλοι θα επέλεγαν να φύγουν γιατί οι στόχοι τους ειναι υψηλοί. καλά κάνουν και αναζητούν το όνειρό τους. Ζούμε στον 21 αιώνα και οι μετανάστες του 1960 δεν έχει καμμια σχέση με τους επιστήμονες του σήμερα. Η ελλάδα ειναι και θα είναι πεθαμένη για πολλά ακόμη χρόνια. Το βασικό όμως ειναι οτι η ελληνική νοοτροπια δεν αρέσει στους νέους που φεύγουν και αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα της κοινωνιας σήμερα που νοσεί ηθικά.
  A.M.
  απάντηση104
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  μην θεοποιουμε την μελλοθανατη ευρωπη | 25/03/2016 02:20
  Παντως ας μην νομιζουμε οτι ολα ειναι ροδινα στο εξωτερικο,η ζωη ειναι πολυ δυσκολη εξω,ας σκεφτουμε οτι τα παντα ειναι πανακριβα στη δυτικη ευρωπη και οτι η ευρωπαικη αγορα εργασιας ειναι κορεσμενη,οι πιο πολλοι ευρωπαιοι ισα ισα που τα βγαζουν περα,μην φανταστειτε δηλαδη οτι εχουν την περιουσια του μεσου ελληνα,οιι γερμανοι πχ δεν εχουν καν δικα τους σπιτια,ολα αυτα σε συνδυασμο με τον πολυ κρυο,συννεφιασμενο καιρο της ευρωπης αποτελουν μαλλον αποτρεπτικους παραγοντες μεταναστευσης..γισ μενα ιδανικες χωρες μεταναστευσης ειναι η αμερικη και η αυστραλια,γιατι και δουλειες υπαρχουν εκει,και ο καιρος ειναι ζεστοςμεσογειακος,αλλα και εκει τα τελευταια χρονια τα πραγματα εχουν δυσκολεψει πολυ..
  ανεργος πτυχιουχος
  απάντηση810
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  kyriakos | 25/03/2016 00:19
  Όσοι παρακινούν τους νέους μας να φύγουν από τη χώρα είναι νωθροψυχοι. Οι νέοι πρέπει να μείνουν στη χώρα και να πολεμήσουν για να μάθουν τι σημαίνει πολίτης. Όταν φτιάξουμε μία γενιά τέτοιων, τότε θα έχουμε φτιάξει πολεμιστές που θα πιστεύουν ότι θέλει αρετή και τόλμη η συνέχιση του Ελληνικού Εθνους.
  kyriakos
  απάντηση224
   
   
  Γιατι οι νεοι δεν αναρωτιεστε πως γινεται και επιτυγχανουν | 25/03/2016 00:00
  τοσοι συμπατριώτες μας στην Ελλαδα, παρα ολες τις αντιξοότητες και τις τρικλοποδιες που τρωνε? Γιατι δεν προσπαθείτε να μαθετε τα μυστικα τους, τα οποια σας διαβεβαιω πως δεν θελουν να τα κρατησουν μυστικα? Γιατι δεν αρχιζετε να διαβαζετε αυτή την εφημεριδα από τον "Πολιτισμο" και την "Επιστημη", γιατι μαζεύεστε και γραφετε αρνητικα σχολια, αλλα δεν γραφετε σχολια για παιδακια που φυτευουν δενδρα, νεους εφευρέτες, αγροτες με φρεσκες ιδεες? Γιατι δεν ξυπνατε να δειτε τον κοσμο? Σημερα δεν είναι αναγκη να φυγετε, όπως εφυγα εγω, για να ξυπνήσετε. Αν διψατε για επιτυχια και δεν φοβαστε να προσπαθήσετε ξανα και ξανα για να την κατακτησετε, εχετε ηδη κανει μια καλη αρχη.
  Enas metanastis
  απάντηση121
   
   
   
  Κυριε Καζη | 24/03/2016 22:28
  Αυτοι περιπου ηταν οι λογοι που με εδιωξαν από τον τοπο μου. Εφυγα γιατι δεν γνωριζα. Δεν ειχα τις εμπειριες που εχω τωρα,. Η ξενητια απαιτει σκληρη δουλεια, τετεια που οι πολλοι εκει δεν γνωριζουν. Απαιτει σκληρο συναγωνισμο για διακριση, αν την επιδιωξεις, με ανισους για το μεταναστη ορους. Ο συναγωνισμος στον τοπο μας, οπου η κομπινα και η προσκολληση είναι κανονας, είναι και αυτος αγνωστος για τους πολλους. Αυτοι που επιτυγχανουν εκει πρεπει να γινουν παραδείγματα για αυτους που θελουν να φυγουν, και όχι εγω και ο άλλος που γυριζουμε πισω με πεντε δεκαρες. Η ζωη θελει θυσιες, πολλες θυσιες για να την κερδισεις ειτε στον τοπο σου, ειτε όχι. Θα χαρω να διαβασω τη γνωμη οιουδηποτε.
  Enas metanastis
  απάντηση120
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο καθένας έχει δικαίωμα | 24/03/2016 21:32
  να ζήσει όπου θέλει κι όπου νομίζει πως θα ευτυχίσει. Δεν κατηγορώ κανένα νέο που έφυγε. Να πάει στην ευχή του θεού και να φτιάξει τη ζωή, που οι εδώ συνθήκες του απαγορεύουν. Εύχομαι όμως αυτοί οι νέοι που φεύγουν,αφού κάνουν όντως καλύτερη τη ζωή τους, να μην καταντήσουν οι χειρότεροι ανθέλληνες. Δεν υπάρχει πιο αντιαισθητικό κι απωθητικό πράγμα από το να διαβάζεις σχόλια που στάζουν μίσος για αυτούς που έμειναν πίσω. Αν δείχνουν τέτοια μικροπρέπεια αυτοί που δραπέτευσαν από το πρόβλημα και μιλούν από θέση ισχύος,τι να πουν οι υπόλοιποι που έμειναν και το ζουν καθημερινά; Ή μήπως πονάνε περισσότερο την πατρίδα από μας; Γιατί άλλο η πικρή αλήθεια κι άλλο η μικροψυχία και τα απωθημένα.
  κατάντια
  απάντηση278
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το 1995 | 24/03/2016 20:54
  οταν εφευγα για το εξωτερικο, κανενας δεν μπορουσε να καταλαβει, σχεδον ολοι με χλευαζανε και ειρωνευοντουσαν. Σημερα, οι νεοι αντι να κατηγορουν και να ζητουν ευθυνες απο τους γονεις και τους παππουδες για το παρακρατος αυθαιρεσιας που φτιαξανε, τα φορτωνουν ολα σε τριτους οπως παντα, δια μαγειας δε, οι ιδιοι και ο περιγυρος τους ειναι αθωοι. Το κοινοβουλιο καθε κρατους αντικατοπτριζει το προσωπο του δηθεν πολιτη. Ολα κτισμενα σε ψευδη, στα καλα και τα συμφεροντα τους, παντα προσωπικα, ποτες κοινωνικα. Απο τη μια τον σταυρο τους και απο την αλλη η κλεψια και η απληστια. Και μην νομιζετε ο τι οταν μεταναστευουν γινονται αλλοι ανθρωποι, τα ιδια και χειροτερα και στο εξωτερικο. Ευ εχειν.
  Savvas Karagiannidis, Oslo Norge
  απάντηση106
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  εφηβοι συνταξιουχοι | 24/03/2016 16:49
  οταν θα σταματησουμε να απαιτουμε ασφαληστρικες εισφορες απο 20 νεους των 400 ευρω, για να πληρωθει μια συνταξη 55αρη δεκοτζη, τοτε μπορει και αυτοι να σταματησουν να φευγουν...οταν σταματησουμε να δινουμε συνταξεις σε 36αρες φωφες και αγαμες θυγατερες, τοτε μπορει και να αρχισουν να γυρισουν σιγα σιγα...
  μεχρι τοτε φεεετα
  απάντηση933
   
   
   
  Μακριά απ' το μπάχαλο. | 24/03/2016 16:38
  Για ποιό λόγο να μείνει ένας νέος στην Ελλάδα; Για τις ελάχιστες ευκαιρίες απασχόλησης και τις μηδενικές πιθανότητες επαγγελματικής εξέλιξης; Για να δουλεύει δωδεκάωρα, να πληρώνεται μια φορά στους 5 μήνες και να του λέει το αφεντικό ότι του κάνει και χάρη; Για να είναι μόνιμα άφραγκος και αγχωμένος; Για τον Ελληνάρα που καπνίζει αδιάφορα μες στα μούτρα του, γι αυτόν που του κλέβει τη θέση στην ουρά, ή για τον ξερόλα; Μήπως για τον υποκριτή που παραπονιέται για τα πάντα, αλλά στα κρυφά έχει βάλει και το δάχτυλο στη γυάλα με το μέλι; Για το απέραντο πολεοδομικό τσαντίρι με τις τέντες και τους ηλιακούς στις ταράτσες, για το φρέντο καπουτσίνο ή για το σουβλάκι;
  Nick
  απάντηση8913
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Toso egoismos... | 24/03/2016 15:10
  Kai upokrisia se auti tin gufto-elliniki nootropia einai apisteuti. Sas egkataleipoun oi neoi? Pali gia tin parti sas skeftosaste. Kuriws pios tha sas plurosei tis suntakseis kai tous forous. Tous exete egkatalipsei dekaeties tora me tin aneuthinotita sas, ton egoismo sas, tin metriotita sas, kai tolmate na paraponiosaste sumera. Exete ftiaksei mia xora opou mono I koutopiniria I klepsia kai I lamogia metraei. Autoi pou tha mporousan na sas sosoun apo tous eautous sas feugoun. Kai polu kala kanoun. Giati den exete apolutws tipota pou aksizei na sothei. Sto diaolo kai eseis kai ta axrista proionta sas pou exete paragei kai pou sas kuvernane.
  KKK
  απάντηση5126
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Symbouli se neous, min katheste oute lepto stin Ellada | 24/03/2016 14:57
  Na katsei kapoios pou exei diathesi gia douleia stin Ellada? Ma gia pio logo? Gia na plironei me tous forous tou tous komatikous stratous Aristeras kai Dexias? Ean eisai neos fyge apo tin Ellada oso einai kairos, kai ean katseis stin Ellada min plironeis forous, oi foroi sou dolofonoun to mellon tis Ellados.
  Jannis
  απάντηση3727
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ι. Στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τιιιις στοές! | 24/03/2016 14:54
  Μήπως, κ. Κάζη, προπαγανδίζετε κι εσείς έμμεσα την φυγή στο εξωτερικό επαναλαμβάνοντας το παραμύθι: "διέπρεψαν στο εξωτερικό"; Ναι, μερικοί διέπρεψαν όντως, αλλά όταν φεύγουν κατά χιλιάδες ( εμφύλιος) κι επίσης εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως την δεκαετία του 1960, είναι πια θέμα στατιστικής μερικοί από αυτούς ή από τα παιδιά τους να διαπρέψουν. Φανταστείτε, π.χ, ένα δημοσιογράφο της Νιγηρίας να γράφει, ότι οι Νιγηριανοί στο εξωτερικό διαπρέπουν και να φέρνει σαν παράδειγμα τον κ. Αντετοκούμπο. Αυτός είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Κι ας φεύγουν πάντα -όπως σωστά γράψατε- τα πιο ικανά και δραστήρια μέλη μιας κοινωνίας (της Νιγηρίας, στην προκειμένη περίπτωση, κι αυτό ελπίζω να μας βοηθήσει να δούμε τους μετανάστες με άλλο μάτι: Όχι σαν κατώτερους, αλλά σαν εμβόλιο δυναμικότητας). Η πλειονότητα, λοιπόν, δεν «διέπρεψε» και το 66,4% που δήλωσε ότι ευελπιστεί καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει μπερδέψει, πιστεύω, την ποιότητα ζωής με το βιοτικό επίπεδο. Κάποιος κυνικός βέβαια θα ρωτούσε: Αφού τα πιο δραστήρια και δημοκρατικά μέλη της κοινωνίας μας διώχτηκαν, ποιοί έμειναν; Οι «λίγοι καλοί κι αυτοί μοιραίοι» μαζί με τους οπορτουνιστές, τους εκ πεποιθήσεως δούλους και τους χαφιέδες; Και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, να ερευνηθεί κατά πόσο η φυγή, των δραστήριων, ευθύνεται κι εξηγεί κιόλας την κατάσταση της χώρας, όπως την περιγράφει ο στίχος της Λ. Νικολακοπούλου: «Τι παράγει η Ελλάς (σημ: η ελίτ της), παιδιά; Χαφιεδισμό και πουτανιά (ή ρουφανιά) και κωλογάντζα!“. Η διαρροή εγκεφάλων είναι παλιά ιστορία. Η Μαρία Θηρεσία π.χ. έδινε προνόμια σε Έλληνες εμπόρους για να εγκατασταθούν στη Βουδαπέστη και στην Βιέννη (πολλά από τα πανέμορφα κτίρια τους έχουν εδώ την αφετηρία τους), ο Reagan προσπάθησε με τον «πόλεμο των άστρων» να απορροφήσει επιστήμονες από όλον τον κόσμο (το σταμάτησε η Γαλλία) και το ίδιο κάνουν σήμερα χώρες από Αυστραλία μέχρι Γερμανία.
  αντώνης
  απάντηση2323
   
   
   
  ΙΙ. Χάσαμε και τον Στελάρα και ποιος θα μοιρολογάει την ξενιτιά; | 24/03/2016 14:50
  Οι Πορτογάλοι βέβαια, που υφίστανται ως λαός την ίδια αφαίμαξη, προτιμούν σαν χώρα προορισμού την Μοζαμβίκη και άλλες πρώην πορτογαλικές αποικίες. Έχει ο καιρός γυρίσματα! Δόξα νά 'χει ... η ΕΕ. Στον 28χρονο πάντως θα έλεγα μεταξύ σαρκασμού και σοβαρότητας: ο Αλεξιάδης είπε ότι τα χειρότερα έπονται, άρα για ποιό λόγο να ξενιτευτεί φέτος, αφού του χρόνου θα έχει πολύ περισσότερους λόγους να το κάνει; Τα δε κυκλώματα, πείτε του, υπάρχουν και στο εξωτερικό. Απλά εκεί τα λένε αλλιώς: Seilschaften, Networks, κτλ. Στην ιστοσελίδα του Harvard υπήρχαν (δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμη, μετά το γενικό γέλιο που είχε πέσει) και πρότυπα επιστολών για την αλληλογραφία μεταξύ των αποφοίτων με στόχο την δημιουργία κυκλωμάτων. Οι δε «αξιοπρεπείς» θέσεις εργασίας, που ευελπιστεί, είναι πια αντικείμενο προστασίας από την green peace, καθότι είδος προς εξαφάνιση. Αν δεν παλέψει για πραγματική δημοκρατία κι ελευθερία, αν δεν αγωνιστεί για κοινωνική και προπαντός οικονομική ισότητα, η οποία είναι αναγκαία για την επίτευξη της πρώτης, τότε όπου κι αν πάει, είτε ξενιτευτεί, είτε όχι, θα ισχύει ο μύθος του Κολοκοτρώνη με την καρακάξα (;). Και σε όλους αυτούς που κλαίγονται για την αφαίμαξη της χώρας και ταυτόχρονα υπερασπίζουν το σύστημα που δημιουργεί τις ανισότητες και διώχνει τους νέους της, παραφράζοντας τον Horkheimer (περίπου: όποιος δεν τοποθετείται κριτικά απέναντι στον καπιταλισμό, δεν δικαιούται να μιλάει για τον φασισμό) έχω να τους πώ το εξής ωμότατο (δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, αλλά σε αντιλήψεις τους): Όποιος δεν απορρίπτει το σύστημα που δημιουργεί τις ανισότητες, συνέπεια των οποίων είναι και η μετανάστευση, να το βουλώσει σχετικά με την αφαίμαξη της χώρας και να βάλει τον -τάχα μου- πατριωτισμό του μαζί με την -τάχα μου- εθνική του ευαισθησία εκεί που δεν βλέπει ήλιος. Μάθαμε πιά τι ... «παράγει η Ελλας», δεν χρειαζόμαστε άλλη επιβεβαίωση.
  αντώνης
  απάντηση2229
  Απαντήσεις  5 | Εμφάνιση όλων