Η αυριανή μέρα για την Ευρώπη που θέλουμε, την Ευρώπη που ζήσαμε ως τώρα,δεν θα είναι δυστυχώς ίδια με τη σημερινή.Το νέο τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, το κέντρο της ευρωπαϊκής ζωής ας μην το ξεχνάμε,σηματοδοτεί μια αναγκαστική πλέον σύγκρουση με τους φανατικούς ισλαμιστές σε όλα τα επίπεδα.

Όσο κι αν κανείς σκεπτόμενος πολίτης δεν θέλει να θυσιάσει τις αξίες του, τον τρόπο ζωής του,τις ελευθερίες του εν ονόματι αυτής της σύγκρουσης , είναι αυτονόητο πια ότι το θέμα της ασφάλειας αποκτά πρωταρχική σημασία.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βγαίνει τραυματισμένος από το μακελειό των Βρυξελλών.Καθοριστικής σημασίας βέβαια είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι επιμέρους κυβερνήσεις απέναντι στον κίνδυνο της τυφλής τρομοκρατίας. Ξέρουμε όμως ήδη ότι και η οικονομική κρίση, αλλά και η διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού κύματος, έχουν δημιουργήσει πολλά αρνητικά, ξενοφοβικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά. Η ενίσχυση αυτών ακραίων φωνών είναι σχεδόν δεδομένη.
Όποια και όση κριτική κι αν ασκήσεις για την Ευρώπη, δεν παύει να είναι το πιο δημοκρατικό, το πιο ανοικτό ,το πιο προηγμένο κοινωνικά, θεσμικά, πολιτιστικά κομμάτι του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα άλλα θύματα της τρομοκρατίας, οι πρόσφυγες, την Ευρώπη επιλέγουν για να ξεφύγουν από τον τρόμο την ανασφάλεια και το φανατισμό των ομοθρήσκων και ομοεθνών τους.
Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα κάνει όμως πολύ πιο δύσκολη ,για να μην πούμε αδύνατη, τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.Τα ανοιχτά σύνορα και η ανοιχτή κοινωνία που ξέραμε ως τώρα ,δεν θα συνεχίσουν να είναι ίδια και αύριο. Το ξέρουν ήδη οι πρόσφυγες της Ειδομένης.θα το διαπιστώσουν δυστυχώς σύντομα,ότι κι αν ακούμε, όσοι θα έλθουν ακόμα στην χώρα μας.
Η Ελλάδα που βιώνει ήδη τις συνέπειες του προσφυγικού κύματος, θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά σε πολύ βαρύτερες προκλήσεις.Και για την αντιμετώπιση τους δεν αρκούν τα κυβερνητικά ευχολόγια, ούτε οι γενικές εκκλήσεις στον ανθρωπισμό.Τα κυβερνητικά στελέχη που ουσιαστικά αντιμετώπισαν την κρίση σχεδόν ως σχολιαστές της επικαιρότητας, δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν στον ίδιο σκοπό.
Για να μην μετατραπεί πολύ σύντομα η χώρα σε ένα απέραντο γκέτο εγκατελειμένων προσφύγων και παράνομων μεταναστών, χρειάζεται αποφασιστική δράση, σχέδιο και ενιαίο εθνικό μέτωπο.Όπως χρειάζεται να κλείσει γρήγορα και το ανοικτό κεφάλαιο της αξιολόγησης, για να μην έχουμε τουλάχιστον μπροστά μας και την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η εσωστρέφεια που κυριαρχούν ως τώρα στη δημόσια σκηνή με ευθύνη της κυβέρνησης, οφείλουν να δώσουν τη θέση τους στη συνεννόηση ,στο διάλογο στην κοινή εθνική στρατηγική.

ΤΟ ΒΗΜΑ