Και ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Ενωση ως υπερεθνική οντότητα και η Ελλάδα ως έθνος-κράτος απειλούνται με διάλυση εξαιτίας του Προσφυγικού. Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη. Προπατορικό της αμάρτημα η εσκεμμένα ημιτελής ολοκλήρωση, ώστε τον πρώτο λόγο να διατηρήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά συμφέροντα πίσω από μια φλύαρη ρητορεία περί κοινών ευρωπαϊκών αξιών και ισοτιμίας των μελών ανεξαρτήτως μεγέθους και οικονομικής δυνάμεως. Παραμένει εκτός συζήτησης η ολοκλήρωσή της με υιοθέτηση κοινών πολιτικών στον τομέα εξωτερικής πολιτικής, φορολογικής πολιτικής και άμυνας, μολονότι χωρίς τις τελευταίες είναι ανέφικτο το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, όπως το ονειρεύτηκαν οι πρωτοπόροι του εγχειρήματος. Προστέθηκε το ιδεολόγημα της πολυπολιτισμικότητας ως κολυμπήθρας για το άγος του αποικιακού παρελθόντος μεγάλων και μικρών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η ανάγκη εργατικού δυναμικού, το οποίο είχε αποδεκατίσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά και η βαθμιαία επικρατήσασα υπογεννητικότητα στην απολαμβάνουσα την καλπάζουσα ευημερία της Δυτική Ευρώπη, όπως και η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας που τους απέτρεπε να τεκνοποιούν, άνοιξαν διαύλους στους πολλαπλασιαζόμενους στις πρώην αποικίες της πληθυσμούς. Ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας αποδυνάμωσε τη χριστιανική συνοχή της Ευρώπης, η δε ιδεολογική αθεΐα τής Αριστεράς και η εξύμνηση της πολυπολιτισμικότητας διευκόλυναν την εισροή μουσουλμάνων μεταναστών και αλλοίωσαν την πληθυσμιακή σύνθεση χωρών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία.
Η εθελότυφλη αγνόηση του θρησκευτικού συναισθήματος και η προσπάθεια επιβολής στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής των δυτικών αξιών (π.χ. ισότης ανδρών και γυναικών) και του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσω της υποδαύλισης της Αραβικής Ανοιξης με διευθυντή ορχήστρας τη μόνη πια υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, ενδυνάμωσαν τη δυναμική αντίδραση των πιστών μουσουλμάνων και οδήγησαν στη βαθμιαία μετατροπή των περιοχών αυτών σε απέραντα πεδία μαχών. Προκλήθηκε έτσι η ανελέητη αντίδραση του ως τότε υπνώττοντος πολεμικού Ισλάμ, που με σημαία το ξίφος του Μωάμεθ, μέσο το Τζιχάντ, ακραίους θρησκευτικούς ηγέτες την Αλ Κάιντα, το χαλιφάτο του ISIS και ραγδαία πολλαπλασιαζόμενες παραφυάδες τους ανά την υφήλιο κήρυξε τον πόλεμο κατά της Δύσεως. Ακαταμάχητο όπλο οι στρατευμένοι μαχητές του Ισλάμ, που ευχαρίστως προσφέρονται να θυσιάζουν τη ζωή τους κατά την τρομοκρατική τους δράση καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι έτσι εξασφαλίζουν μια θέση στον παράδεισο. Αυτό το υπόσχεται κατηγορηματικά το Κοράνι, όσο και αν καταβάλλεται προσπάθεια να αγνοηθεί αυτή η θεμελιώδης για τους Μουσουλμάνους βεβαιότητα, που χλευάζεται από τους άλλα πιστεύοντες.
Ετσι δημιουργήθηκε, επ’ ωφελεία και ποικίλων άλλων συμφερόντων, και ως καλπάζων καρκίνος πολλαπλασιάζεται το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Βλέπετε, ο κύριος υπεύθυνος, δηλαδή οι ΗΠΑ, δεν κινδυνεύουν λόγω αποστάσεως, καθώς ο Ατλαντικός δεν διασχίζεται με φουσκωτά. Και η ξαφνικά αφυπνισθείσα ΕΕ, αμήχανη και πανικόβλητη, τείνει να ξεχάσει τις ανθρωπιστικές αξίες της και το γενναιόδωρο ιδεολόγημα περί πολυπολιτισμικότητας του κοσμικού κράτους διολισθαίνει προς πρότυπα του χειρότερου παρελθόντος της. Διέρχονταν, όπως φαίνεται, χειμέρια νάρκη, ο φασισμός και ο ρατσισμός, γέννημα-θρέμμα και αυτά της Ευρώπης. Και τώρα ξυπνούν. Στο επόμενο η συνέχεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ