Στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ένα πλάνο έκανε τον γύρο των μέσων ενημέρωσης όχι μόνο σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Τσίπρας και Νταβούτογλου, μοίρασαν με την ευκαιρία της επετείου τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους που κάλυπταν στη Σμύρνη τη συνάντηση συνεργασίας των δύο πλευρών.
Τα χαμόγελα και τα τριαντάφυλλα αναμφισβήτητα συνέθεταν ένα ωραίο κάδρο.Η ακαδράριστη πραγματικότητα είναι όμως, δυστυχώς, εντελώς διαφορετική. Λίγες ημέρες πριν, το καθεστώς Ερντογάν είχε θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του, διορίζοντας με δικαστική απόφασηδιαχειριστή, την εφημερίδα «Ζaman» και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που συνδέονται με τον βασικό αντίπαλο του τούρκου προέδρου, τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Την επόμενη ημέρα η «Zaman» κυκλοφόρησε με ένα διθυραμβικό πρωτοσέλιδο για τον Ερντογάν…
Δεν είναι βέβαια το μοναδικό κρούσμα φίμωσης του Τύπου στη γειτονική χώρα, η οποία, πέρα από τις φραστικές καταδίκες από την ΕΕ, απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση, όπως έδειξε και η πρόσφατη σύνοδος των Βρυξελλών για το Προσφυγικό. Εκτός όμως από το τηλεοπτικό κάδρο και τη θυμηδία που αναγκαστικά προκάλεσε, ο Πρωθυπουργός προχώρησε και στην υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας ανάμεσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, καθώς επίσης ανάμεσα στην ΕΡΤ και στην Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Σε αυτή τη συγκυρία και με αυτούς τους ιθύνοντες μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται «πρώτη φορά Αριστερά» επέλεξε να συνεργαστεί, να συνυπογράψει πρωτόκολλα στον χώρο της ενημέρωσης και προφανώς να στείλει και κάποια συμβολικά μηνύματα, για τα οποία πολλοί έσπευσαν να εκφράσουν αμφιβολίες για το κατά πόσον συνάδουν με το αριστερό προφίλ που επιμένει να προτάσσει.Μάλλον όμως συνάδουν, αν κρίνει κανείς από το bypass στο ΕΣΡ για την προκήρυξη τηλεοπτικώναδειών πανελλαδικής εμβέλειας, bypass που αναγορεύει τελικά την κυβέρνηση σε «καναλάρχη» αφού, εκτός των άλλων, προσδιορίζει ακόμη και τον αριθμό των αδειών (τέσσερις), με την επίκληση κάποιας γνωμάτευσης κάποιου ινστιτούτου της Φλωρεντίας, που στοίχισε στην κυβέρνηση 20.000 ευρώ. Εύλογα λοιπόν ίσως μετά την Τουρκία ακολουθήσει συμφωνία συνεργασίας με την Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας με τροπολογία έπαψε εν μιά νυκτί τους επικεφαλής των δημόσιων ΜΜΕ, θέτοντάς τα με τον τρόπο αυτόν υπό τον έλεγχο της συντηρητικής κυβέρνησης. Ανάλογα πρωτόκολλα απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση θα μπορούσε να υπογραψει και με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, όπου η δημόσια τηλεόραση (συνολικά τρία κανάλια) ελέγχεται πλήρως από το Φιντέζ, το κόμμα του Ορμπαν. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι στην Ουγγαρία τίποτε άλλο παρά ένα μέσο κυβερνητικής προπαγάνδας, αφού η κυβέρνηση του Ορμπαν, με σχετικό νόμο, ίδρυσε την Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, μια αρχή που ελέγχεται πλήρως από το Φιντέζ και με τη σειρά της ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης είναι μια υπόθεση που θυμίζει τριαντάφυλλα με πολλά και μεγάλα αγκάθια. Και τα τριαντάφυλλα που προσφέρθηκαν στις γυναίκες δημοσιογράφους της Τουρκίας ήταν «ματωμένα» από τα αγκάθια της χειραγώγησης. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να την εξαφανίσει κανένα φωτογραφικό κάδρο και κανένας επικοινωνιακός σχεδιασμός. Το γεγονός ότι σε αυτό το κάδρο επέλεξε να πρωταγωνιστήσει ο έλληνας πρωθυπουργός προοιωνίζεται εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις για την ενημέρωση στη χώρα μας.
Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη είναι πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ