Εύθικτοι θεσμοί
Κυριακή κοντή γιορτή αλλά αυτή θα είναι η δικαιότερη ημέρα του χρόνου –20 Μαρτίου είναι φέτος η εαρινή ισημερία που μοιράζει σε ίσες ώρες το σκοτάδι και το φως. Αρχίζει και επισήμως η άνοιξη στο δικό μας ημισφαίριο, ημερολόγιό μου. Για τούτο η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών: κάνει τελευταία προσπάθεια ο χειμώνας να μας θυμίσει πως ήταν και αυτός εδώ για τρεις μήνες.
Αλλά μόνο δυο ημέρες από τις 365 ισομοιράζεται φως και σκοτάδι. Τις υπόλοιπες κυριαρχεί στον ουρανό ο άκαρδος νεοφιλελευθερισμός της ανισότητας –πρέπει η κυβέρνηση να βάλει κάποια τάξη.
Αν αυτή ολιγωρήσει, πρέπει να επέμβει ο πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος που αποφάνθηκε πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι μεταξύ των υπευθύνων για την παρακμή του «κράτους δικαίου» –και όχι βεβαίως η κυρία Βασιλική Θάνου που ψέγει τα κόμματα για τις θέσεις τους στο θέμα της μήνυσης που υπέβαλε κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη.
Η κυρία πρόεδρος του Αρείου Πάγου ισχυρίζεται πως κάθε κριτική ή μομφή προς το πρόσωπό της αποτελεί «προσβολή του θεσμού της Δικαιοσύνης»: «Η Δικαιοσύνη είμαι εγώ», όπως έλεγαν και τον παλιό καλό καιρό του Λουδοβίκου ΧΙV.
  • Οταν όμως αποφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, επειδή η δίκη του δεν έχει ολοκληρωθεί τριάντα μήνες μετά το έγκλημά του, η κυρία Θάνου σιωπά. Υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή του θεσμού της Δικαιοσύνης από τις πασίγνωστες απαράδεκτες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων; Ποιος είναι υπεύθυνος να του κάνουμε και εμείς μήνυση;
  • Εντελώς επίκαιρη λοιπόν η συζήτηση που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης –αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει πως η συμπεριφορά της κυρίας προέδρου είναι κώνωψ μπροστά στην κάμηλο της διαπλοκής. Οπως κώνωψ είναι βεβαίως και ότι διόρισε στην κυβέρνησή του αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης παλαιό διοικητή της ΚΥΠ που αντιμετωπίζει τους δικαστικούς σαν υφισταμένους του κυπατζήδες. Διαπλοκή μυστικών υπηρεσιών, πολιτικής και Δικαιοσύνης –υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή του θεσμού της Δικαιοσύνης;
  • Ισημερία την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τη Δευτέρα, θα πει λοιπόν το επίκαιρο αντιπολιτευτικό ποιηματάκι του ο Πρωθυπουργός «εσείς δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε» γιατί αυτό μόνο ξέρει να κάνει.
Αλλωστε τα σοβαρά κυβερνητικά θέματα τα έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι: μέσω του Προσφυγικού την εξωτερική πολιτική, μέσω του κουαρτέτου την οικονομική πολιτική. Ολα θα πάνε καλά, αισθάνομαι ασφαλέστερος. Οσο λιγότερη εθνική κυριαρχία ασκεί η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο.
Ως προς αυτό ευγνωμονώ πράγματι τον Αλέξη Τσίπρα για την αυτογνωσία του και τη γνώση του τι είναι και τι μπορούν να κάνουν οι υπουργοί του –τι να περιμένει από ανθρώπους σαν τον επί της Γεωργίας Βαγγέλη Αποστόλου που τον Δεκέμβριο δήλωνε: «Οσο είμαι εγώ στο υπουργείο δεν πρόκειται να γίνει η ανάκτηση. Οι αγρότες να μην ανησυχούν όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» –ότι, δηλαδή, δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τα 500 εκατομμύρια που τους είχε μοιράσει επί Καραμανλή του Μικρότατου ο χουβαρδάς Σωτήρης Χατζηγάκης.
Προχθές ανακοίνωσε πως θα κληθούν αρχικά να επιστρέψουν όσοι πήραν πάνω από 5.000 ευρώ και για τους υπόλοιπους «θα δούμε». Χωρίς να ντρέπεται καθόλου.
Φτωχοί αλλά ομόσπονδοι


Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ταυτίστηκε με τον στρατάρχη Καμμένο και ζήτησε την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα επειδή αποκάλεσε Μακεδονία τη Μακεντονίγια, δεν ντράπηκε τον πατέρα του που πριν από 25 χρόνια είχε προβλέψει πως «σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το πρόβλημα της ονομασίας»; Δεν έμαθε από το πάθημα της επίσης αγνώμονος αδελφής του που ως υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να σύρει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Χάγης και να χάσει από τη Μακεντονίγια;
  • Φυσικά, θα ήταν μάταιο να περιμέναμε να ντραπεί ο Πάνος Καμμένος για το άθλιο ψέμα ότι ο Γιάννης Μουζάλας παραβίασε την «εθνική γραμμή», επικαλούμενος την ομόφωνη απόφαση του 1992 των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του Καραμανλή του Αυθεντικού –εκείνοι είχαν αποφασίσει βλακωδώς πως δεν θα γίνει δεκτή ονομασία που θα έχει τη λέξη «Μακεδονία», ενώ τώρα η «εθνική γραμμή» είναι ονομασία «Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό».
Αρα το έγκλημα του Μουζάλα είναι πως δεν είπε «Βόρεια Μακεδονία» ή «Μακεδονία ανάμεσα Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία» ή «Μακεδονία πάνω από την Ειδομένη» ή «Μακεδονία που οι νότιοι γείτονές της δεν θέλουν να τη λένε Μακεδονία» –μου φαίνεται αυτός ο τελευταίος γεωγραφικός ορισμός είναι ο τέλειος.
  • Το ΠαΣοΚ βρήκε και αυτό ευκαιρία να πουλήσει πατριωτισμό απαιτώντας «να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός» για το θέμα Μουζάλα χωρίς να πάρει θέση το ίδιο –ευτυχώς το Ποτάμι έβαλε τις φωνές: «Πατριδοκάπηλοι όλων των ειδών, συμμαζευτείτε» και πολύ το ευχαριστήθηκα που είπε τα πράγματα με το όνομά τους.
Φαίνεται όμως πως τα βρήκαν Τσίπρας – Καμμένος και ο Γιάννης Μουζάλας θα μείνει στη θέση του –ευτυχώς, γιατί αν περιμέναμε από τον Δρίτσα να λύσει τα προβλήματα των προσφύγων… Φοβάμαι όμως ότι το αντάλλαγμα είναι να γυρίσει με κάποια νέα περίεργη παραγγελία όπλων από την Αμερική ο στρατάρχης Καμμένος.
  • Καλά αρχίζει η άνοιξη: συμφωνεί και η ΝΔ με τις ευρωπαϊκές λύσεις στο Προσφυγικό – να κλείσει επιτέλους και τη συμφωνία με το κουαρτέτο «η κυβέρνηση που δεν θα βάλει νέους φόρους και δεν θα μειώσει συντάξεις και αμοιβές», να μάθουμε επιτέλους πόσα περισσότερα θα πληρώνουμε και πόσα λιγότερα θα παίρνουμε, να ησυχάσουμε.
Μετά, θα μπορούμε με την ησυχία μας να παρακολουθήσουμε την αντιδιαπλοκική κυβερνητική παράσταση –μόνο που δεν ξέρω αν θα είναι κωμωδία ή τραγωδία.
Αλλά τι σημασία έχει; Εμείς θα είμαστε φτωχότεροι, άλλοτε θα γελάμε και άλλοτε θα κλαίμε με τις κακές παραστάσεις, οι ηθοποιοί θα απολαμβάνουν τα οφίκιά τους, θα ακούμε πολλά «για πρώτη φορά», ηθικολογίες, δικαιολογίες και άλλα κουραφέξαλα για να εντυπωσιάζονται οι ψηφοφόροι –οι νεότεροι, που δεν έχουν πείρα και γνώση –και ευτυχώς οι Ευρωπαίοι θα κυβερνάνε.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ξεκινάει με εμάς –και πολύ μου αρέσει.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Φιρί-φιρί το πάει, τελικά, η μανδάμ για ανδριάντα σε κεντρική πλατεία· όπως, λ.χ., στην Κουμουνδούρου.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ
nnn
Αντί να παραιτηθεί ο άχρηστος Καμμένος, ζητάει την παραίτηση του μόνου υπουργού που προσπαθεί.
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ, @GMAIL.COM
nnn
Επειδή είναι λίγοι οι 83 Μητροπολίτες, έχουμε και 45 ισόβιους τιτουλάριους –βοηθούς Μητροπολιτών. Το μοναστήρι να ‘ναι καλά.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ο κ. Μουζάλας –ένας από τους σοβαρότερους υπουργούς της Κυβέρνησης Συριζοανέλ –αποκάλεσε τρις ή τετράκις στην επίδικη εκπομπή του Σκάι «κ. Τζήμα» τον κ. Τσίμα, και δεν ζήτησε καν συγγνώμη… Απορώ γιατί δεν τον απέβαλαν πάραυτα από την εκπομπή.
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Διόδωρε, μας εκπλήττεις: Ελέγχεις τους όποιους κυβερνώντες γιατί δεν κάνανε αναρίθμητα hotspots για τους παρανόμως εισερχόμενους που θα τους προωθούσαμε στην Ευρώπη, ή έστω θα τους κρατούσαμε εδώ; Η Ελλάδα της ανεργίας και της φτώχειας θα το άντεχε;
ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, @GMAIL.COM
nnn
Τι είναι ο άνθρωπος! Στον φιλήσυχο Μουζάλα κάνω το παλικάρι και στον καθηγητή Κατρούγκαλο το μαθητούδι…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΙΔΙΟΤΥΠΟΣ
nnn
Χα, χα, χα, χααα… χαρούμενος πρωταγωνιστεί στο Μεγάλο μας Τσίρκο «Η Ελλάς»!… Χα, χα,χα, χααα!…
ΑΝΤΩΝΗΣ Θ., ΑΘΗΝΑ
nnn
Αν τελικά φύγει ο χοντρός, όπως τον λέει ο Μπουτάρης, τα βάρη που καλείται να σηκώσει η κυβέρνηση θα είναι λιγότερα, αλλά ούτε και έτσι θα τα καταφέρει.
Γ. Κ., @OTENET.GR
nnn
Αν γλιτώσουμε το εγκεφαλικό από τη φοροκαταιγίδα, το Ασφαλιστικό, το Προσφυγικό, τον καιρό και τα υπόλοιπα… θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε εφημερίδες.
Δέσπω Φραγκάκη, @gmail.com
nnn
Μην ανησυχείτε. Ο Πρωθυπουργός θα συγκεράσει τις απόψεις των υπουργών του Μπαλτά και Κουρουμπλή: Το σύγχρονο Νταχάου είναι μια εικόνα τιμητική για τη χώρα μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ