Το κόκκινο της ντροπής
Να ντυθώ πρόσφυγας; Δεν γίνεται, δεν παίζουμε με το δράμα των άλλων. Να ντυθώ διδάκτορας με τήβεννο, καπέλο και τον τίτλο σε περγαμηνή τυλιγμένη σε κύλινδρο; Μπα, θα το σκεφθούν χιλιάδες αυτό. Να ντυθώ γάτα Ιμαλαΐων; Αυτό θα το σκεφθούν δεκάδες χιλιάδες. Κατρούγελως με φαρδιά γραβάτα λαχούρι; Γελοίο. Σπίρτζης με φισεκλίκια σταυρωτά και μαύρο σκούφο α λα Βελουχιώτη; Καραγκιοζιλίκι.
Μαντάμ Ορτάνς να ντυθείς. Είναι πολυσήμαντο: η ηθική ανωτερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση που περιμένει το κουαρτέτο, όπως εκείνη στην Κρήτη την εποχή του Αλέξη Ζορμπά περίμενε τους τέσσερις στόλους.
Δεν μου φτάνει ο Μπούφος, έχω και την Μπούφα με τις ιδέες της για το τι να μασκαρευτώ τις τελευταίες απόκριες –ο Μπούφος παραπέρα πιλατεύει σπάγκους, κόλλες χρωματιστές και πηχάκια για να φτιάξει τον χαρταετό της Καθαρής Δευτέρας· νύχια, ράμφος και φτερά κινούνται επιδέξια, σαν να ήταν επαγγελματίας.
Πολύ επιθετικό, θα με περάσουν για λαφαζανικό, της είπα.
Σιγά μη μασκαρεύονται οι λαφαζανικοί! Αυτοί είναι αγωνιστές, απέκλεισαν το «Χίλτον» για να μη συναντηθούν οι υπουργοί με το κουαρτέτο.
Πολύ αργά όμως –ο Κατρούγελως ανακοίνωσε πως μόνο τις συντάξεις ως 1.300 ευρώ, μαζί με το επικουρικό, θα υπερασπιστεί, «είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή» εξήγησε –το σιρίτι από το σακάκι του Νάρκισσου. Το κόκκινο της ντροπής, ούτε που το έχει ακούσει. Τέτοιες ημέρες, ζηλεύω τους ανθρώπους που δεν χρειάζεται να μασκαρευτούν για να γελάς μαζί τους.
  • Αραγε λόγω αποκριών ανακήρυξαν τον Αλέξη Τσίπρα επίτιμο διδάκτορα της Πολιτικής Οικονομίας στο Izmir Ekonomi Üniversitesi; Τον άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες, που θα έδιωχνε την τρόικα και τώρα την εκλιπαρεί να έρθει; Μπα, δεν έχουν απόκριες οι Τούρκοι –χιούμορ έχουν πάντως. Αν το έπαιρναν το πράγμα στα σοβαρά, θα του έδιναν διδακτορικό στην Πολιτική, σκέτο. Από το τίποτα έγινε πρωθυπουργός.
Αλλά ίσως σκέφθηκαν πως δεν είναι δα και τόσο μεγάλος πολιτικός –απλώς, «στων τυφλών τη χώρα μονόφθαλμος βασιλεύει». Τυφλοί οι πασόκοι και οι νεοδημοκράτες –40 χρόνια στην εξουσία, εκφυλίστηκαν ηγεσίες, στελέχη, κόμματα. Το καρτέλ πήγαινε μια χαρά: κάθε δεύτερες εκλογές, αλλάζουμε. Καλομαθημένοι, όπως ήσαν, όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα δεν ήξεραν τι να κάνουν, δεν μπορούσαν να αλλάξουν πορεία. Και το 4%, με ψέματα και με βία, έφτασε το 36%, τους πήρε την εξουσία.
  • Και έρχεται τώρα ο μοιραίος άνθρωπος, ο Αντώνης Σαμαράς των Ζαππείων, που άλλο δεν τον ένοιαζε παρά πώς θα γίνει πρωθυπουργός, ο πρώτος αντιμνημονιακός που άνοιξε τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα, να ισχυριστεί «Παρέδωσα κράτος και αυτοί το κατάντησαν απέραντο hotspot» –το βρήκα, Σαμαράς θα ντυθώ: ναύκληρος με πολυβόλο, πάνω σε πλοίο πολεμικό να γυρίζω τους πρόσφυγες πίσω. Για την ακρίβεια, τους «λαθρομετανάστες»: ήταν η αγαπημένη του λέξη. Την έλεγε και έτρεχαν σάλια από το στόμα του, σαν να μασουλούσε σοκολάτα.
Ορτάνς ή ξενοκολλυβίτης;


Μπροστά του ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι η προσωποποίηση του Ξένιου Δία –γιατί μπορεί να λέμε όσα λέμε εναντίον των χωρών που έκλεισαν τον «Βαλκανικό Διάδρομο» αλλά η Ουγγαρία έχει δεχθεί 174.000 αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες ενώ η Ελλάδα μόνο 11.000, ανακοίνωσε η Eurostat πριν από λίγες ημέρες.
Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ουγγαρία έχει δεχθεί μέσα στο 2015 τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο (17.700 ανά 1.000.000 κατοίκους) με δεύτερη τη Σουηδία (16.000 ανά εκατομμύριο) και τρίτη την Αυστρία με 10.270. Για την Ελλάδα η αναλογία είναι 1.047, όταν ο μέσος όρος για όλες τις χώρες της Ενωσης είναι 2.470 ανά εκατομμύριο κατοίκων.
  • Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα είναι «απέραντο hotspot», όπως ισχυρίζεται ο προσφυγοφάγος Αντώνης Σαμαράς, αλλά ότι η κυβέρνηση δεν έφτιαξε hotspot: έστελνε τους πρόσφυγες στους ανάλγητους νεοφιλελεύθερους για να αποκαλύψει την απανθρωπιά τους.
Ψεύτες, ημερολόγιό μου, ανίκανοι, γενναιόδωροι με ξένα κόλλυβα. Μόνο να κουνούν το δάχτυλο και να δίνουν μαθήματα ξέρουν –μαντάμ Ορτάνς θα ντυθώ, έχει δίκιο η Μπούφα.
Τέλειωσα! Φώναξε ο Μπούφος καταχαρούμενος και μας δείχνει το έργο του.
Εχει φτιάξει περήφανο, πολύχρωμο, τεράστιο χαρταετό, τρεις φορές το μπόι του. Βουηχτάρι: τον στεφανώνουν γύρω-γύρω ψιλοκομμένες ταινίες που θα βουίζουν καθώς θα τις χτυπά ο άνεμος –εγώ του έδωσα οδηγίες.
Δεν τα πήγες και άσχημα, ωραίος είναι, λέω συγκαταβατικά, ενώ η Μπούφα κοντεύει να ξεπουπουλιαστεί από το ενθουσιαστικό φτεροκρότημα. Τον θαυμάζει τον Μπούφο της, τον επαινεί για ό,τι κάνει και τον κακομαθαίνει.
  • Αλλά μήπως είναι καλύτερα να ντυθώ μοιρολογίστρα και να περιφέρω καλάθι που θα γράφει «ξένα κόλλυβα»; Και αυτή είναι πολυσήμαντη μεταμφίεση: θα είμαι η κυβέρνηση και η σχέση της με τους πρόσφυγες, ο Χατζηγάκης που μοίρασε 425 εκατομμύρια στους αγρότες το 2009, ο Κοντός που έδωσε 104 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα σε συνεταιρισμούς το 2008, οι Μωραΐτης – Κοσκινάς που το μακρινό 1992 είχαν μοιράσει 500 εκατομμύρια. Και τώρα η Ενωση τα ζητάει πίσω –και βεβαίως ο νυν υπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αποστόλου που διακηρύσσει πως όλα αυτά δεν θα τα επιστρέψουν αυτοί που αδικαιολόγητα τα πήραν αλλά θα τα πληρώσουμε οι φορολογούμενοι.
  • Βεβαίως θα είμαι και ο ογκόλιθος της αριστερής αγωνιστικής και αντιδιαπλοκικής ηθικής Χρήστος Σπίρτζης: 4,6 ευρώ διεκδικεί η Νέα Οδός γιατί κάπου εκεί κοντά στις Θήβες, ενάντια σε νόμους και κανονισμούς και αποφάσεις του ΣτΕ, ο μέγας ξενοκολλυβίτης επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής να μπαίνουν από παράδρομο στην Εθνική Οδό χωρίς να πληρώνουν διόδια –υποβίβασε μάλιστα σε τμηματάρχη τον διευθυντή του υπουργείου του που είχε αποπειραθεί να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, διαβάζω στην «Καθημερινή».
  • Ωραία, αετό έχουμε, θα ντυθώ ή μαντάμ Ορτάνς ή μοιρολογίστρα –είμαστε έτοιμοι για το τελευταίο μπαλ μασκέ και τα κούλουμα. Θα πάρουμε δυνάμεις, γιατί η πένθιμη και νηστίσιμη Σαρακοστή προβλέπεται να επεκταθεί και πολύ πέρα από το Πάσχα, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Ουραγός στην ΕΕ και η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εσχατοι και ουραγοί παντού, κυνηγάμε την ουρά μας.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΟΥΡΟ-ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΟΣ
nnn
Πήγε αδιάβαστος στις Βρυξέλλες και γύρισε Επίτιμος Διδάκτωρ από τη Σμύρνη –σύντομα και ομότιμος πρωθυπουργός εύχομαι.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
nnn
Πληροφορούμαι πως ο συνάδελφος εν πανεπιστημίω κ. Κατρούγκαλος ετοιμάζει hotspot (με χώρους υγιεινής και σίτιση) για όλους εμάς που δουλέψαμε παραπάνω από 25 έτη στη ζωή μας!!!
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
…ο Τσίπρας, σεβόμενος για ακόμα μια φορά τις κομμουνιστικές του ρίζες, μετακινεί τη χρονική αφετηρία του τουρκικού casus belli στη δεκαετία του ’60 …ο μεταπολεμικός «από Βορρά κίνδυνος» πρέπει να αφεθεί στη λήθη, ήταν μια παρεξήγηση της Ιστορίας…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Με τον διορισμό του κ. Καρανίκα, ο ορισμός του Ροΐδη περί πολιτικού κόμματος γίνεται πάλι επίκαιρος: «Κόμμα εστί ομάς ανθρώπων οίτινες γνωρίζουν ν’ αναγιγνώσκουσι και να ανορθογραφώσι. Εχοντες χείρας και πόδας υγιείς, αλλά αποφεύγοντες πάσαν εργασίαν, επιχειρούν διά παντός μέσου να αναβιβάσωσι τινά εις τον θώκον της πρωθυπουργίας ίνα παράσχει αυτοίς τα μέσα διά να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Η πορεία των μεγάλων είναι συνυφασμένη με το «νίκα». Του Κωνσταντίνου με «το εν τούτω νίκα», του Ιουστινιανού με «τη στάση του Νίκα», του Αλέξη με τον Καρα(νίκα). Σκέψεις, περιμένοντας στην ουρά του ΙΚΑ.
Γ. Κ., @OTENET.GR
nnn
Διόδωρε, Μπούφο βρήκες να υιοθετήσεις; Θα μου πεις ότι οι μπούφοι αφθονούν –αλλά μια Σιάμ γατούλα δεν θα ήταν καλύτερη; Να ‘σαι και μέσα στο γατίσιο κλίμα της εποχής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Πήραμε παράταση (μέχρι 17/3). Ερχονται και τα penalties…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ