Συναντήθηκαν στο καφενείο της Βουλής. Η μία (Ολγα Γεροβασίλη) πήγαινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, η άλλη ( Ντόρα Μπακογιάννη) σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής. Κρατούσαν και οι δύο ανά χείρας τα hi tech κινητά τους (φωτογραφία). Χαιρετήθηκαν πολιτισμένα, αλλά αμέσως μετά, ωσάν κάτι να είχε μεσολαβήσει, η Ντόρα επιτίθεται: «Δεν ξέρετε να μοιράσετε δύο γαϊδουριών άχυρα, είστε εντελώς ανίκανοι» είπε. Η Ολγα την κοίταξε με απορία ζητώντας προφανώς να μάθει τον λόγο της επίθεσης, αλλά η Ντόρα επέμεινε: «Δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μια κρίση, πώς να ξεχωρίσετε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες και με την αξιολόγηση επίσης τα κάνετε θάλασσα». Η Ολγα έπιασε μόνον το θέμα της κρίσης, λέγοντας στην Ντόρα κάτι άσχετο: «Εσείς διαχειριστήκατε σεισμούς, ενώ εμείς όχι». Η Ντόρα άρχισε να εκνευρίζεται: «Εμείς κάναμε μια ολόκληρη Ολυμπιάδα, μόνον σεισμούς;». Και προτού τελειώσει τη φράση της η Ολγα επανέλαβε: «Εμείς σεισμούς δεν διαχειριστήκαμε…». Και ωσάν πάλι κάτι να συνέβη, σταμάτησαν τη συζήτηση, χαιρετήθηκαν για άλλη μια φορά πολιτισμένα, ανέκραξαν και οι δύο ότι «μόνον οι γυναίκες θα σώσουν αυτή τη χώρα» και η κάθε μία πήρε τον δρόμο της.


Τι εστί Καρανίκας

Τι ήθελαν οι «γαλάζιοι» να ζητήσουν την καρατόμηση του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, ο οποίος, κατά δήλωσή του, εμφανίζεται «αδιόριστος εκπαιδευτικός, σερβιτόρος ανορθόγραφος και ανυπότακτος»; Θύμωσε η Ολγα Γεροβασίλη και συμβούλευσε τους «γαλάζιους» να βγάλουν έναν μεγαλοπρεπή… σκασμό (έτσι ακριβώς το είπε), λέγοντας ότι «εμείς ξέρουμε τι εστί Καρανίκας, εμείς τον ξέρουμε καλύτερα. Ξέρουμε τα προσόντα του. Δεν τα ξέρουν οι νεοδημοκράτες. Ζητούν την καρατόμησή του και μάλιστα εντός της ημέρας;». Και πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε ότι «δεν πρόκειται να φύγει από το πρωθυπουργικό γραφείο». Σας ενημερώνω ότι ήδη ετοιμάστηκε το γραφείο του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Καρανίκα. Εγινε ο 172ος σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα και θα στεγάζεται εκεί όπου στεγάζονται και οι υπόλοιποι σύμβουλοι, στην οδό Βασ. Σοφίας. Δεν έμαθα ακόμη αν του ετοίμασαν και γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου (εκεί στο υπόγειο, όπου βρίσκονται και άλλοι σύμβουλοι), ούτε αν του δόθηκε ή όχι η πρώτη αποστολή ως συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού και ποια είναι αυτή.


«Εχω μια… ενδιαφέρον πρόταση»

Συγκάλεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του εν όψει του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα το Προσφυγικό. Και άρχισε την ομιλία του: «Εχω μια… ενδιαφέρον πρόταση». Ενας από τους βουλευτές τον διόρθωσε: «Ενδιαφέρουσα πρόταση, Σταύρο, και όχι ενδιαφέρον πρόταση». Ο κ. Θεοδωράκης απλώς τον κοίταξε, δεν διόρθωσε και συνέχισε. Οπότε ο βουλευτής ξαναχτύπησε: «Μην πας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πεις έχω μια ενδιαφέρον πρόταση γιατί κανείς δεν πρόκειται να σε πάρει στα σοβαρά». Ξέρετε ποια ήταν η «ενδιαφέρον πρόταση» του κ. Θεοδωράκη για το Προσφυγικό; Να διοριστεί ένας οικουμενικός υπερυπουργός με θητεία μεγαλύτερη από αυτήν της κυβέρνησης που θα έχει την ευθύνη για το Προσφυγικό. Θα είναι υπεράνω όλων των υπουργών και θα κρίνεται μόνον από τη Βουλή των Ελλήνων. Η πρόταση πάντως, έστω και «ενδιαφέρον», πέρασε.
Αόρατη υπηρεσία για πρόσφυγες

Εχω στα χέρια μου το φύλλο 1856 της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» με ημερομηνία 27 Αυγούστου (δηλαδή ημερομηνία πριν από τις εκλογές) με την υπογραφή πλειάδας υπουργών, σύμφωνα με την οποία συστήνεται Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης (με τα αρχικά ΥΔΕΠΑΥΕ) μεταναστών. Με την ίδια απόφαση στελεχώνεται η υπηρεσία με 40 άτομα, κυρίως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (33), αλλά και τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι αν η Υπηρεσία αυτή λειτουργεί. Γιατί, όπως έμαθα, βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Αν όντως λειτουργούσε, θα είχε λύσει πολλά από τα προβλήματα που ενέσκηψαν και κυρίως θα έβαζε μια τάξη στον Πειραιά, όπου ο σχεδιασμός για τους πρόσφυγες είναι ανύπαρκτος. Πάντως στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η δημιουργία παιδουπόλεων για τα προσφυγόπουλα που φθάνουν στη χώρα μας ασυνόδευτα.
Το Wi-Fi τους μάρανε

Δεν έχουν γιατρούς, δεν έχουν νοσηλευτές, δεν έχουν κλίνες εντατικής θεραπείες, δεν έχουν γάζες, βελόνες και φάρμακα, αλλά έχουν δωρεάν Wi-Fi. Ναι, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους θα μπορούν να σερφάρουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε 31 δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μια που ανακοινώθηκε με… τυμπανοκρουσίες μια τέτοια σπουδαία –πρωτίστως για τους ασθενείς –είδηση, ας διασφαλίσουν τουλάχιστον οι αρμόδιοι ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά και όχι σαν αυτό του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Υγείας.
Οι μαξιλαροκλέφτες

Κλάπηκαν τα ολοκαίνουργα βελούδινα μαξιλάρια από τους ολοκαίνουργους καναπέδες του Εντευκτηρίου της Βουλής. Η κλοπή έγινε Δευτέρα προς Τρίτη όταν οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι από τα δέκα μαξιλάρια που αγοράστηκαν, έλειπαν τα τρία. Διενεργούνται ανακρίσεις. Αλλά αν ψάξουν σε γραφεία, σίγουρα θα τα βρουν, αφού είναι αδύνατον να τα βγάλουν από τη Βουλή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Τα ring- tones της κυβέρνησης

Τώρα ποιος θα τους πάρει στα σοβαρά; Το τηλέφωνο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου όταν χτύπησε στη Διάσκεψη των Προέδρων ακούστηκε ένα… καψουροτράγουδο (πιο βαρύ δεν γίνεται). Το τηλέφωνο του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ χτυπά με τον ύμνο τού… Ολυμπιακού, ενώ το τηλέφωνο της νέας υφυπουργού Μαρίνας Χρυσοβελώνη χτυπά με το «You’ re beautiful».

HeliosPlus