Στο Προσφυγικό η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Μετέτρεψε ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντo hotspot, αντί των πέντε hotspots του Αιγαίου που είχε προγραμματίσει. Ομως και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ναυαγεί. Τώρα οι κυβερνώντες έχουν περάσει σε άλλες σφαίρες. Μου λένε ότι θέλουν να προσλάβουν 10.000 αστυνομικούς – λιμενικούς για τη φύλαξη των θαλασσών μας ενώ ταυτοχρόνως σχεδιάζουν να νοικιάσουν κρουαζιερόπλοια και άλλα πλοία με σκοπό να φιλοξενούν μισοπέλαγα τους πρόσφυγες. Από τις εξεταζόμενες λύσεις προκύπτει το πλήρες αδιέξοδο. Μη σας φανεί περίεργο στο τέλος αν πάμε για εκλογές ακόμη και πριν από το Πάσχα.


Ο προσωρινός Αρχιμανδρίτης

Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αθηνών που διερεύνησε την υπόθεση των εκβιαστών δημοσιογράφων του Διαδικτύου επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι αναφέρονται συχνά πυκνά στις συνομιλίες τους σε έναν Αρχιμανδρίτη. Γι’ αυτόν, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, γίνονταν όλα, για την πρόοδό του, για την προβολή του και για την επικράτηση της προπαγάνδας του. Ο Αρχιμανδρίτης λοιπόν που «φρόντιζε» τα πιστόλια της παραδημοσιογραφίας, όπως προκύπτει από τις διεκδικούμενες και χορηγούμενες εν τέλει διαφημίσεις, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για εκβιαστές, αποσιωπώντας βεβαίως τις αναφορές σε αυτόν. Για να καλύψει μάλιστα τις πομπές του τα έβαλε ξανά με τον ΔΟΛ, ανακαλύπτοντας σημεία και τέρατα στην ανακοίνωσή του για τα δάνεια και την εισαγγελική παραγγελία. Ουδέν θα επιτύχει. Ας αρχίσει καλύτερα να συμφιλιώνεται με την ιδέα ότι είναι προσωρινοί και αυτός και το αρχονταρίκι του.


Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ελ. Βενιζέλο

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης πήγε να επισκεφθεί τον πρόεδρό του Νίκο Σακελλαρίου. Ο ανώτατος δικαστικός υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη μπροστά στην προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου (ο οποίος συνέβαλε στην επανίδρυση του ΣτΕ) και του είπε δείχνοντάς του την προτομή: «Ιδού ο πρόγονός σας». Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού κοίταξε τη μαρμάρινη προτομή απάντησε: «Μεταρρυθμιστής και οραματιστής των δημοκρατικών θεσμών». Εν συνεχεία προχώρησαν στο γραφείο του κ. Σακελλαρίου, ο οποίος παρατήρησε: «Βροχερός ο καιρός, αλλά θα φτιάξει αργότερα», κάτι που δεν άφησε (πάλι) να πέσει ο κ. Μητσοτάκης: «Εύχομαι συμβολικά αυτό να είναι καλό για την Ελλάδα». Μετά έκλεισαν οι πόρτες…
Στο Ποτάμι έχουν νεύρα

Ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε του Συνεδρίου του Ποταμιού, μαθαίνω ότι δεν φαίνεται να ανησυχεί ο Σταύρος Θεοδωράκης από την υποψηφιότητα του Παύλου Ελευθεριάδη για τη θέση του επικεφαλής του κόμματός του. Δημοσίως τουλάχιστον, διότι με τους συνεργάτες του είναι, όπως μου λένε, μέσα στα νεύρα, εδώ και καιρό. Προφανώς πίστευε ότι κανένας δεν θα του φέρει αντίρρηση και θα διατηρήσει τη διοίκηση του «ντελικατέσεν» (όπως το έχει χαρακτηρίσει) κόμματός του μοναχός και ανενόχλητος, αλλά το σχέδιο δεν του βγήκε. Ενόχλησε όμως πολλούς στο κόμμα του η δήλωση του Γρηγόρη Ψαριανού «Οποιου δεν του αρέσει σηκώνεται και φεύγει» για τον Χάρη Θεοχάρη: «Ξέρει ο Ψαριανός από τέτοια, αλλά μη μας το παίζει και τιμητής» λένε οι παραπάνω. Ο Θεοδωράκης πάντως πολλές φορές έχει μιλήσει απαξιωτικά για βουλευτές του, τόσο αορίστως όσο και με ονοματεπώνυμο, φτάνοντας σε σημείο να πει πρόσφατα σε συνάντηση εθελοντών «βγάλαμε λάθος βουλευτές»! Ή ακόμη, όπως μου έλεγε είς εκ των βουλευτών του, κάποια στιγμή απαξίωσε και τους… εθελοντές. Η δημοκρατία στα καλύτερά της… Οσον αφορά τον Χάρη Θεοχάρη, τον ρώτησα ευθέως αν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του κόμματός του. Και ιδού η απάντησή του: «Οχι βεβαίως, να μοιράσουμε δηλαδή το 2% που είναι η σημερινή δύναμή του και να πάρουμε από 1%; Δεν βγάζει νόημα».


Μια σημαία για τον Πρόεδρο

Η διακόσμηση του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί προσωπική υπόθεση του εκάστοτε Προέδρου. Ο Κάρ. Παπούλιας, για παράδειγμα, είχε στο γραφείο του αντίγραφα αρχαϊκών τριήρων, ένα ορίτζιναλ… cockpit ενός Φάντομ και μερικές παιδικές ζωγραφιές. Ο Πρ. Παυλόπουλος κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Πρώτα απ’ όλα τοποθέτησε σε περίοπτη θέση (δίπλα από εικόνες αγίων) τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή (με ιδιόχειρη, παρακαλώ, αφιέρωση), εν συνεχεία βρήκε τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε ο ιδρυτής της ΝΔ και τα έφερε και πάλι στο γραφείο του. Σε αυτό βοήθησε και η επί των Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας Λώρα Μολυβιάτη. Τοποθέτησε εν συνεχεία και άλλες εικόνες (ασημένιες και μη, αγίων και της Παναγίας), μια ελιά σε φυτό-νάνο που έδινε την αίσθηση ηλικιωμένου δένδρου και βεβαίως πολλά ιστορικά και νομικά βιβλία. Τελευταίως η ελιά-νάνος έφυγε από το τραπεζάκι δίπλα στον καναπέ και στη θέση της τοποθετήθηκε μια νέα σημαία (που φροντίζουν να φαίνεται και στα τηλεοπτικά πλάνα). Πρόκειται για τη νέα σημαία του Προέδρου, σε μπλε χρώμα και στη μέση ένα τεράστιο εθνόσημο. Ετσι στο Προεδρικό Μέγαρο υπάρχει το εθνόσημο στα ποτήρια του νερού και του κρασιού και στη σημαία του Προέδρου.

Ο Βάγγος, Ο Τσίπρας και ο διάβολος

Ο Γιάννης Βάγγος είναι ο αγρότης- συνδικαλιστής που στο παρελθόν φιλοξένησε στην καρότσα του τον Αλ. Τσίπρα όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά. Ο κ. Βάγγος μιλώντας στην τηλεόραση είπε για τον κ. Τσίπρα: «Τις χειρότερες υποσχέσεις τις έδωσε. Αν κάτσεις μαζί του για τσίπουρα, πουλάει στον Διάβολο λιβάνι». Και να σκεφθείτε ότι στο παρελθόν είχε συναντήσει δύο φορές τον κ. Τσίπρα και είχε σχηματίσει διαφορετική εντύπωση. Η πρώτη ήταν το 2008 επί Συνασπισμού: «Ηταν ένας άνθρωπος αστός, απόμακρος, όχι της τάξης μας. Εβλεπες απόσταση» είπε ο αγρότης για τον τότε Τσίπρα. Εν συνεχεία τον συνάντησε ξανά το 2013, τότε που ανέβηκε πάνω στο τρακτέρ: «13% φορολογία αίσχος, 65% τουλάχιστον, αφορολόγητο πετρέλαιο» τους είπε. Και τι έγινε νομίζετε: «Ολος ο κάμπος έγινε ΣΥΡΙΖΑ» βεβαίωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής. Τότε όμως. Σήμερα τι γίνεται;

Ο καμουφλαρισμένος υφυπουργός

Ο γαλάζιος Κ. Τασούλας περιγράφει σε «πηγαδάκι» γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή τι έγινε στις 21 Φεβρουαρίου στα Γιάννενα στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης: «Ηρθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά κανένας από τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλην του Γιάννη Στέφου δεν εμφανίστηκε. Ο Μαντάς έχει δύο μήνες να φανεί στην περιφέρειά του. Φοβούνται την οργή του κόσμου. Α, ήταν και ο Βίτσας, αλλά ήρθε… καμουφλαρισμένος. Φορούσε γραβάτα για να μην τον εκλάβουν ως ΣΥΡΙΖΑ» και έπεσε βεβαίως γέλιο.

Τασούλας κατά Μπαλτά

Ως «πράξη εξαιρετικά μικροπρεπή και μικρόψυχη» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας την μετ’ επαίνων αποπομπή του Ι. Μάνου από την προεδρία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αμέσως μετά την νομοθετική τακτοποίηση της υπαγωγής του στο Δημόσιο. «Ο κ. Μάνος», είπε ο κ. Τασούλας, «κράτησε όρθιο το Μέγαρο στους πιο δύσκολους καιρούς της ιστορίας του και συνέβαλε στη σημερινή λύση που και το μέλλον του Μεγάρου εξασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον προστατεύει. Θα ήταν πράξη στοιχειώδους πολιτισμού η παραμονή του στο τιμόνι του Μεγάρου αλλά φαίνεται το ΥΠΠΟ υπακούει περισσότερο σε κομματικές συμπεριφορές παρά στην αναγνώριση ενός σημαντικού έργου», σημειώνει.

Αλαμουντίν ξανά

Ε, λοιπόν δεν θα το πιστέψετε. Η Αμάλ Αλαμουντίν παρ΄ότι την «έκοψε» ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Σύλλογος Αθηναίων (στον οποίο μετέχουν παλαιοί Αθηναίοι) προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η είδηση είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρωτοκόλλησε την αίτηση και θα την εξετάσει προσεχώς. Και ξέρετε πώς έγινε αυτό; Επειδή ο Σύλλογος είχε την προνοητικότητα να ζητήσει να εξεταστεί η υπόθεση ως casus unicus, δηλαδή ως μοναδική περίπτωση, ώστε να μην υπάρξει προηγούμενο για άλλες χώρες να ζητήσουν επιστροφή αρχαιοτήτων που τους άρπαξαν οι Βρετανοί. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά η Αμάλ Αλαμουντίν, τηλεφώνησε στον πρώην υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα και του είπε ότι «η υπόθεση για την επανένωση των Γλυπτών δεν χάθηκε ότι και μπορεί να κερδηθεί δικαστικά». Αναμένονται εξελίξεις.

HeliosPlus