Αυτή η κυβέρνηση έχει αλλεργία στην αλήθεια .Για την ακρίβεια όχι μόνο λέει ψέματα με την ευκολία που δίνει υποσχέσεις αλλά- το χειρότερο – επενδύει στο ψέμα της .Και επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί πολιτικά χτίζοντας μια εικονική πραγματικότητα που να την βολεύει.

Τα ψέματά της είναι αναρίθμητα: Από την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο , από το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που έγινε ΝΑΙ , από τις τράπεζες που έκλεισε δήθεν ο κ. Ντράγκι, από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το οποίο είναι δήθεν καλύτερο από τα προηγούμενα – αν και επιβάρυνε την οικονομία με επιπλέον 85 δισ ευρώ , έως τις τέσσερις –σύμφωνα δήθεν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα -νέες τηλεοπτικές άδειες που θα δώσει η κυβέρνηση για χάρη της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας !

Το τελευταίο ψέμα – σε μια χρονική συγκυρία απόλυτης διάλυσης της χώρας εν μέσω μπλόκων, χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και τέλματος στην διαπραγμάτευση με την τρόικα- αφορά την λεγόμενη λίστα Μπόργιανς .
Μια λίστα με καμιά δεκαριά χιλιάδες κωδικούς που παραπέμπουν σε Έλληνες καταθέτες στην Γερμανία – κάποιοι από τους οποίους είναι φοροφυγάδες. Η λίστα ήρθε στα χέρια των γερμανικών αρχών την Άνοιξη του 2015 και δόθηκε στην Ελλάδα από τον πρώην υπουργό οικονομικών του κρατιδίου Ρηνανίας- Βεστφαλίας κ. Μπόργιανς στα τέλη του ίδιου έτους .
Η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως ,στην προσπάθειά της να ρίξει μπόλικη λάσπη στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ισχυρίστηκε – και επιμένει- ότι ο κ. Μπόργιανς επιχείρησε απο το 2012 να δώσει την λίστα στην ελληνική πλευρά αλλά η τότε συγκυβέρνηση δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να την παραλάβει και να βρει ποιοι είναι οι μεγαλοκαταθέτες φοροφυγάδες .
Την αλήθεια, πάντως, αποκάλυψε ο ίδιος ο γερμανός πρώην υπουργός ο οποίος παραδέχτηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι τον Ιανουάριο του 2016 ότι στην επαφή που είχε με την ελληνική πλευρά το 2012 δεν ήθελε να δώσει καμία λίστα -αφού δεν την είχε τότε .Αλλά ήθελε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής «Δεν υπήρχε κάποια λίστα. Του είπα (του Έλληνα Προξένου) ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με την εμπειρία που είχαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε «Η γνώση μας για τη λίστα είναι από την περασμένη άνοιξη».

Σε χτεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ ο κ. Μπόργιανς επανέρχεται . «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατά την επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης.

Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο. Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί».

Άλλο ,όμως, άρνηση τεχνικής βοήθειας και συνεργασίας με ένα κρατίδιο της Γερμανίας κι άλλο άρνηση παραλαβής λίστας με φοροφυγάδες . Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είναι γνωστό ότι συνεργαζόταν στενά όλη εκείνη την περίοδο και για θέματα φοροδιαφυγής με την γερμανική πλευρά σε ομοσπονδιακό επίπεδο .
Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση Τσίπρα επιμένει στο ψέμα , υποστηρίζοντας ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραλάβουν τη λίστα Μπόργιανς .Κι αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει και εξεταστική επιτροπή για το θέμα.
Είναι φανερό ότι ο κ.Τσίπρας ,μέσα στο χαμό που επικρατεί στη χώρα , γίνεται ολοένα και πιο ένθερμος οπαδός της άποψης που λέει ότι «δεν θα αφήσουμε ποτέ την αλήθεια να μας καταστρέψει μία ωραία ιστορία «.
Πόσο μάλλον αν η ιστορία αυτή πετάει τη μπάλα στην εξέδρα την ώρα που όλοι περιμένουν από τον Πρωθυπουργό – επιτέλους- να κυβερνήσει !