Εδώ που φτάσαμε έπειτα από παραπάνω από έναν μήνα κινητοποιήσεων των αγροτών η ζημιά που γίνεται στην οικονομία, κυρίως λόγω των κλειστών συνόρων στον Προμαχώνα και στα βουλγαρικά σύνορα, είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τα έσοδα που περιμένει η κυβέρνηση από τις αυξήσεις των εισφορών στον ΟΓΑ.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε άλλες επιχειρήσεις και στην ίδια τη χώρα, ούτε όμως απέναντι στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, τα οποία προφανώς είναι άλλης μορφής –σύγχρονης οργάνωσης, παραγωγής και ανταγωνισμού –από τα παράλογα αιτήματα των μπλόκων, όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 21.000 ευρώ ή η απαλλαγή από τον ΦΠΑ όταν κρατούν λογιστικά βιβλία και εκπίπτει.
Αιτήματα σαν κι αυτά δεν μπορούν να σταθούν σε καμία διαπραγμάτευση, ούτε καν να υποστηριχθούν στην εσωτερική συζήτηση, όταν η χώρα βρίσκεται για έκτο χρόνο σε Μνημόνιο, οι φόροι πέφτουν «βροχή» σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και οι 430.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βρίσκονται στο απυρόβλητο. Γιατί έτσι τους υποσχέθηκαν όλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μη θεωρηθεί υπερβολική η διαπίστωση αρκεί να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το Taxis, το 2015 δήλωσαν στην Εφορία συνολικό εισόδημα 1,3 δισ. ευρώ (κατά μέσον όρο κάτω από 4.000 ευρώ), μια χρονιά που τα έσοδα που είχαν μόνο οι παραγωγοί (και όχι το εμπόριο) από το ελαιόλαδο ήταν 700 εκατ. ευρώ και από τις βρώσιμες ελιές, που είναι ανάρπαστες στο εξωτερικό, 300 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, για την Εφορία η παραγωγή όλης της Ελλάδας είναι μόνο τα… ελαιόδενδρα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αγρότες δεν έχουν δίκιο όταν η κυβέρνηση τους ζητεί να πληρώσουν διπλάσιες και τριπλάσιες εισφορές απ’ ό,τι καταβάλλουν σήμερα στον ΟΓΑ ή να ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης, που γι’ αυτούς θα είναι απρόσωπο. Από τον ΟΓΑ δεν παίρνουν μόνο σύνταξη, είναι ο φορέας ασφάλισης για την οικογένειά τους, τα χωράφια και τα ζώα τους και έχουν δίκιο όταν ζητούν να διατηρηθεί η αυτονομία του και να συμβιβαστούν με λογική αύξηση ασφαλίστρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ