από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 

Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας - Συγγένεια

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι μεγαλύτεροι «φονιάδες των λαών» στην Ιστορία υπήρξαν τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα. Εχουμε ξεχάσει τα εκατομμύρια αθώους νεκρούς των σταυροφοριών, της Ιεράς Εξέτασης, του βίαιου εκχριστιανισμού λαών, κυρίως στις νέες χώρες της Αμερικής και μερικές φορές πιο κοντά μας, όπως στη Λακωνία*, των πολέμων μεταξύ διαφόρων αιρέσεων και, κυρίως, της σύγκρουσης μεταξύ καθολικών και διαμαρτυρομένων, αλλά και τα θύματα της καταπίεσης των πιστών από την αθεϊστική ιδεοληψία των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη και στη Ρωσία.

Αλλη πηγή αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που ωθούν πολλές φορές μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στην αναζήτηση μιας νέας πατρίδας, ήταν και είναι οι εθνικές εντάσεις και συγκρούσεις. Ακόμη και σήμερα συνυπάρχουν με μικρές οάσεις ανεξιθρησκίας και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων μισαλλοδοξίες και υποβαθμίσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (στη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί συστατικό μέρος του «ελεύθερου κόσμου», απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο και γενικώς να εργάζονται σε υπηρεσίες ή γραφεία που είναι αφορμές επαφής με τους άνδρες).

Η προοδευτική διανόηση ορθώς αμφισβήτησε και συστηματικά πολέμησε την ιδεολογία της δημιουργίας εσωτερικού εχθρού. Μια άλλη θρησκεία, μια άλλη αντίληψη του πατριωτισμού και, τέλος, μια διαφορετική πρακτική σε ό,τι αφορά την ερωτική και γενικότερα καθημερινή συμπεριφορά του ατόμου δεν είναι δυνατό να αποτελούν αιτίες διακρίσεων στον σημερινό κόσμο. Βεβαίως, ενώ η δημοκρατία είναι μία και δεν επιδέχεται προσαρμογές, η κάθε κοινωνία έχει τη δική της ιστορία. Κλίμα, παραδόσεις και πρόσφατες ιστορικές περιπέτειες διαμορφώνουν διαφορετικές ευαισθησίες ακόμη και στο πλαίσιο οργανωμένων υποσυνόλων, όπως είναι η Ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί από πολλές απόψεις μια ιδιόμορφη χώρα. Ο πληθυσμός έζησε στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κάτω από ειδικές συνθήκες υποδούλωσης. Η θρησκεία αποτέλεσε, ειδικά για εμάς τους Ελληνες, στοιχείο αναγνώρισης άρρηκτα δεμένο με την εθνική ταυτότητα. Το Εθνος, «ανάδελφον» όπως το είχε προσφυώς ονομάσει ο κ. Σαρτζετάκης, είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν επέτρεπαν την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αναφοράς σε ευρύτερους πολιτισμούς όπως είναι οι Λατίνοι, για όλους τους κατοίκους της Νότιας Ευρώπης εκτός από εμάς, και οι Γερμανοί, για τους κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης και εν μέρει της Σκανδιναβίας ή οι Σλάβοι, με τους Ρώσους ως κεντρικό άξονα του πανσλαβισμού.

Ξεχωριστή, επίσης, ήταν πάντα η θέση της ελληνικής οικογένειας. Παρουσίαζε μια ικανότητα αντοχής και συνοχής, που διαιώνιζε παραδόσεις και ιστορικές αναφορές, έδινε μια θέση στη γυναίκα, αυτή τη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε πολύ ευρύτερες διαστάσεις από το πρωτογενές σχήμα που σήμερα εννοούμε «πατέρας - μητέρα - παιδιά και ίσως ανιόντες ή αδέλφια». Γιαγιά φίλης μου, που είχε παντρευτεί 16 ετών και πέθανε στα 105, είχε 51 απευθείας απογόνους χωρίς τις νύφες και τους γαμπρούς. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν λογικό να αποτελεί η οικογένεια και ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Πώς ήταν δυνατόν να λειτουργεί με στοιχειώδη σεβασμό προς τους φαύλους κανόνες της εκλογικής πελατείας κάποιος στην ελληνική επαρχία και να μη διορίζει μέλη της οικογενείας του; Κάτι τέτοιο θα ήταν ακατανόητο.

Εχω υποστηρίξει από το 1990 την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Πιστεύω ότι εκλεγόμενος χωρίς διακοπή επί 32 χρόνια στην Ελληνική Βουλή δεν διόρισα ποτέ κανέναν. Γι' αυτό μιλάω χωρίς πλέγματα ενοχής όταν λέω ότι άδικα κατηγορούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διορίζουν δεξιά και αριστερά τη μάνα τους, τον αδελφό τους, τη γυναίκα τους και τα ξαδέλφια τους. Το πρόβλημα δεν είναι ότι αποδεικνύονται εξίσου φαύλοι με όσους προηγήθηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν, παραγνωρίζοντας και αγνοώντας βασικές έννοιες για να κατανοήσει κάποιος σε τι κοινωνία ζούμε, φλυαρούσαν για τους διορισμούς ως εάν είχαν εξωγήινη προέλευση. Απλοποιούσαν την κατάργηση του φαινομένου σε μια σειρά απλών μέτρων που θα ελάμβανε αυτομάτως η «πρώτη φορά Αριστερά» και περιφρονούσαν τις επίπονες και αποτυχημένες συχνά προσπάθειες των άλλων πολιτικών χώρων για να καταργηθεί ή έστω να περιοριστεί η φαυλότητα.

Σήμερα πάει πια το εθνικό πλεονέκτημα. Αθλιοι και αναξιοπρεπείς, οι υπερφίαλοι τραμπούκοι του χθες επαιτούν ολίγη ανοχή, εκλιπαρούν να ξεχαστεί η όλη ιστορία. Οι κοινωνικές αλλαγές επέρχονται με σύγκρουση και υπερήφανη προσήλωση σε αυτό που νομίζει ο καθένας ότι είναι δίκαιο. Θέλουν άλλες εποχές και προφανώς άλλους ανθρώπους.

* Οι Λάκωνες, κατ' εξοχήν συντηρητικός πληθυσμός, εκχριστιανίστηκαν βιαίως από τον Θεοδόσιο Β'. Επικεφαλής της σχετικής εκστρατείας υπήρξε ο καλόγηρος Νίκων ο Μετανοείτε, ο οποίος σήμερα είναι πολιούχος άγιος της Σπάρτης. Στη μανιώδη προσπάθειά του να εξαλείψει κάθε είδους του δωδεκαθέου, ο Νίκων ανάγκασε τους απείθαρχους Σπαρτιάτες να κονιορτοποιήσουν κυριολεκτικά αγάλματα και μνημεία. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σήμερα σχεδόν κανένα ίχνος της Αρχαίας Σπάρτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΦΤΑΙΕΙ Ο ΝΙΚΩΝ Ο ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΑΙ : | 04/03/2016 00:16
  «Η Αρχαία Σπάρτη δυστυχώς βρίσκεται κάτω από πολλά μέτρα χώμα και πάνω της είναι κτισμένη η νέα πόλη από τους Βαυαρούς. Το ίδιο έκαναν οι Βαυαροί και στην Ερέτρια και στην Αθήνα» Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας (από συνέντευξή του στο ΒΗΜΑGAZINO Νο 799, 7-2-2016, σελ. 30)
  Παύλος Χατζηπαπάς
  απάντηση10
   
   
  έτσι εξηγείται... | 22/02/2016 19:55
  ο κ. Παγκαλος σφάλλει εις την τελευταίαν αυτού παράγραφον. Ο Νίκων ο μετανοείτε ήτο εις δραστήριος Βυζαντινός μοναχός του 11ου αιώνος, ο δε Θεοδόσιος ο Β' του 5ου. Ουδεμίαν σχέσιν έχουσιν οι δύο τοιούτοι. Αντί λοιπόν να μας λέει περί ιστορίας ήντινα προφανώς αγνοεί, ας μας πει δια πράγματα που γιγνώσκει καλύτερα, πχ...
  τι έγινε με την σημαία στα Ίμια Θοδωράκη;
  απάντηση21
   
   
  Στην ηλικία του | 22/02/2016 19:04
  ο κ. Παγκαλος και μετά τόσα χρόνια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, το οποιό υπηρέτησε,και σύν-τροφόςτου Άκη, δεν περίμενε κανείς μεταμέλεια. Έστω φιλοσοφική. Αλλά να συμπεριφέρεται ακόμα σαν ΄πολιτικός είναι θράσος απαράδεκτο. Σας το έλεγα εγώ από το 1990!!! Δηλαδή οι πολίτες ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να διαλέγουν τους αντιπροσώπους τους, επειδή είναι ηλίθιοι. Μόνο το Κόμμα, ο Αρχηγός και οι Σύμβουλοι, σαν αυτόν ξέρουν τους ικανούς. Ναί, μαζί τα φάφαμε, μόνο εμείς πεινάμε και αυτός τρώει ακόμα τα δικά μας.Το ΠΑΣΟΚ κυβερνά με άλλο όνομα. Οι σύντροφοι του Πάγκαλου. 12 υπουργοί είναι ΠΑΣΟΚ
  Απόστρατος
  απάντηση22
   
   
  βρε άσχετε, βρε άχρηστε, που μας το παίζεις και γνώστης... | 22/02/2016 17:30
  ο Νίκων ο μετανοείτε ήταν εκείνος που έστειλε το Βυζάντιο στη Κρήτη γύρω στο 1000μΧ, προκειμένου να προσυλητήσει εκ νέου εκείνους τους Κρητικούς που μετά τις επιθέσεις των Σαρακηνών είχαν γίνει μουσουλμάνοι. Ο Θεοδόσιος ο Β' κυβέρνησε τον 5ο αιώνα, ο Νίκων τότε δεν είχε καν γεννηθεί ρε άσχετε...
  ο άνθρωπος είναι αγράμματος...
  απάντηση53
   
   
  Άλλες εποχές, όντως... | 22/02/2016 12:15
  Ο Νίκων εννοούσε ενδεχομένως ότι το "μετανοείτε" θα το νιώσουμε βαθιά στο πετσί μας σε καμιά χιλιετία και βάλε - έβλεπε μακριά δηλαδή!
  Στόκος
  απάντηση41