Ενας πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα και έναν αξιωματικό της Αστυνομίας, τον επικεφαλής για πολλά χρόνια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη. Σας ενημερώνω ότι όσο ασυνήθιστο κι αν είναι (θα αποτελεί παγκόσμια πρωτιά) ένας υπουργός να τσακώνεται με τον πολιτικά ένστολο υφιστάμενό του, ο πόλεμος είναι πραγματικός και περιλαμβάνει μάχη χαρακωμάτων. Και έφτασε μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ο υπουργός δεν θα στενοχωρηθεί καθόλου αν κάποιος έλεγε στον Πρωθυπουργό να αντικατασταθεί, όπως έλεγαν από το περιβάλλον του κ. Τόσκα. Η αιτία; Η ανάκληση της μετάθεσης του κ. Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αναγκαστικά, με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. Και επειδή τέτοιου είδους ανακλήσεις συνήθως αδειάζουν τον πολιτικά προϊστάμενο του αξιωματικού, ο κ. Τόσκας για να υπογράψει την ανάκληση έβαλε συγκεκριμένους όρους. Ποιοι είναι αυτοί; Ο κ. Σφακιανάκης επανέρχεται στη θέση του (από την οποία είχε καρατομηθεί μόλις 24 ώρες πριν) αλλά θα είναι υπό… εποπτεία. Τι σημαίνει αυτό;
Στρατηγός υπό επιτήρηση

Ρώτησα ευθέως τον «στρατηγό» (έτσι αποκαλούν τον κ. Τόσκα λόγω της προτέρας θητείας του στις Ενοπλες Δυνάμεις) τι είδους εποπτεία θα έχει ο υποστράτηγος της Αστυνομίας κ. Σφακιανάκης και ιδού τι απάντηση μου έδωσε: «Θα παραμείνει εκεί που είναι, αλλά τέρμα τα παραγοντιλίκια και οι δημόσιες σχέσεις» (ναι, έτσι ακριβώς το είπε). Με δυο λόγια, ο κ. Σφακιανάκης, κατά τον υπουργό, δεν θα μπορεί ούτε να δίνει συνεντεύξεις ούτε να παρουσιάζει βιβλία ούτε να κάνει δηλώσεις αν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος θα ενημερώνει τον υπουργό.


Η αγωνία του υπουργού πριν από τον ανασχηματισμό

Τη μια ο κ. Τόσκας που βγαίνει βαρύτατα εκτεθειμένος από την ανάκληση της μετάθεσης του κ. Σφακιανάκη, την άλλη ο Π. Σγουρίδης που έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού όταν είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες, όλα αυτά κάνουν τους περισσότερους υπουργούς να αγωνιούν αν επέρχεται λίαν συντόμως ανασχηματισμός, έστω και «μίνι». Το περίεργο είναι πως οι πιθανοί προς «καρατόμηση» υπουργοί εμφανίζεται ότι δεν νοιάζονται αν θα μείνουν εκτός κυβερνήσεως (άσε που μερικοί λένε, μάλλον για «ξεκάρφωμα», ότι το… ελπίζουν), ενώ άλλοι που ευελπιστούν σε κάποια αναδόμηση το έχουν δεδομένο ότι ο ανασχηματισμός βρίσκεται anter portas. Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τηρούν σιγήν ιχθύος και το μόνο που λένε είναι ότι ο ανασχηματισμός είναι πρωθυπουργική υπόθεση. Ο Αλ. Φλαμπουράρης ίσως είναι ο μόνος που λέει ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και με ανοιχτή ακόμη την αξιολόγηση ανασχηματισμός δεν γίνεται.


Το γκαντέμικο υφυπουργείο

Αλλά ο ανασχηματισμός απασχολεί πρωτίστως τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Σγουρίδης προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και αν η θέση του αδειάσει θα πρέπει να πληρωθεί από στέλεχος των ΑΝΕΛ. Και άρχισε αμέσως το λεγόμενο «γαϊτανάκι των ονομάτων». Να σκεφθείτε ότι ακόμη και το όνομα του Παύλου Χαϊκάλη ξαναακούστηκε, όπως και το όνομα της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της οποίας, να θυμίσω, είχαν τάξει προεκλογικά ένα υπουργείο. Υπάρχει ωστόσο ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Ελληνες ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο υπουργείο και αυτό λέγεται «υπουργείο γκαντεμιά». Απλώς οι των ΑΝΕΛ ενθυμούνται ότι στη θέση του υφυπουργού Υποδομών έμεινε για μερικές μόνο ώρες ο Δ. Καμμένος (τον παραίτησαν για κάτι περίεργες αναρτήσεις που έκανε) και εν συνεχεία ο Π. Σγουρίδης που υπέβαλε παραίτηση προτού καλά-καλά κλείσει η κυβέρνηση ένα τρίμηνο.


Ο υπουργός και η φραπεδιά του

Μύλος έγινε στη Βουλή όταν ο προεδρεύων Δ. Κρεμαστινός ενημέρωσε πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας (γιατρός) Παύλος Πολλάκης δεν μπορεί να παραστεί στην Ολομέλεια «λόγω φόρτου εργασίας», αλλά ο ίδιος, όπως κατήγγειλαν άλλοι βουλευτές, περιφερόταν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Οπως το συνηθίζει, κάθεται στο καφενείο πίνοντας τον φραπέ του και καπνίζοντας τα Camel τσιγάρα του. Ο κ. Πολάκης επρόκειτο να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα αλλά απουσίαζε. Από τα έδρανα της Βουλής ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Βασίλης Κεγκέρογλου έβαλε τις φωνές: «Πρόεδρε, ο υπουργός που είπατε ότι δεν μπορεί να έρθει λόγω φόρτου εργασίας είναι αυτή την ώρα στο καφενείο της Βουλής». Ο κύριος Πολάκης πέρασε όμως στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον βουλευτή του Ποταμιού για «αήθη επίθεση, για λάσπη και γα διαπλοκή». Είπε ότι είχε προγραμματισμένη σύσκεψη στο υπουργείο αλλά λόγω των καταλήψεων η σύσκεψη αναβλήθηκε για λίγες ώρες και πέρασε από τη Βουλή για να πάρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Μένει ο Βορίδης που φεύγει

Θέλοντας να διασκεδάσει τις όποιες φήμες που τον θέλουν να αποχωρεί από τη ΝΔ και να δημιουργεί άλλο (δεξιότερο) κόμμα ο Μάκης Βορίδης έλεγε σε πηγαδάκι γαλάζιων βουλευτών που και αυτοί ρωτούσαν να μάθουν τις προθέσεις του: «Παραμένω στη ΝΔ για τρεις λόγους. Πρώτον, η επιλογή μου να είμαι στη ΝΔ είναι στρατηγική επιλογή. Δεύτερον, υπάρχει πανίσχυρο αίτημα της λαϊκής βάσης της Δεξιάς να πέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορώ να συμβάλω σ’ αυτό. Και, τρίτον, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι απόλυτα νομιμοποιημένος αρχηγός σε μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία, συνεπώς δεν φεύγω». Οποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Τα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο θα βρεθεί την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός (μετά από αίτημά του) για ένα και μόνον λόγο. Για να εξηγήσει στον Πρόεδρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για επιβίωση η ελληνική οικογένεια και κυρίως η οικογένεια της περιφέρειας. Με την ευκαιρία θα ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο για τα έργα που εκτελούνται στην περιφέρειά του.

HeliosPlus