Τέτοιες σκηνές που εξελίχθηκαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες να παίρνουν στο κυνήγι τους αστυνομικούς δεν νομίζω ότι είδαμε ποτέ. Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο όταν κάποιος από αυτούς τούς ειδοποίησε ότι στην πλατεία Καραϊσκάκη η Αστυνομία εμποδίζει να συνεχίσει την πορεία του ένα αγροτικό αυτοκίνητο φορτωμένο πορτοκάλια και ντομάτες. Μια ομάδα νέων αγροτών (η πλειονότητα των αγροτών είναι νέα άτομα, ηλικίας από 18 μέχρι 35 ετών) έφυγε από το υπουργείο και κατευθύνθηκε προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου έγινε το «έλα να δεις». Απίστευτα πράγματα, αφού οι αγρότες κυνήγησαν με στραβοκατσούνες, με μαγκούρες, με ξύλα, με γκλίτσες (πείτε τες όπως θέλετε) αλλά και με ντομάτες και με δυναμιτάκια τους άνδρες του ΜΑΤ, οι οποίοι ετράπησαν σε άτακτο φυγή. Πρωτόγνωρες εικόνες σάς λέω, κυρίως όταν οι άνδρες των ΜΑΤ έτρεχαν να κρυφτούν για να αποφύγουν την οργή των αγροτών. Μάλιστα βρέθηκε στη μέση ένα περιπολικό της Αστυνομίας το οποίο πλήρωσε το μένος των αγροτών.


Αγροτικό ραντεβού στου… Zonar’s

Είδαν, σε μια ανάπαυλα της μάχης με τα ΜΑΤ, τα τραπεζάκια έξω στην Πανεπιστημίου και προφανώς να σκέφτηκαν «ευκαιρία για φραπόγαλο». Και ούτε καν ενδιαφέρθηκαν τι εστί Zonar’s, αν εκεί συγκεντρωνόταν κάποτε η αφρόκρεμα της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Για τους κρητικούς αγρότες που στρατοπέδευσαν στην Αθήνα το Zonar’s ήταν ένα καφενείο, σαν αυτά που υπάρχουν στην Κρήτη. Πήγαν λοιπόν εκεί (στα τραπεζάκια έξω), παράγγειλαν στα έκπληκτα γκαρσόνια φραπόγαλο και συζητούσαν. Οσοι κάθονταν στο εσωτερικό του Zonar’s τούς κοίταζαν με περιέργεια, το ίδιο και όσοι έτυχε να περνούν από την Πανεπιστημίου. Αλλά και τα γκαρσόνια ήταν απορημένα από τις παραγγελίες με… φραπόγαλο που δέχονταν συνεχώς. Μια άλλη ομάδα κρητικών αγροτών πήγε βόλτα στην… Ερμού. Μάλιστα τους σταμάτησαν μερικά κορίτσια που με τη θέα τους ενθουσιάστηκαν και τους ζήτησαν να βγάλουν… selfies μαζί τους (φωτογραφία). Οι αγρότες εν αναμονή της συγκέντρωσής τους στο Σύνταγμα, χωρίς να αποχωριστούν τις γκλίτσες τους, δεν χάλασαν σε κανένα κορίτσι το χατίρι.
Γιατί ενθουσιάζεται ο Τσίπρας;

Ενθουσιασμός μαθαίνω ότι επικρατούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά τη θυελλώδη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Ο Αλ. Τσίπρας, όπως το συνηθίζει, προσκάλεσε τους πιο στενούς συνεργάτες του και έκανε μια ανάλυση της κατάστασης. Ακούστηκαν παράξενες «πολιτικές αναλύσεις», του τύπου ότι «τους πήραμε τα σώβρακα», τους «κατατροπώσαμε», τους «γονατίσαμε» και διάφορα άλλα… θριαμβευτικά που έλεγαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για το…«κατεστημένο», με τον κ. Τσίπρα να τα ακούει με εμφανή ευχαρίστηση. Τέτοιο «γλείψιμο» προς τον αρχηγό δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στην Αριστερά, όπως μου είπε εις εκ των παρόντων. Φρόντισαν να μην αφήσουν έξω από την «κριτική» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο κάποιοι θέλησαν με εμφανές αλαζονικό ύφος να τον υποβαθμίσουν: «Μα, μίλησε και ο Μητσοτάκης για τις τηλεοπτικές άδειες; Δεν τον είχαμε καταλάβει;» έλεγε ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς που τώρα τελευταία ασχολείται με ύβρεις προς τους αντιπάλους του αντί με θέματα της αρμοδιότητάς του.
nnn
Ειπώθηκαν πολλά σε αυτή τη σύναξη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο ίδιος υπουργός που σας ανέφερα παραπάνω έλεγε ότι θα κλείσουν τουλάχιστον τέσσερα από τα υπάρχοντα οκτώ κανάλια, αφού οι καναλάρχες «είναι βυθισμένοι στα χρέη και δεν θα μπορούν να πληρώσουν για νέες άδειες». Είχαν όμως και απορίες. Ενας άλλος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ρώτησε τι θα συμβεί αν υπάρξουν ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους των καναλιών και ο υπουργός (που είχε απαντήσεις για όλα) του συνέστησε να μην ανησυχεί γιατί γνωρίζει (το πώς όμως ουδείς τον ρώτησε) ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα έχουν τελειώσει σε έναν μήνα. Υπήρξε γενικά μια ατμόσφαιρα όπου ξεχείλιζε η οίηση και βλέποντάς τα όλα αυτά μού ήρθε στο μυαλό μια κυπριακή παροιμία για όσους ενθουσιάζονται άνευ λόγου και άνευ αιτίας: «Κάνουν πανηγύρι… μόνοι τους».


Πρόβατον επί δικαστική σφαγήν

Τον ενθουσιασμό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ήλθε να ανακόψει η επίθεση την οποία τούς εξαπέλυσε ο Κ. Τασούλας (προσφάτως τοποθετηθείς από τον Κυρ. Μητσοτάκη αρμόδιος για την αναθεώρηση του Συντάγματος), ο οποίος τούς είπε: «Μη χαίρεστε για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Να ξέρετε ότι τους παίρνετε όλους στον λαιμό σας, οδηγείτε τους όποιους ενδιαφερομένους ως πρόβατον επί δικαστική σφαγήν». Και τους εξήγησε ότι ο νόμος θα εκπέσει είτε από τα ελληνικά δικαστήρια είτε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Οταν κτίζεις παλάτια στο ψέμα

Για να είστε καλά ενημερωμένοι: Αυτό το Ινστιτούτο Φλωρεντίας που επικαλείται ο Ν. Παππάς δεν υπάρχει, όσο κι αν έψαξα, ως αξιόπιστος, αναγνωρισμένος φορέας στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη. Γι’ αυτό άλλωστε και η «μελέτη» που επικαλείται δεν έχει συγγραφείς, ιδιότητες και υπογραφή. Το μόνο που υπάρχει, σύμφωνα με τις πηγές μου, είναι μια εργασία ενός πολίτη ελληνικής καταγωγής που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης, για να βολέψει τις «επιθυμίες» του αρμόδιου υπουργού. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια ούτε καν το κόστος που πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο για τη μελέτη αυτή!

HeliosPlus