Πρώτη εμφανίστηκε εκείνη η ευφάνταστη κυρία η οποία τη σωστή ώρα και τη σωστή ημέρα, όταν δηλαδή θα υπήρχαν κάμερες και δημοσιογράφοι, αμόλησε μια κότα στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Ακολούθησαν συνεντεύξεις και πορτρέτα της σε ουκ ολίγες εκπομπές και ηλεκτρονικές σελίδες. Ο στόχος επετεύχθη.
Ακολούθησε ο ένστολος πυροσβέστης, ο οποίος περιέφερε γαϊδαράκο με κολλημένη στην πλάτη του αφίσα για να διαμαρτυρηθεί για το Ασφαλιστικό. Οχι ο γάιδαρος φυσικά αλλά ο πυροσβέστης. Και εδώ ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα με προβολή από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Διαβασμένος ο ένστολος.
Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή με τα γουρουνάκια στα οποία επάνω γράφτηκαν με σπρέι συνθήματα κατά της κυβέρνησης από αγρότες. Εδώ η δημοσιότητα ήταν κατά τι μικρότερη και κυκλοφόρησαν μερικές μόνο φωτογραφίες σε κάποια σάιτ.
Υποθέτω ότι το πλανόδιο τσίρκο με «διαδηλωτές» οι οποίοι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους χρησιμοποιώντας –ή μάλλον ταλαιπωρώντας –ζώα θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Οσες χιλιάδες και αν κατέβουν σε πορείες και συλλαλητήρια, αυτοί που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος σε δημοσιότητα είναι αυτοί που θα παίξουν και τον ρόλο του θηριοδαμαστή.
Φυσικά, ελάχιστοι εστίασαν στη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζωντανά, στο γεγονός ότι χρησιμοποίησαν αθώα ζώα, πότε καμουφλάροντάς τα, πότε χρησιμοποιώντας τα ως πίνακες ανακοινώσεων και πότε ως αντικείμενα για να γίνουν συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας και να διεκδικήσουν τα δίκια τους.
Αυτά τα 5 λεπτά δημοσιότητας που αναλογούν σε καθέναν μας διεκδικούνται με κάθε τρόπο. Καταπατώντας δικαιώματα, ταλαιπωρώντας, περιφέροντας ζώα. Φτάνει να το μυριστούν οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι. Να προβληθούν τα βίντεο στην τηλεόραση, να καταχωριστούν στο youtube και να ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις και τα αφιερώματα των προσώπων που είχαν τη φαεινή ιδέα.
Πόσο λυπηρό θέαμα για μια κοινωνία που διεκδικεί καλύτερη ζωή και προστασία κεκτημένων και δικαιωμάτων να καταπατά τα δικαιώματα των ζώων τα οποία χρησιμοποιεί δίχως αιδώ προκειμένου να κάνει εντύπωση. Και ποιος, αλήθεια, διαμαρτυρήθηκε για αυτή τη βαρβαρότητα, για αυτό το θέαμα; Ελάχιστοι. Πλάκα να σπάσουμε και όλα καλά. Βαρεθήκαμε τις εικόνες με διαδηλωτές που κρατούν πανό και πλέον περάσαμε στο επόμενο στάδιο, σε next level: να κρατάμε ένα ζώο-τρόπαιο.
Πού θα φτάσει αυτή η εθισμένη στην εικόνα και στην κάμερα κοινωνία προκειμένου να προβληθεί; Πόσο ακόμη θα συνεχίσει να κατακυριεύει και να αλλοτριώνει ζωές και συμπεριφορές η κάμερα που οδηγεί στη σύγχρονη Γη της Επαγγελίας τη δημοσιότητα; Τι άλλο θα κάνουν οι άνθρωποι για λίγα λεπτά προβολής;
Η εκκωφαντική σιωπή της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο επόμενος «θηριοδαμαστής» είναι αυτός που απολαμβάνει αδιαμαρτύρητα το θέαμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ