Μαθαίνω εγκύρως ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία) μόλις επιστρέψει από τη Βαρκελώνη (όπου πάει για το Plan B’), ετοιμάζει και τρίτη ανάρτηση στο προσωπικό της ιστολόγιο, η οποία θα περιλαμβάνει «απίστευτες» (έτσι ακριβώς μου τις χαρακτήρισαν) συζητήσεις που είχε με τον Αλ. Τσίπρα την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Βουλής. Στο μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου μου λένε ότι κρατούν σιγή ιχθύος για όσα αποκάλυψε η Ζωή: «Τους τρέλανε όλους» αναφέρουν και απορούν πώς η Ζωή θυμάται με τόση ακρίβεια τους διαλόγους που είχε με τον κ. Τσίπρα. Μήπως, λένε, είχε κανένα μαγνητόφωνο; Δεν μπορούν να φανταστούν ότι μια δικηγόρος σαν τη Ζωή μπορεί να απομνημονεύσει ή και να καταγράψει εκ των υστέρων με ακρίβεια τόσο κρίσιμους για εκείνην διαλόγους.


Ο Τσίπρας (ξανα)τελειώνει τη διαπλοκή

Εδώ και 13 μήνες σε κάθε ομιλία του δηλώνει ότι τελειώνει τη διαπλοκή. Αυτό έκανε ο Αλ. Τσίπρας και στο τέλος της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών με την τροπολογία την οποία εισάγει εσπευσμένως στη Βουλή: «Τελειώνουμε τη διαπλοκή» είπε στους υπουργούς του που κοίταζαν ο ένας τον άλλον με απορία και φαίνονταν βαριεστημένοι να ακούν τα ίδια και τα ίδια, ότι δηλαδή για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση φταίει η διαπλοκή. Οι μόνοι που χαμογελούσαν ήταν το δίδυμο Παππάς Σπίρτζης που δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλον ούτε στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάθονται δίπλα, κάτι που το έχει προσέξει ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ και πάντα τους εμφανίζει μαζί στο ίδιο πλάνο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι για να επιμένει ο κ. Τσίπρας ότι «τελειώνει τη διαπλοκή» σημαίνει ότι η περίφημη «διαπλοκή» (η οποία κατά τον Πρωθυπουργό φταίει και για τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και για την κινητοποίηση των αγροτών, για τα Hot Spots που καθυστερούν, για το ότι οι δανειστές δεν τελειώνουν την αξιολόγηση και πολλά άλλα) ζει και βασιλεύει στους 13 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ως γνωστόν, για να υπάρξει διαπλοκή απαιτούνται δύο. Για να μην αναφέρω τις κατηγορίες που διατύπωσαν πρώην σύντροφοί του (όπως της ΛΑΕ) που λένε ότι ο κ. Τσίπρας «χτίζει τη δική του διαπλοκή».


«Μας κέρασαν καφέ, όπως στα μνημόσυνα»

Το κλίμα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν βαρύ, έμοιαζε περισσότερο με κηδεία, όπως πολλοί πρόσεξαν, παρά με συνεδρίαση του ανωτάτου κυβερνητικού οργάνου: «Μας πρόσφεραν έναν σκέτο καφέ, σαν αυτόν που δίνουν στα μνημόσυνα» έλεγε μια υφυπουργός. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε προβληματισμένος, κακόκεφος, με τα φρύδια του προσώπου του σηκωμένα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και πάντοτε συμβουλευόταν τα χαρτιά του για ό,τι έλεγε. Οι υπουργοί, και αυτοί προβληματισμένοι, άλλοι έπαιζαν με τα κινητά τους (όταν μιλούσε ο Πρωθυπουργός), άλλοι έβλεπαν τα sites από τα tablets τους. Οι μόνοι που πάντοτε χαμογελούν (ακόμη και χωρίς λόγο ή όταν παίρνουν μέτρα) ήταν οι Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Σταθάκης (ο τελευταίος βγήκε πρώτος από τη συνεδρίαση για να καπνίσει).


Θα έρθει ή όχι το ΔΝΤ;

Οταν έφυγαν οι κάμερες και έμειναν μόνοι Πρωθυπουργός και υπουργοί, ο κ. Τσίπρας άρχισε να διατυπώνει το ένα μετά το άλλο τα… παράπονά του. Παράπονο γιατί τα συστημικά (όπως συνεχώς τα ονόμαζε) ΜΜΕ τόσα χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο τους αγρότες για τα μπλόκα και τώρα επιτίθενται μόνον στην κυβέρνηση και δεν μπορούσε να εξηγήσει το γιατί. Παράπονο γιατί δεν έρχονται οι αγρότες για διάλογο, τη στιγμή που έλεγε ότι οι πόρτες του Μαξίμου είναι ανοικτές και επί χρόνια οι αγρότες παρακαλούσαν τις κυβερνήσεις ΠαΣοΚ και ΝΔ να τους δεχτούν και δεν τους δέχονταν. Και βεβαίως, χωρίς την παρουσία της κάμερας της ΕΡΤ, σταμάτησαν και οι αναφορές περί… διαπλοκής. Είχαν, βλέπετε, άλλα θέματα προς συζήτηση. Πρώτος πήρε τον λόγο ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος, όπως έμαθα, εξέφρασε πολλές αμφιβολίες για το αν θα ξαναέρθει το ΔΝΤ στη χώρα μας και ανέλυσε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αξιολόγηση. Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο Γ. Κατρούγκαλος. Ηταν ο πιο τραγικός από όλους γιατί επέμενε ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν μείωση των συντάξεων. Μίλησαν πολλοί (χωρίς να πουν σημαντικά πράγματα) καθώς και ο Ν. Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειες. Επέμεινε ότι βασίστηκε για τον αριθμό τους στην έκθεση τμήματος του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και απέφυγε να κάνει συζήτηση περί διαπλοκής. Κάποιος όμως θα πρέπει να μας εξηγήσει πού το βρήκε ο κ. Παππάς αυτό το τμήμα και πώς τους έπεισε να φτιάξουν μια έκθεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.
Η περιφρόνηση των «γαλάζιων»

Τώρα, θα πείτε, πώς αντιμετώπισαν στη ΝΔ την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα; Με εκνευρισμό! Ο κ. Μητσοτάκης εκνευρίστηκε, αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν να λέει τόσο πολλά ψέματα και είπε ότι δεν πρόκειται να του απαντήσει. Εδωσε μάλιστα εντολή στον Γ. Κουμουτσάκο να μην απαντήσει ούτε αυτός και να εκδοθεί απλώς μια ανακοίνωση του… Γραφείου Τύπου της ΝΔ (χωρίς να υπογράφεται από κανέναν).

Μην είδατε τον Μυλόπουλο;

Δέκα ημέρες μετά τον διορισμό του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του κ. Θόδωρου Παπαδόπουλου (άλλοτε δεξί χέρι του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στο Τεχνικό Επιμελητήριο) στις θέσεις του πρόεδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό, η τύχη τους αγνοείται. Οπως έμαθα η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν έχει ακόμη πατήσει το πόδι στο αρχηγείο της εταιρείας, στην οδό Μεσογείων, με αποτέλεσμα να μην έχει ενημερωθεί ούτε να έχει παραλάβει τους φακέλους των έργων που εκτελεί η εταιρεία. Στο μεταξύ, να σημειώσω τα τοκοχρεολύσια τρέχουν…

Ο «Αγιος Βασίλης» στους φαρμακοποιούς

Σηκώθηκε, όταν τον ανήγγειλαν για να απευθύνει χαιρετισμό στην κοπή της πίτας της Πανελληνίου Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων (που έγινε στο Κάραβελ). Ηταν ο μόνος από το υπουργείο Υγείας, αφού ο υπουργός και οι αναπληρωτές του τώρα τελευταίως με τις κινητοποιήσεις στο ασφαλιστικό δεν πολύ- πάνε σε εκδηλώσεις. Δεν τολμούν. Και στέλνουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Π. Γιαννουλάτο, αυτόν που διαθέτει γενειάδα αλά… Αι Βασίλη και ατημέλητο ντύσιμο και κώμη. Πρώην συνδικαλιστής του ΠαΣοΚ, που αξιολόγησε (με… καρατόμηση) τις περισσότερες διοικήσεις των νοσοκομείων. Ενώ κατευθυνόταν στο μικρόφωνο τα σχόλια κάτω έδιναν και έπαιρναν: «Μα ποιος είναι αυτός;» ή «Ήλθαν αγιορείτες μοναχοί στους φαρμακοβιομήχανους;». Εν πάσει περιπτώσει απηύθυνε χαιρετισμό του. Αλλά δεν τον πρόλαβε ο Αδωνις Γεωργιάδης που εμφανίστηκε μετά Ευγενίας Μανωλίδου και έτοιμος για… καβγά. Οχι με τους Συριζαίους, αλλά με μερικούς… φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομήχανους. Μάλιστα όταν εις εξ αυτών παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση στήριζε τον κλάδο, ενώ τώρα που έγινε κυβέρνηση τον καταδιώκει και τον στηρίζει η ΝΔ, ο κ. Γεωργιάδης έπιασε το μικρόφωνο και υπενθύμισε ότι τον είχαν επικηρύξει οι φαρμακοποιοί και τοποθέτησαν μάλιστα στην προεκλογική περίοδο σε ορισμένα φαρμακεία τις αφίσες αυτού και του Κ. Χατζηδάκη με την προτροπή να μην τους ψηφίσουν: «Επιασε η ευχή σας και εγώ και ο Κωστής γίναμε αντιπρόεδροι της ΝΔ», τους είπε και έφυγε.

HeliosPlus