Η αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού είναι μια αποστολή που το ελληνικό κράτος δεν κατάφερε να φέρει σε πέρας. Αναμφίβολα, πολλοί προσπάθησαν, όμως αυτή η τεράστια δύναμη παραμένει ακόμα αναξιοποίητη. Ο κορμός της Πατρίδας δεν μπολιάζεται από τις δυνάμεις, την εμπειρία και την εφευρετικότητα των Ελλήνωντης Διασποράς, οι οποίοι αγωνίζονται, διακρίνονται και τιμούν την καταγωγή τους.

Δεκαετίες τώρα, θυμόμαστε τους αποδήμους μόνο όταν χρειαζόμαστε υποστήριξη στα εθνικά μας θέματα. Για την προσέλκυση επενδύσεων ή για την προβολή του τουρισμού μας. Χρόνια τώρα, συζητάμε για το δικαίωμά τους να μετέχουν στα κοινά της Πατρίδας μέσω της ψήφου, αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης για το αυτονόητο. Χρόνια τώρα, περιοριζόμαστε σε εθιμοτυπικές και τελετουργικές διαδικασίες που εξαντλούνται στη διάρκεια μιας ημέρας. Με πρόσκαιρα αποτελέσματα, χωρίς στρατηγική και συνέχεια.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, που η χώρα μας έγινε αρνητικό πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, καταφέραμε να φέρουμε τους ομογενείς μας σε πολύ δύσκολη θέση. Να απολογούνται για κάτι που δεν έφταιξαν.

Όμως, οι κρίσεις αποτελούν και ευκαιρίες. Να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή. Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.

Ο απόδημος ελληνισμός αποτελεί τη συνέχεια της Πατρίδας μας. Ρίζες, βλαστοί και άνθη του εθνικού μας κορμού. Επομένως, η αξιοποίησή του δεν αποτελεί μόνο στρατηγική επιλογή, αλλά και εθνική αποστολή.

Η ανάδειξη της έννοιας του Οικουμενικού Ελληνισμού υποδηλώνει την ενότητα και την αδιατάραχτη συνέχειά του.Ο Οικουμενικός Ελληνισμός μεγαλώνει την Ελλάδα. Τη δυναμώνει.

Βασική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η συμμετοχή των αποδήμων στα κοινά της Πατρίδας. Η χορήγηση του δικαιώματος της ψήφου, κατ’ αρχήν για αυτούς που έχουν την Ελληνική υπηκοότητα, δεν είναι απλά υποχρέωση μας. Αποτελεί αυτονόητο δικαίωμά τους και ένδειξη εκσυγχρονισμού του Ελληνικού κράτους, παίρνοντας ως παράδειγμα τις Ευρωεκλογές. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για καθυστερήσεις. Πρέπει να δράσουμε και άμεσα, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πριν αρχίσουμε να ζητάμε την συνδρομή των αποδήμων, έχουμε υποχρέωση να δείξουμε ότι τους θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Πατρίδας μας. Η χορήγηση του δικαιώματος ψήφου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.

Δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η οργάνωση του Αποδήμου Ελληνισμού σε νέες βάσεις. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού έχει κλείσει τον κύκλο του. Μια επίσκεψη στη ιστοσελίδα του αρκεί για να προβληματίσει. Κάτι πρέπει να κάνουμε και οι καιροί δεν περιμένουν.

Με οδηγό τις εμπειρίες και τα διδάγματα από τα λάθη του παρελθόντος, οφείλουμε να ξαναδούμε την οργάνωση του Αποδήμου Ελληνισμού. Μια αποτελεσματική οργάνωση που θα ενώνει δυνάμεις, θα συντονίζει δράσεις και θα προωθεί εθνικούς στόχους.

Δυστυχώς, υπήρξαν λυπηρά φαινόμενα όπου κόμματα και μικροκομματικές σκοπιμότητες υπονόμευσαν το όραμα ενός οργανωμένου Οικουμενικού Ελληνισμού. Χάσαμε τον μεγάλο στόχο αναλώνοντας χρόνο και δυνάμεις σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Ο Απόδημος Ελληνισμός, οργανώνοντας κοινότητες και επιστημονικές ενώσεις, κτίζοντας σχολεία, εκκλησίες και πολιτιστικά κέντρα, δεν επιβίωσε απλώς, αλλά μεγαλούργησε. Μέσα από τις δημιουργικές του δυνάμεις, που καθήκον μας είναι να τις δώσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες έκφρασης.

Θυμάμαι παλαιότερα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψηςστην Ουάσιγκτον και την Νέα Υόρκη, πόση υπερηφάνεια ένοιωσα όταν ενημερώθηκα για τις χιλιάδες των διακεκριμένων Ομογενών καθηγητών επιστημόνων,πολλοί από αυτούς σημείο αναφοράς στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όλους αυτούς του ανθρώπους, αντί να τους χρίσουμε πρέσβεις της Πατρίδας, αρκούμαστε να μαθαίνουμε για τα επιτεύγματά τους.

Κάθε χρόνο, με αφορμή την 25η Μαρτίου, δρόμοι και λεωφόροι σε κάθε γωνιά της γης κατακλύζονται από Ελληνικές σημαίες και νέα παιδιά, και εμείς αρκούμαστε σε κάποια στιγμιότυπα στα βραδινά δελτία.

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Ας χρησιμοποιήσουμε τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, ώστε, δουλεύοντας σκληρά και μεθοδικά, με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, οΕλληνισμός, Ελλαδικός και Απόδημος, να κάνει ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσω σταθερά τις βάσεις του νέου αυτού και τόσο σημαντικού Τομέα αποτελεί ξεχωριστή τιμή και καθήκον για μένα. Για αυτό και αναλαμβάνω την ευθύνη να καλέσω κάθε υγιή δύναμη, κάθε Έλληνα, όπου κι αν βρίσκεται, που πιστεύει σε αυτόν τον σκοπό, να συστρατευτεί μαζί μου και να αποτελέσει κομμάτι αυτής της προσπάθειας!