Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα πράγματα είναι πλέον πολύ πιεσμένα για την κυβέρνηση των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου (φωτογραφία). Είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων είτε να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους είτε να εγκαταλείψουν το πηδάλιο του κράτους και να πάνε ξανά σε εκλογές. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Πρόκειται για κατάσταση απαξίωσης των πάντων. Κατάφεραν με την αδράνεια και τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις τους να τα απαξιώσουν όλα. Ακόμη και η ΝΔ άλλαξε στάση. Μου λένε ότι η επίσημη γραμμή από το «όχι τώρα εκλογές» μεταβλήθηκε σε «δεν αποκλείουμε εκλογές σε σύντομο χρόνο». Είδαν οι «γαλάζιοι» και την κατρακύλα του Χρηματιστηρίου και έπαθαν ένα μικρό σοκ. Δεν ήξεραν τι να κάνουν. Πραγματοποίησαν σύσκεψη (εκεί στη Μυτιλήνη όπου βρισκόταν η ηγεσία) αν θα πρέπει να εκδώσουν ανακοίνωση ή όχι. Τελικά αποφάσισαν να μην εκδώσουν. Θα περιμένουν να δουν και πώς θα πάει την Τρίτη το Χρηματιστήριο για να πουν κάτι. Δεν ήθελαν να… τρομάξουν τον κόσμο τη Δευτέρα.
Συνεννόηση και για εκλογές;
Αλλά και οι συμμετέχοντες στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άρχισαν να σκέφτονται τώρα σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. Οσο κι αν αναθεματίζουν ή εξορκίζουν τις εκλογές με δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη ή ακόμη του Γιάννη Δραγασάκη… Μαθαίνω ότι οι δηλώσεις του Π. Καμμένου περί προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που επιμείνουν οι δανειστές δεν έγιναν έτσι. Υπήρξε, μαθαίνω, ένα είδος συνεννόησης με το Μαξίμου. Ηταν για να βολιδοσκοπήσουν την κοινή γνώμη. Ή για να τη φοβίσουν, τη στιγμή που γνώριζαν ότι και το Ασφαλιστικό δεν τους βγαίνει και οι αγρότες είναι έτοιμοι να καταλάβουν την Παρασκευή το Σύνταγμα.
Καταργούν τις μονοεδρικές

Το τελευταίο όπλο που τους έμεινε για να γαντζωθούν στην εξουσία ή για να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία είναι ο εκλογικός νόμος. Μαθαίνω ότι έχουν επιστρατεύσει εκλογολόγους και καθηγητές πανεπιστημίων και προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να παρουσιάσουν ένα εκλογικό σύστημα αναλογικότερο. Ως τώρα, παρά τις προσπάθειες, δεν τα κατάφεραν. Δεν τους βγαίνει, βλέπετε, ούτε η μείωση του πλαφόν εκλογής, ούτε η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ούτε καν το να αρχίζει η πρώτη κατανομή από τον νομό και να τελειώνει στον νομό. Ούτε βεβαίως το μπόνους των 50 εδρών. Εδώ στο μπόνους των 50 εδρών να δείτε αλαλούμ! Στην αρχή σκέφτηκαν να το καταργήσουν, εν συνεχεία πρότειναν να το μειώσουν σε 30 ή 40 και τώρα λένε ότι δεν θα το μειώσουν ούτε θα το καταργήσουν αλλά θα το δώσουν στο κόμμα που θα συγκεντρώνει ένα ποσοστό (γύρω στο 40%). Και η τελευταία πρότασή τους είναι να καταργήσουν και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες. Μου λένε ότι τα άλλα κόμματα δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοιον νόμο (ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές), το ΚΚΕ θέλει κατά πάγια πολιτική του την απλή ανόθευτη αναλογική και το ΠαΣοΚ το μόνο που μπορεί να ψηφίσει είναι η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και τίποτε άλλο. Συνεπώς, λένε στο ΠαΣοΚ, όποιος νόμος κι αν έρθει δεν θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά από τις μεθεπόμενες. Στο μεταξύ μια άλλη κυβέρνηση θα προλάβει να τον καταργήσει.
Μια παρ’ ολίγον διάσωση

Μπήκε σε σκάφος του Λιμενικού για περιπολία ανοιχτά της Μυτιλήνης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Και ξαφνικά το σκάφος παίρνει σήμα ότι μια βάρκα γεμάτη μετανάστες βυθίζεται ανοιχτά του νησιού. Ηταν μια μοναδική ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να συμβάλει σε διάσωση μεταναστών. Αλλά (πάντοτε υπάρχει ένα «αλλά») το σκάφος του Λιμενικού στο οποίο επέβαινε ακολούθησε άλλο σκάφος του Λιμενικού το οποίο τελικώς διέσωσε τους μετανάστες. Μη νομίζετε όμως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνομίλησε με μετανάστες. Τους επισκέφθηκε στο κέντρο φιλοξενίας, μίλησε αρκετή ώρα μαζί τους, τους ρώτησε από πού έρχονται (όλοι τού είπαν «από το Ιράκ»), τους ρώτησε εν συνεχεία πού θέλουν να πάνε (όλοι του είπαν «στη Γερμανία, που έχει δουλειές») και εκεί όπου στάθηκε ήταν ένα κοριτσάκι. Κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μουσικό όργανο. Ενα νέι (είδος φλογέρας με ανοιχτό στόμιο, απ’ όπου και τη φυσάμε κρατώντας τη σε πλάγια θέση). Είναι φτιαγμένη από καλάμι και όχι μπαμπού. Τη ρώτησε αν ήταν το μοναδικό πράγμα που έφερε από την πατρίδα της. Και το κοριτσάκι του απάντησε «νεμ» («ναι»).
Πώς ο Σαμαράς έσωσε τη ζωή του Φλαμπουράρη

Ισως να έχετε προσέξει ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δεν συνοδεύει ποτέ τον Πρωθυπουργό στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Και ξέρετε γιατί; Επειδή φοβάται τα αεροπλάνα. Δεν μπαίνει ούτε με την απειλή όπλου (που λέει ο λόγος) σε αεροπλάνο. Η αεροφοβία από την οποία «πάσχει» ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου του 1970. Οταν είχε επιβιβαστεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού σε ένα μικρό ελικοφόρο αεροσκάφος της (τότε) Ολυμπιακής για να ταξιδέψει στην Κέρκυρα. Στην προσγείωση το ένα φτερό του αεροσκάφους ακούμπησε στον διάδρομο και έπιασε φωτιά. Μέσα στην καμπίνα επικράτησε πανικός, αλλά ο πιλότος του αεροσκάφους κατάφερε και το σταμάτησε και οι επιβάτες κατέβηκαν με τσουλήθρα. Το όνομα του πιλότου ήταν Γιώργος Σαμαράς.

HeliosPlus