Σύμφωνα με διηγήσεις εμπλεκομένων στη διακυβέρνηση της χώρας το φθινόπωρο του 2014, ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ταλαντευόταν αν θα έπρεπε να αψηφήσει το πολιτικό κόστος και να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με την ελπίδα πάντα να τις κερδίσει και έτσι με αναβαπτισμένη λαϊκή εντολή να προχωρήσει αργότερα στην εφαρμογή των σκληρών μέτρων.
Λέγεται μάλιστα ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας τον πίεζε φορτικά να πάει τα μέτρα στη Βουλή, ακόμη κι αν ήταν βέβαιος για την καταψήφισή τους από τους βουλευτές του κόμματός του.
Κατά την εκδοχή Στουρνάρα –όπως αυτή περιγράφεται από τρίτους –σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους το όποιο πολιτικό πρόβλημα είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζεται και να κρίνεται θεσμικά από το Κοινοβούλιο παρά να επιλύεται αλλού, πίσω από κλειστές πόρτες, στο παρασκήνιο, ή να μεταφέρεται αυτόματα, διά της προσφυγής στις κάλπες, στους ανυποψίαστους ή καλύτερα στους ατελώς πληροφορημένους και εύπιστους ψηφοφόρους.
«Καλύτερα να σε ρίξουν στη Βουλή παρά να συρθείς σε εκλογές χαμένες από χέρι» ήταν το μήνυμά του προς τον τότε πρωθυπουργό.
Ο κ. Σαμαράς, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν αποδέχθηκε τις προτροπές Στουρνάρα και προτίμησε να πάει πέρυσι τον Ιανουάριο σε εκλογές, τις οποίες και έχασε πανηγυρικά. Με αποτέλεσμα η χώρα να ζημιωθεί και εκείνος να απομονωθεί για μεγάλο διάστημα.
Εναν χρόνο αργότερα περίπου ανάλογο δίλημμα αντιμετωπίζει και ο διάδοχος του κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Πολλές είναι οι φωνές από το εσωτερικό του κόμματός του που τον προτρέπουν να αναζητήσει ηρωική διέξοδο και να αποφύγει την κατάθεση ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ψήφισή του. «Καλύτερα να αρνηθούμε μέτρα που δεν πιστεύουμε και να πάμε σε εκλογές παρά να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα ξένο προς τις αντιλήψεις μας νομοσχέδιο» λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Κατά μια εκδοχή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δίνει και στον κ. Τσίπρα την ίδια συμβουλή που είχε δώσει στον Αντώνη Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2014.
Τον καλεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να επιτύχει συμφωνία με το κουαρτέτο και στη συνέχεια να φέρει το αποτέλεσμά της προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Και αυτό μάλιστα ακόμη κι αν πιστεύει ότι θα καταψηφισθεί από κάποιους βουλευτές του κόμματός του.
Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, ούτε γνωρίζουμε αν τα παθήματα των άλλων αποτελούν γι’ αυτόν μαθήματα.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι μια τέταρτη προσφυγή στις κάλπες σε ελάχιστο χρόνο θα κλονίσει τη χώρα και θα επιτρέψει στον κ. Σόιμπλε να πανηγυρίσει επιτέλους το Grexit.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ