Μεγάλη δραστηριότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο. Κόσμος πάει κι έρχεται στον φίλτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρίως από πρόσωπα συγγενή προς τη γαλάζια πολιτική εστία του Πρ. Παυλόπουλου. Οι συναντήσεις αυτές δεν ανακοινώνονται και θεωρούνται ιδιωτικές του Προέδρου. Ετσι το τελευταίο διάστημα μαθαίνω ότι διέβησαν την πύλη του Προεδρικού δύο φορές η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και προχθές ο Ευ. Μεϊμαράκης, αλλά και ορισμένοι άλλοι που επί του παρόντος δεν έχουν σημασία. Το ερώτημα είναι τι κουβεντιάζει μαζί τους ο κ. Παυλόπουλος, γιατί ορισμένοι κάνουν λόγο για συζητήσεις σχετιζόμενες με πιθανές επερχόμενες πολιτικές περιπλοκές και εξελίξεις.
nnn
Για παράδειγμα, αυτό που έμαθα και σας μεταφέρω είναι ότι στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ευ. Μεϊμαράκη ειπώθηκαν πολλά. Ο κ. Παυλόπουλος συνομιλούσε επί δύο ώρες με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και ηττηθέντα από τον Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας (όπως μου τη χαρακτήρισαν) συζήτησής τους δεν ήταν δυνατόν να μη βρεθεί και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, τον οποίο και οι δύο θέλουν να περάσει λίγος χρόνος για να τον κρίνουν.
nnn
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που και οι λεγόμενοι «σκληροί» της κυβέρνησης βρίσκονται στην ανάγκη να μιλήσουν ειλικρινά. Είς εξ αυτών ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος σε μια ιδιωτική συζήτηση παραδέχθηκε ότι «εγκλωβιστήκαμε στις διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό με το κουαρτέτο». Ο «εγκλωβισμός» επήλθε, κατά τον υπουργό, επειδή η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μη μειώσει τις συντάξεις. Ούτε καν τις υψηλές. Και πρόσθεσε ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων.
Κριτική στον Κυριάκο


Σας έχω νέα από τον πρώτο μήνα της προεδρίας του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, γιατί πιθανόν να μην το γνωρίζετε αλλά άρχισαν να του ασκούν κριτική. Η κριτική που ασκείται εκ δεξιών είναι ότι οι διακηρύξεις του περί εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεως στο κόμμα δεν συνάδουν με τις επιλογές προσώπων που έχει κάνει. Και ότι οι περισσότεροι που έχει ο ίδιος επιλέξει έχουν κατά βάση θητεύσει σε θέσεις του δημόσιου τομέα.
nnn
Αλλη μία κριτική που δέχεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι κινδυνεύει να ξεφουσκώσει η δυναμική που δημιούργησε η εκλογή του και ότι αν δεν βρει έναν τρόπο να διατηρήσει το momentum θα επανέλθει στα ίδια, στην άποψη δηλαδή που επικρατεί ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα φθαρμένο. Αυτή η κριτική γίνεται από όλους όσοι οφείλουν να του λένε την αλήθεια και όχι απλώς να τον κολακεύουν.
nnn
Για να ξέρετε: Προβλέπω προσεχώς αρκετές εστίες έντασης μεταξύ Κυρ. Μητσοτάκη και Ευ. Μεϊμαράκη μετά και την προ ημερών σύγκρουσή τους για τη θέση της ΝΔ για τα hotspots. Μάλιστα, όπως έμαθα, ο πρώην πρόεδρος, αν και προσκλήθηκε, δεν πήγε την περασμένη Πέμπτη σε διευρυμένη σύσκεψη στη ΝΔ υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό. Αντιθέτως, φαίνεται ότι ομαλοποιούνται πλήρως οι σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά: «Οι κύκλοι κάποτε κλείνουν» ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ για τη βεντέτα περίπου 24 ετών του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ υποστηρίχθηκε από πολλούς «σαμαρικούς».
«Παραγάδι» για τον κ. Σημίτη


Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είχε προσκληθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για να μιλήσει για τα «αδιέξοδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την προηγουμένη της διάλεξης, το βράδυ, έμαθα πως είχε προσκληθεί στην ψαροταβέρνα «Παραγάδι »στους Αγίους Ομολογητές με μια εκλεκτή παρέα –ανάμεσά τους ήταν ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Κληρίδης, ο πρύτανης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου –όλοι με τις γυναίκες τους. Ο καθένας τους έφερνε πάνω του ένα βουνό από προβλήματα, εκείνο το βράδυ ωστόσο γέλασαν πολύ. Μου είπαν ότι μόνο ένας τους δεν φορούσε γραβάτα. Στράφηκε λοιπόν στην ομήγυρη και απολογήθηκε: «Ακολουθώ το πρωτόκολλο της ελλαδικής κυβέρνησης!» είπε. «Αρκετά, σε συγχωρούμε, δεν χρειάζεται και να αυτοπυρποληθείς!» του απάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και όλοι έσκασαν στα γέλια.
(ΥΓ.: Για τους μη μυημένους, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους τις προάλλες δήλωσε ότι αν χρειαστεί είναι πρόθυμη να αυτοπυρποληθεί προκειμένου να προχωρήσει η Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα…)
nnn
Στη γνωριμία του με τον Κώστα Σημίτη όταν ο ίδιος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη αναφέρθηκε ο (νυν) επίτροπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης. «Πήρα μαθήματα από τον ελλαδίτη πρώην πρωθυπουργό» είπε, ανατρέχοντας στην απόφαση να μην εγκατασταθούν στην Κύπρο οι S300. Μολονότι η απόφαση για την αγορά των S300 προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου με βασικό πρωταγωνιστή τον Γεράσιμο Αρσένη και ο Κληρίδης πρότεινε να αναλάβει εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος για «να μην τραυματιστεί το κύρος της Ελλάδας στην Κύπρο», ο Σημίτης αντιπρότεινε στον Γλαύκο Κληρίδη να επιμεριστεί στους δυο τους το πολιτικό κόστος αναγγελίας της μη εγκατάστασής τους στην Κύπρο, για «να μην τραυματιστεί το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Υποδομές» χωρίς Συμβούλιο


Αδυναμία συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου αντιμετωπίζει η δημόσια εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, η οποία χτίζει σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και δικαστήρια. Ο λόγος; Η παραίτηση του μέλους του ΔΣ Γ. Μπαλάφα λίγα 24ωρα μετά τον διορισμό του από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Ο διορισμός μαθαίνω ότι συνέπεσε με το ξέσπασμα του σκανδάλου των κατά συρροή διορισμών συγγενών και φίλων στελεχών του κόμματος σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου. Ετσι ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος τυγχάνει και περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική, απέστειλε την παραίτησή στην εταιρεία, καθώς, σύμφωνα με πληροφοριοδότη μου, τυγχάνει συγγενής του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα. Κάτι μάλλον που ξέφυγε από τον αρμόδιο υπουργό.
nnn
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους μετακλητούς υπαλλήλους που τοποθετούν συνεχώς οι υπουργοί, σας πληροφορώ ότι ένας υπουργός (ο οποίος πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις) ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα… νομιμοποιούνται οι μετακλητοί. Δηλαδή, με δυο λόγια, όλα αυτά που έλεγαν από το Μαξίμου ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων των συγγενών και φίλων τους) φεύγουν μόλις φύγουν και οι υπουργοί είναι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Με το νομοσχέδιο του υπουργού θα τους νομιμοποιήσουν όλους. Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω ότι ο τελευταίος που πρόλαβε να διοριστεί είναι ο Στ. Καραγκούνης. Ηταν συμμαθητής του Αλ. Τσίπρα στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, αντιπρόεδρος του Δεκαπενταμελούς, και μαζί έδωσαν στο παρελθόν μάχες στις μαθητικές κινητοποιήσεις και στις καταλήψεις. Το παράξενο είναι ότι ο συμμαθητής του κ. Τσίπρα τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΕΟΠΠΕΠ (για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας).
Γκρίζες βίζες στο ΥΠΕΞ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες προς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΥΠΕΞ: Ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρεία Global Visa Center World, στην οποία κατοχυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 ο διαγωνισμός για την Ανάδειξη Παρόχου Υπηρεσιών Θεωρήσεων Εισόδου (visas);
nnn
Αληθεύει ότι πίσω από την εταιρεία αυτή, η οποία βάσει πληροφοριών δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, κρύβονται δύο κορυφαίοι πρώην διπλωμάτες και ένα άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.; Και ότι η εταιρεία αυτή υπερίσχυσε άλλων εταιρειών που στο παρελθόν είχαν αρμοδιότητα επί του ζητήματος –με διεθνή μάλιστα παρουσία;
nnn
Γιατί άλλες δύο εταιρείες, οι Space Hellas και Newsphone Hellas, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσέφυγαν δικαστικά στα μέσα Δεκεμβρίου, διατυπώνοντας ενστάσεις για τον διαγωνισμό, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να αναπέμψει την υπόθεση; Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ