Το 1993 ο Στέφανος Μάνος, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις του τζίρου που δηλώνουν στην Εφορία οι έμποροι με τις πωλήσεις που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα, τις πιστωτικές κάρτες, τρόπο συναλλαγής που έμπαινε και στη ζωή των Ελλήνων.
Ποια ήταν η αντίδραση;
Την επομένη, κιόλας, της ανακοίνωσης δημιουργήθηκε σωματείο από εμπόρους, επαγγελματίες διαμαρτυρόμενους και γνωστούς επιχειρηματίες που μερικά χρόνια νωρίτερα είχαν στελεχώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (ΕΣΙΠ) με καταστατικό σκοπό (!) τη δικαστική αντιμετώπιση (ως αντισυνταγματικής) της διασταύρωσης πωλήσεων με τα ηλεκτρονικά αρχεία των τραπεζών.
Τότε, κάποιοι χαρακτήρισαν τους «πατριώτες» που πρωτοστατούσαν στην πρωτοβουλία «σωματείο φοροφυγάδων».
Δύο δεκαετίες μετά, διάστημα στο οποίο έχουν θητεύσει δέκα κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, με τη χώρα βυθισμένη στα ελλείμματα και στα χρέη του παρελθόντος, το πολιτικό σύστημα όχι μόνο δεν έχει κατορθώσει να διασταυρώσει τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων με τις αγορές μέσω πιστωτικών καρτών και να εισπράττει τον ΦΠΑ και τον αναλογούντα φόρο κερδών των καταστηματαρχών, αλλά εξακολουθεί και να κλείνει τα μάτια στο φαινόμενο.
Αλλά γιατί να μη συμβαίνει αυτό; Ολοι όσοι διαμαρτύρονταν ήταν πολιτικοί «πελάτες». Κι έτσι αντιμετωπίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια από ένα μέρος του ΠαΣοΚ. Οπως μάθαμε σχετικά πρόσφατα, το 2011, υπήρχαν κι άλλοι, μεγαλύτεροι «πελάτες» από τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα διαμαρτύρονται (πολλοί ίσως και δίκαια).
Αρκεί να διαβάσετε τις αποκαλύψεις για το δεξί χέρι του τέως Πρωθυπουργού, τον βασικό διαπραγματευτή της χώρας με τους δανειστές το 2014, όπως και για τους συγγενείς και φίλους του πρώην «τσάρου» της οικονομίας που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο το 2010.
Ολοι βρίσκονταν στη λίστα Λαγκάρντ κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και όπως αποδείχθηκε μετά τη συμμόρφωσή τους με την καταβολή των κλεμμένων φόρων ήταν ένοχοι.
Καλό είναι, λοιπόν, για την κυβέρνηση και τους θεσμούς να λυθούν πρώτα αυτά τα ζητήματα, πριν περάσουμε σε νέες, βαριές αυξήσεις της φορολογίας, ειδικά της εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ