Συσκέψεις, συναντήσεις, ημερίδες, ονόματα που παρελαύνουν για πιθανές συνεργασίες δεξιά και αριστερά σε περιβάλλον πολιτικής ρευστότητας που δεν αφήνει περιθώρια για ατέρμονες διαδικασίες. Ο κίνδυνος να ξεπεραστούν όλες αυτές οι χωρίς τέλος αναζητήσεις από τις πολιτικές εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Χρόνος δεν υπάρχει, ας το κατανοήσουμε. Ούτε χώρος για αποτυχημένα εγχειρήματα. Βιώσαμε τραυματικά το ναυάγιο της πρωτοβουλίας των ¨58”, το άδοξο τέλος της “Ελιάς”…

Η κεντροαριστερά εξακολουθεί να δίνει την εικόνα ενός κατακερματισμένου χώρου, με το βλέμμα στραμμένο στο χτες. Ονόματα παρελαύνουν στον Τύπο είτε ως πιθανοί συνεργοί στην κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως συνοδοιπόροι στο άρμα της ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία. Μια εικονική πραγματικότητα μακριά από το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Τι είναι αυτό που ευνοεί τις φυγόκεντρες τάσεις στο χώρο μας; Μοιάζει να, έχει υποτιμηθεί δραματικά η ανάγκη μιας προγραμματικής βάσης διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων, των διάσπαρτων προσωπικοτήτων που κινούνται στο φάσμα της κεντροαριστεράς. Δεν ξεκινάμε από εκεί που πρέπει.

Κι όμως, η άκρη του νήματος πιθανόν να βρίσκεται ακριβώς στην ανάγκη να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που μας ενώνει και μπορεί να αποτρέψει τον αφανισμό μας στις μυλόπετρες του νέου διπολισμού.

Η αφετηρία θα μπορούσε να έχει τέσσερα καθοριστικά ορόσημα. Πρώτο, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τροχιάς της χώρας, που σήμερα περνάει μέσα από την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν. Δεύτερο, μια διακριτή θέση για το ασφαλιστικό, με τη γλώσσα της αλήθειας. Τρίτο, κάθετη ρήξη με τη φορολογική λαίλαπα, που δίνει τη χαριστική βολή στην επιχειρηματικότητα και στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα. Τέταρτο, μια κοινή πρόταση για την άμεση καθιέρωση ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, της μόνης πολιτικής προϋπόθεσης για να “αναπνεύσει” ο χώρος της κεντροαριστεράς.

Παραδόξως, όλα αυτά ελάχιστα απασχολούν όλους όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την αναγέννηση ενός χώρου, ικανού να ταυτιστεί με την αναγέννηση της πατρίδας. Και ο χρόνος κυλάει αμείλικτα…

Η κυρία Χαρά Κεφαλίδου είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Ν. Δράμας