Με σταθερό βηματισμό εισερχόμαστε πλέον στην περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα καθίσταται ανεπιστρεπτί το εξιλαστήριο θύμα μιας τεράστιας κρίσης την οποία ούτε προκάλεσε, ούτε επιθυμούσε, ούτε επίσης διέθετε και τα μέσα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της. Η κυβέρνηση παρακολουθεί άβουλη και ανήμπορη.

Οι πολιτικές συνέπιες της τραγικής αποτυχίας της Ευρώπης στο προσφυγικό της Συρίας κλονίζουν την καρδία της εξουσίας της Γηραιάς Ηπείρου: την κυβέρνηση του Βερολίνου, η οποία κατευθύνει μόνη και ανεξέλεγκτη από το 2009 τις τύχες της Ευρώπης.

Τώρα όμως φάνηκε ξεκάθαρα το όριό της. Και η καγκελάριος Μέρκελ ουδέποτε στο παρελθόν ήρθε τόσο κοντά με το φάσμα της άτακτης κατάρρευσης όσο τους τρεις τελευταίους μήνες.

Αποτέλεσμα; Στο Βερολίνο ψάχνουν κάπου να τα φορτώσουν. Ε, που αλλού; Στην Ελλάδα…

Ετσι άρχισαν και πάλι τα επιθετικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κατά το πρότυπο των πιο σκληρών εποχών επιθέσεων, έτσι «διαρρέουν» τώρα μυστικές γερμανικές εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα όχι απλώς από ανικανότητα, αλλά ίσως και επίτηδες(!) δεν ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, έτσι η συζήτηση περί εξόδου της χώρας από το Σένγκεν έχει φουντώσει τόσο ώστε ακόμα και ο επικεφαλής της Κομισιόν Γιουνκέρ αναγκάστηκε να πάρει θέση εναντίον αυτού του ενδεχομένου – κάτι που, επί της ουσίας, σημαίνει, αν μη τι άλλο, ότι το αναγνωρίζει ως απολύτως υπαρκτό…

Το Βερολίνο συντονισμένα στάζει και πάλι χολή κατά της Ελλάδας που «φταίει» και πάλι, για όλα. Εν μέσω όλων αυτών, ο Σόιμπλε επαναφέρει και το Grexit και αναφέρεται σε υποτίμηση νομίσματος, ενώ η καταπληκτική Ευρώπη βάζει τη χρεοκοπημένη Ελλάδα με τα θαλάσσια σύνορα που δεν θα μπορούσε να τα φυλάξει αποτελεσματικά ούτε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, να πληρώσει και 25 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία η οποία στέλνει καθημερινά όλους αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο δια πνιγμού και όσους γλυτώσουν στο άγνωστο…

Κι αυτό είναι δυστυχώς το πιο τραγικό απ’ όλα: ότι η χολή, στάζει πάνω στο αίμα: των προσφύγων, αλλά και της Ελλάδας…