Άρον – άρον τρέχει τώρα η κυβέρνηση επιστρατεύοντας ιδιωτικές εταιρείες, εθελοντές και ένοπλες δυνάμεις για να κατασκευάσει έως τα μέσα Φεβρουαρίου 4 στρατόπεδα καταγραφής προσφύγων στην Λέρο, Κω, Σάμο, Χίο – στη Λέσβο λειτουργεί ήδη – και δύο μεγαλύτερα στρατόπεδα φιλοξενίας προσφύγων συνολικής χωρητικότητας 4.000 ατόμων το καθένα στην Αττική (Σχιστό) και στην Θεσσαλονίκη (Σίνδο).

Ένα χρόνο πριν,τέτοιες μέρες, η ίδιά κυβέρνηση αποφάσιζε να κινηθεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση πουλώντας μάλιστα μπόλικο «αριστεριλίκι» σ όλους εμάς που εκφράζαμε αντιρρήσεις: πρώτον έκλεινε την Αμυγδαλέζα εγκαινιάζοντας πολιτική «ανοιχτών θυρών» προς τους μετανάστες.Δεύτερον δήλωνε διά στόματος της υπεύθυνης για την μεταναστευτική πολιτική υπουργού Τασίας Χριστοδουλόπουλου ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη και ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.
Τότε (18.2.15) η στήλη έγραφε για τις αποφάσεις της κυβέρνησης: «το ότι οι συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα φιλοξενίας (π.χ. Αμυγδαλέζα) είναι πρωτόγονες δεν σημαίνει, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ότι αυτοί οι χώροι θα πρέπει να καταργηθούν ή να γίνουν «ανοικτού τύπου» – να ανοίξουν δηλαδή τις πόρτες τους ώστε οι μετανάστες να κοιμούνται απλώς εκεί ενώ την υπόλοιπη μέρα να κυκλοφορούν ελεύθεροι ψάχνοντας για δουλειά (…).
Επιπλέον η υιοθέτηση «ανοικτού τύπου» στρατοπέδων φιλοξενίας θα περάσει το λάθος μήνυμα – πρόσκληση στις δοκιμαζόμενες από την φτώχεια ή τον πόλεμο χώρες της περιοχής αυξάνοντας ραγδαία την διακίνηση παράνομων μεταναστών προς στην Ελλάδα. Κάτι που έχει ανακοπεί ως ένα βαθμό μετά την ανέγερση του φράχτη του Έβρου.»
Πράγματι το μήνυμα – πρόσκληση που εξέπεμψε η Αθήνα είχε δυσμενή αποτελέσματα σε συνδυασμό με την κορύφωση του πολέμου στη Συρία. Έτσι ενώ το 2014 ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τις 80.000, το 2015 με την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» Τσίπρα (κάποιοι στην κυβέρνηση ζητούσαν ακόμη και το γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου) οι μετανάστες δεκαπλασιάστηκαν ξεπερνώντας τις 800.000!
Έκτοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να προλάβει το τσουνάμι των εξελίξεων στο προσφυγικό διατυμπανίζοντας μάλιστα – ηρωικά – δια στόματος Πρωθυπουργού ότι «θα κάνει το ανθρωπιστικό της καθήκον χωρίς να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ούτε ένα ευρώ» !
Αντίθετα οι Ευρωπαίοι που γίνονται οι τελικοί αποδέκτες του προσφυγικού κύματος (πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες δέχτηκε μέσα στο 2015 η Γερμανία) απειλούν την Ελλάδα με έξωση από την Σένγκεν ζητώντας επιτακτικά την κατασκευή στρατοπέδων ενώ επιμένουν – υποκριτικά – στην φύλαξη των ελληνικών θαλασσιών συνόρων από τις προσφυγικές ροές.
Μ αυτά και μ αυτά, η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα στην δεινή θέση να θεωρείται εν πολλοίς υπεύθυνη για την έξαρση της μετανάστευσης προς την ΕΕ με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε,να αδυνατεί να ελέγξει την ροή των προσφύγων – ακόμη και να τους καταγράψει αποτελεσματικά – και να υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε ένα χρόνο πριν.
Αποτέλεσμα: όπως όλα δείχνουν πάμε για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους χειμωνιάτικα στο ελληνικό έδαφος και για δεύτερο χρυσό βατόμουρο διαπραγμάτευσης από το Χάρβαρντ – προταθήκαμε,όμως, για το Νόμπελ Ειρήνης!