Οι εξεταστικές επιτροπές δεν βγάζουν πουθενά. Οδηγούν στα άκρα την πόλωση μεταξύ των κομμάτων, και καταλήγουν τελικά σε ξεχωριστά πορίσματα, κομματικά φορτισμένα και γεμάτα σκοπιμότητες , από τα οποία κανείς δεν μπορεί να διακρίνει ποια είναι η αλήθεια.

Παρ όλα αυτά το επτάμηνο της πρώτης διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε στο αχρείαστο δημοψήφισμα-φάρσα, στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου είναι μία περίοδος που πρέπει, με κάποιο τρόπο, να ερευνηθεί σε βάθος .

Για να αποκαλυφθεί πως πραγματοποιήθηκε η χειρότερη διαπραγμάτευση που έγινε ποτέ στη χώρα – όπως θάλεγε το Χάρβαρντ- αλλά κυρίως για να διδαχθούμε όλοι ,αλλά κυρίως οι πολιτικοί, από τα τραγικά λάθη που έφεραν τη χώρα τόσο κοντά στην απόλυτη καταστροφή του GREXIT.

Τα μέσα ενημέρωσης – «της εγχώριας διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας», κατά Τσίπρα- όλο αυτό το επτάμηνο της διακυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά είχαν επανειλημμένως φωτίσει τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης, ζητώντας αλλαγή πορείας και προειδοποιώντας για την επερχόμενη συντριβή πάνω στον τοίχο των εταίρων.

Σε όλες τις περιπτώσεις ,όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναθεμάτιζε τα ΜΜΕ, μιλούσε για παπαγαλάκια, για τρόικα εσωτερικού και για πληρωμένους κονδυλοφόρους διαψεύδοντας μετά βδελυγμίας τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, καταγγέλλοντας την κριτική που της ασκούνταν και στήνοντας αποσπάσματα για τους δήθεν ξενόδουλους δημοσιογράφους .

Όπως, όμως, γίνεται σαφές από την αναπαράσταση της καταστροφής, από τις ψηφίδες του παζλ της διακυβέρνησης που βλέπουν μια -μια το φως της δημοσιότηταςμέσω των διηγήσεων των κορυφαίων υπουργών ή παραγόντων οι οποίοι/ες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο κυβερνητικό ναυάγιο της πρώτης φοράς Αριστερά ,«τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής» έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και κατέγραψαν με μεγάλη ακρίβεια την αλήθεια – αν και πολλές φορές αυτή ξεπερνούσε κάθε φαντασία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης μιλώντας την Καθημερινή παραδέχτηκε – εμμέσως πλην σαφώς- ότι η κυβερνητική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενη από ένα κόμμα του 4% που δεν είχε ποτέ σχέδιο εξουσίας ήταν ανέτοιμη να κυβερνήσει. Ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «φλέρταρε με πολλές αυταπάτες ως απεδείχθησαν, για Κινέζους, για Ρώσους, για Ντράγκι, για το μέτωπο του Νότου που έρχεται αλλά καθυστερημένα». Ότι η προκάτοχός του Ζωή Κωσταντοπούλου «είχε απασφαλίσει και για 2,5 μήνες έκανε σημεία και τέρατα» .Ότι απ όσα λέει ο κ.Βαρουφάκης «αρκετά είναι σωστά αλλά βαλμένα σαν ψηφίδες σε ένα αφήγημα προσωπικό. Εμείς που ξέρουμε πραγματικά γελάμε και κλαίμε…»

Η κυρία Κωσταντοπούλου απο την πλευρά της απαντώντας στον κ.Βούτση μίλησε για «πλαστογράφους της ιστορίας» και για «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» παρουσιάζοντας τον κ.Τσίπρα κατώτερο των περιστάσεων.

Ανέφερε , μεταξύ άλλων, ενδεικτικά: «Στις 9 Ιουλίου 2015 αργά το απόγευμα προς βράδυ, όταν ο Τσίπρας με κάλεσε στο γραφείο του, με την παρουσία Βούτση-Φλαμπουράρη, για να μου ανακοινώσει ότι θα φέρει με διαδικασία κατεπείγοντος «εξουσιοδότηση συμφωνίας» στα αγγλικά, την οποία μου επέδειξε, του δήλωσα τη διαφωνία μου και προσπάθησα επί 2ωρο να του εξηγήσω ότι αυτό αποτελούσε ευθεία παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και καίρια αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Εμβρόντητη άκουσα τον Τσίπρα να λέει, ενώπιον των Βούτση και Φλαμπουράρη, οι οποίοι παρέμεναν σιωπηλοί, ότι «μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή μια Δικτατορία» μπορεί αντεπεξέλθει στην κατάσταση.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Βαρουφάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Σκάι υποστήριξε ότι η εντολή για την προετοιμασία ενός Plan B για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το Ευρώ ήταν του ίδιου του κ.Τσίπρα ,ενώ η απόφαση να πάει η χώρα σε δημοψήφισμα οφειλόταν «στην αδυναμία του Πρωθυπουργού να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό όταν πλέον ήταν σαφές ότι όλα είχαν χαθεί».

Είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης:

«Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο (σ.σ στην τελική φάση κατάρρευσης των συνομιλιών) πρέπει να σας πω ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και του είχα πει, αν θέλεις να υποχωρήσεις να συνθηκολογήσεις κάν’ το.(…) Να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ΌΧΙ για να πούμε το ΝΑΙ θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την Αριστερά. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορώ να πω ότι συνθηκολογώ. Οπότε προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα. ‘Ήλπιζα ότι όταν προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα θα ήμασταν ξεκάθαροι απέναντι στον ελληνικό λαό.»

Η έρευνα για το επτάμηνο της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα είναι βέβαιο ότι θα βγάλει συμπεράσματα που θα μείνουν στην ιστορία.