Η πρώτη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν μια έκπληξη για τον Αλ. Τσίπρα. Η νευρικότητα του Πρωθυπουργού ήταν εμφανής διά γυμνού οφθαλμού στη διάρκεια των ομιλιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι έκανε τον κ. Τσίπρα να «ιδρώσει». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη επειδή ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος, είχε μελετήσει βαθιά το Ασφαλιστικό και μπορούσε να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα στον συνήθως «αδιάβαστο» Πρωθυπουργό.
nnn
Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι η συνθετότητα των προβλημάτων της χώρας απαιτεί από την ηγεσία της πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια. Η πολιτική επάρκεια δεν αρκεί από μόνη της, ούτε βεβαίως και η τεχνοκρατική. Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει στην παρούσα περίοδο να είναι επαρκής πολιτικά και τεχνοκρατικά, ώστε να αντιλαμβάνεται και να έχει άποψη για τη διαχείριση των προβλημάτων της χώρας. Διαφορετικά γίνεται υποχείριο των συμβούλων του.
nnn
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δείχνει παράλληλα πολύ ενεργός από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της προεδρίας του. Μαθαίνω ότι άρχισε να τρέχει με ταχύτητες μεγάλες για την αναδιάρθρωση του κόμματός του. Εδιωξε ήδη έξι υπαλλήλους από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και τους μισούς από 90 μετακλητούς υπαλλήλους. Θεωρεί ότι το κόμμα μπορεί να λειτουργεί με μόλις 100 άτομα, ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τα λειτουργικά έξοδα των 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
nnn
Για να το επιτύχει αυτό προτίθεται να μετακομίσει από τη Λεωφόρο Συγγρού, αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος. Για το κτίριο επί της Συγγρού, όπου σήμερα στεγάζει τα γραφεία της ΝΔ, πληρώνει ενοίκιο 90.000 ευρώ τον μήνα. Ετσι διερευνά προτάσεις για ένα νέο κτίριο σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην οδό Πειραιώς ή ακόμη και στην οδό Πατησίων. Το ενοίκιο στα κτίρια αυτά που εξετάζει κυμαίνεται μηνιαίως μεταξύ 10.000 και 11.000 ευρώ. Μόνο από τη μετακόμιση από τη Συγγρού θα γλιτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Εχει όμως ιδέες και για το πώς πρέπει να είναι τα γραφεία στη ΝΔ. Μου λένε ότι αυτά θα θυμίζουν μοντέρνες εφημερίδες, δηλαδή με ανοιχτούς χώρους, χωρίς δωμάτια και παρακάμερες.
nnn
Πέραν όμως αυτών, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος για απευθείας χρηματοδότηση του κόμματος από τους πολίτες. Δηλαδή, με δυο λόγια, θα κληθούν φίλοι του κόμματος να συνεισφέρουν είτε μεγάλα ποσά, πάνω από 20.000 ευρώ (όπου πρέπει να δηλώσουν το όνομά τους), είτε κάτω από αυτό το ποσό με τη συγκρότηση ενός Crowd Funding. Με τον τρόπο αυτόν πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα του κόμματος.

Ενοχλήθηκαν οι Βρυξέλλες
Μεγάλη ενόχληση μαθαίνω ότι βγάζουν στελέχη των δανειστών για τον χειρισμό του υπουργείου Ανάπτυξης αναφορικά με τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προχθές ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο φέρεται να αντέδρασε έντονα στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας για καρατομήσεις μέσω τροπολογιών των προσώπων που είχαν τοποθετηθεί επί θητείας των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή. Οι Βρυξέλλες ενοχλήθηκαν για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν ενημερώθηκαν και, δεύτερον, διότι θέλουν να τηρείται απαρέγκλιτα η μνημονιακή πρόβλεψη περί «αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης», ιδίως όσον αφορά τους ανεξάρτητους θεσμούς.
nnn
Βέβαια η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ανεβάσει» επικοινωνιακά το θέμα των καρατομήσεων. Ο λόγος; Αίφνης ανακάλυψαν… θησαυρό: η μία διάταξη της τροπολογίας των καρατομήσεων φωτογραφίζει τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, και η άλλη τον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής Δημήτρη Κυριτσάκη, ο οποίος τοποθετήθηκε επί ΝΔ πριν από το 2009. Και κάπου εκεί επενέβησαν οι Βρυξέλλες που ζητούν να μη γίνονται ούτε καρατομήσεις ούτε διορισμοί με κομματικά κριτήρια και ότι αυτό το έχει υπογράψει η κυβέρνηση στο Μνημόνιο. Και για έναν λόγο παραπάνω διότι η ελληνική αρχή υπάγεται απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP) της ΕΕ. Μύλος… Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο εκάστοτε «εποπτεύων» υπουργός προσπαθεί να βάλει χέρι στην ανεξάρτητη αρχή.

Ο κ. Σουφλιάς είχε προειδοποιήσει
Πολλά λέγονται και γράφονται για το Ασφαλιστικό. Ομως εμείς που είμαστε παλιοί και διατηρούμε ακόμη τη μνήμη μας ακέραιη, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι η πρώτη ουσιαστική απόπειρα αντιμετώπισης του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης και οι πρώτες σοβαρές προειδοποιήσεις για την ενδεχόμενη κατάρρευσή του έγιναν από τον Γ. Σουφλιά. Ο νόμος 1902/90 είναι ο βασικός μεταρρυθμιστικός νόμος και αυτός που ανέκοψε την από τότε επερχόμενη κατάρρευση. Οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τη μεταρρύθμιση εκείνη ή καλύτερα τον συγχέουν με τον ακολουθήσαντα εφαρμοστικό νόμο του Δ. Σιούφα. Ο κ. Σουφλιάς, όπως θυμόμαστε, είχε υποστεί τα πάνδεινα, είχε αντιμετωπίσει αντιδράσεις, πλην όμως είπε και έκανε πράγματα σε ανύποπτο χρόνο. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η ιδέα αυτής της εθνικής σύνταξης που θα συμπληρώνεται από την αναλογική, αυτή δηλαδή που έφερε ο κ. Τσίπρας ως μεταρρυθμιστής, είχε διατυπωθεί από τον κ. Σουφλιά από το 1990.

Εκλογικός νόμος στο πόδι
Σας άφησα για το τέλος τις απανωτές συσκέψεις που γίνονται σε κλειστές αίθουσες για τον εκλογικό νόμο με αποκλειστικό στόχο την αναχαίτιση της ανόδου της ΝΔ στην εξουσία. Προτάσεις επί προτάσεων πέφτουν συνεχώς στο τραπέζι, αν και ζητήθηκε συμπληρωματικά η βοήθεια συνταγματολόγων και πρόθυμων καθηγητών πανεπιστημίων. Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πώς θα παρουσιάσουν τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο του ισχύοντος. Οσο κι αν έψαξαν, δεν τον βρήκαν ακόμη, αν και η επικρατούσα άποψη είναι η πρώτη κατανομή να γίνεται σε επίπεδο νομού. Ή ακόμη, όπως προτάθηκε, να τελειώνει στον νομό. Στο μεταξύ η πρόταση για μείωση του εκλογικού πλαφόν από 3% στο 2% απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων για τους γνωστούς λόγους. Τώρα μαθαίνω πως σκέφτονται είτε να μειώσουν το μπόνους των 50 εδρών σε 20 είτε να το καταργήσουν τελείως, είτε (η πιο πρόσφατη πρόταση) να δίνεται στο κόμμα που συγκεντρώνει ένα ποσοστό και πάνω (προτάθηκε πάνω από 40%).
nnn
Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι ο νέος εκλογικός νόμος γίνεται κυριολεκτικά στο πόδι, σβήσε-γράφε, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή ξένο πρότυπο. Υπήρξαν πολλές υποχωρήσεις από τα αρχικά σχέδια. Για παράδειγμα, εκεί που πήγαιναν για κατάτμηση όλων των μεγάλων περιφερειών ώστε να υπάρχουν περιφέρειες μόνον με έξι βουλευτές, έκαναν πίσω και αποφάσισαν να σπάσουν μόνον τις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, Β’ Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης. Εχουν κλειδώσει όμως η καθιέρωση μεικτού συστήματος, σταυρού και λίστας, η καθιέρωση 12ετούς θητείας στους βουλευτές (πλην των αρχηγών κομμάτων) και περιμένουν το πράσινο φως από τον κ. Τσίπρα για το αν θα προχωρήσουν με νόμο μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 250.
Οι πυλώνες του Κοτζιά
Δύο μαθαίνω πως είναι οι πυλώνες του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώτος είναι ο γενικός γραμματέας, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Από εκεί που εκδήλωνε προεκλογικά την απέχθειά του για το ενδεχόμενο έλευσης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχει μετατραπεί σε «σκιά» του Νίκου Κοτζιά.
nnn
Ολα βέβαια έχουν το κόστος τους. Αρχικά, πολλοί διπλωμάτες μιλούσαν θετικά για τον κ. Παρασκευόπουλο, λέγοντας ότι «κρατάει τα μπόσικα». Τώρα, το κλίμα για τον γενικό γραμματέα έχει βαρύνει πολύ. Για τους συναδέλφους του έχει μετατραπεί σε… άκριτο στυλοβάτη του κ. Κοτζιά.
nnn
Ο έτερος πυλώνας είναι το γνωστό πρόσωπο του υπουργικού γραφείου. Απολαμβάνοντας δικό του ωράριο και εμπλεκόμενο σε όλα, μαθαίνω ότι τοποθετήθηκε από τον κ. Κοτζιά στην ομάδα των διερευνητικών επαφών –άγνωστο με ποιο κριτήριο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απαιτεί βαθιές γνώσεις στα ελληνοτουρκικά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ