Η συγκρατημένη αισιοδοξία με την οποία αντιμετώπιζε στις αρχές του περασμένου έτους η αγορά το 2015, έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα και στην απόσυρση του ενδιαφέροντος, ειδικότερα τους πρώτους 8 μήνες του έτους.
Η υπογραφή του μνημονίου, ως δείγμα θέλησης παραμονής στην Ευρωζώνη, η ψήφιση των προαπαιτούμενων, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος δίνουν την εντύπωση πως η κατάσταση θα μπορούσε να επανέλθει σε μια κανονικότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναμπεί η χώρα στον επενδυτικό χάρτη. Αυτό φάνηκε και από την υλοποίηση μισθώσεων σε γραφεία και καταστήματα τους τελευταίους μήνες, γεγονός, που βοήθησε να υπάρχει σταθεροποίηση των μισθωμάτων στους prime γραφειακούς χώρους, αλλά και να παρατηρηθούν φαινόμενα έλλειψης στην προσφορά καταστημάτων στους κύριους δρόμους, ειδικότερα δε στην Ερμού.
Η κατάσταση εξακολουθεί βέβαια να παραμένει ρευστή, όσον αφορά αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά το γεγονός πως βλέπουμε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος σε δύο βασικούς τομείς της αγοράς ακινήτων (η οποία θα συνεχιστεί και το 2016):στα ακίνητα εισοδήματος, όπου οι αποδόσεις έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερές και στα ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά ακίνητα, όπου βέβαια μένει να δούμε και τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και πώς οι τράπεζες θα «συμπεριφερθούν» στους υπερχρεωμένους ξενοδόχους. Για να μπορέσει η ελληνική κτηματαγορά να αντλήσει κέρδη εκμεταλλευόμενη τις υψηλότερες αποδόσεις, που παρουσιάζει, αλλά και τη συγκυρία των προβλημάτων, που παρουσιάζουν γειτονικές μας χώρες, θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος (αφού ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων και το τοπίο των υπερδανεισμένων ακινήτων), καθώς η ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι αρκετή και χρειάζεται η επανάκαμψη των διαφυγουσών καταθέσεων και η επιστροφή των τραπεζών στην πραγματική κερδοφορία.
Επίσης, απαιτείται σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και εκπλήξεις καθώς και απλοποίηση και οριστικοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η κωλυσιεργία που παρατηρείται όπου υπάρχουν γκρίζες ζώνες και πολυπλοκότητα νόμων και κέντρων λήψης αποφάσεων. Η υλοποίηση των σημαντικών συμφωνιών για τις ιδιωτικοποιήσεις Ελληνικού και Αστέρα Βουλιαγμένης με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ (ή του νέου, υπό δημιουργία Υπερταμείου) ως πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο και ξεκαθαρισμένους ρόλους Κράτους και Ιδιωτικού Τομέα στην αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας (το Κράτος βάζει το Πλαίσιο και ο Ιδιωτικός Τομέας προχωράει στην Ανάπτυξη χωρίς στρεβλώσεις).
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ελληνική κτηματαγορά θα γίνει πιο ελκυστική στην εισροή ξένων κεφαλαίων, ώστε να ξαναμπεί η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη, ξεφεύγοντας από τη στενωπό της ύφεσης.
* Ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι γενικός διευθυντής της Δανός, Αlliance Μember of BNP Paribas Real Estate

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ