Η Ελλάδα «βράζει» και πάλι –λόγω του Ασφαλιστικού –και η πρώτη φορά «Αριστερά» απομονωμένη στον δικό της κόσμο διοργανώνει μια μαζική κομματική φιέστα για να γιορτάσει τον πρώτο χρόνο στην εξουσία.
Και εκεί –μέσα από τηλεοπτικά σποτ –ρίχνει μεθοδευμένα όλο το φταίξιμο για την εξέγερση των αγροτών (ή των «γραβατωμένων») σε κάποιους επώνυμους δημοσιογράφους ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών τους οποίους στοχοποιεί ή τσαλακώνει ανθρώπινα και υπαρξιακά.
Και όλα αυτά γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι διέπραξαν το βαρύτατο έγκλημα να έχουν διαφορετική κοσμοθεωρία (ή άποψη) από την «πρώτη φορά Αριστερά»! Και σε σχέση με αυτό το άκρως επικίνδυνο φαινόμενο θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
1. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πάντοτε να θυμάται την περίφημη άποψη της Ρόζας Λούξεμπουργκ ότι «η ελευθερία είναι βασικά ελευθερία για εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά»! Φαίνεται όμως ότι αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Η «πρώτη φορά Αριστερά» θα πρέπει πάντοτε να θυμάται ότι είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών καθεστώτων η στοχοποίηση των δημοσιογράφων. Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο εκφοβίζονται ή υφίστανται επιθέσεις οι δημοσιογράφοι τόσο πιο ανελεύθερο γίνεται ένα σύστημα διακυβέρνησης (Aghion – Roulet).
Ας θυμηθούμε μάλιστα αυτό που κάνει σήμερα στην Τουρκία ο Ερντογάν, όπου ο διευθυντής της μεγάλης τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» απειλείται με ισόβια κάθειρξη γιατί έγραψε κάτι που αφορούσε τις ύποπτες σχέσεις του Ερντογάν με τους αιμοσταγείς τζιχαντιστές αντάρτες της Συρίας. Μήπως αυτό το αντιδημοκρατικό μοντέλο θέλει να εφαρμόσει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα;
3. Επιπλέον είναι μια φασιστοειδής μεθοδολογία να κατασκευάζει κανείς την απλοποιημένη εικόνα ενός «εσωτερικού εχθρού» στον οποίο να αποδίδεται όλο το φταίξιμο για τα δεινά του τόπου!
Ολοι λοιπόν πρέπει να αντιληφθούν ότι οι δημοσιογράφοι σε μια δυτική δημοκρατία δεν αποτελούν «εσωτερικό εχθρό»!
Πάνω απ’ όλα, για την εξέγερση των αγροτών ή των «επιστημόνων της γραβάτας» φταίει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, γιατί τους έταξε προεκλογικά έναν «εικονικό παράδεισο» και σήμερα κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα!
Ας σταματήσει λοιπόν η επικίνδυνη στοχοποίηση των δημοσιογράφων!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ