Η Κομισιόν εξέτασε προχθές την αξιολόγηση της Ελλάδας όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σένγκεν,αξιολόγησηπου βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά.Το σχέδιοέκθεσης, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι

· η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική,

· τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα

· τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως τοSIS(σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), την Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές. Και μας δίνει 3 μήνες να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα – και δεν εννοούν 2 μήνες και 15 ημέρες για να φτιάξουμε επιτροπές που θα επιληφθούν των θεμάτων.

Το καμπανάκι χτύπησε, τίποτε δεν θα είναι όπως πριν. Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της να το πει ανοικτά στους ευρωπαίους εταίρους ώστε όλοι μαζί να δουλέψουν για μια λύση. Παράπονα, κατηγορίες, επισημάνσεις για καθυστερήσεις των ευρωπαίων σε άλλες πλευρές του προβλήματος πια δεν θα ακούγονται παρά ως δικαιολογίες. Και ο αντιευρωπαισμός, το συνηθισμένο καταφύγιο των κυβερνητικών στελεχών όταν στριμώχνονται θα έχει τελείως απτά αποτελέσματα: να βγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν και να παραμείνουν έγκλειστοι εντός των συνόρων μας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.

Το μόνο ερώτημα αυτή τη στιγμή απευθύνεται στον κ. Μουζάλα. Μπορεί ή Ελλάδα να ανταποκριθεί; Χρειάζεται ο ίδιος οποιαδήποτε βοήθεια από τους ευρωβουλευτές ή το κοινοβούλιο; Υπάρχουν καταγεγραμμένες απαιτήσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν οι ευρωπαίοι εταίροι ώστε να υλοποιηθεί έγκαιρα το έργο των hot spots; Είμαι σίγουρος πως όλοι μας είμαστε στη διάθεσή του κ. Μουζάλα περισσότερο από ότι μπορεί να φανταστεί. Γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε για κατηγορίες. Είτε μπορεί η χώρα και το κάνει, είτε δεν μπορεί και καλεί σε βοήθεια σήμερα.

Ο κ. Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής του Ποταμιού