Ποτέ από τη μεταπολίτευση και μετά δεν είχαν προβληθεί τέτοια προπαγανδιστικά βιντεάκια από την ΕΡΤ, ακόμη και στην εποχή του σκληρού ΠαΣοΚ. Αυτή τη φορά όμως η κρατική τηλεόραση ξεπέρασε τα όρια. Πρόβαλε βιντεάκια προτού αρχίσει η ομιλία του Αλ. Τσίπρα για τον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιούσαν δημοσιογράφους. Συγκεκριμένους δημοσιογράφους που έκαναν το «λάθος» να ασκήσουν την όποια κριτική τους στην κυβέρνηση. Ετσι, διερωτώνται πολλοί, δικαιολογεί η κυβερνητική προπαγάνδα την επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ; Αλλά, όπως λέγεται τελευταίως, η κυβέρνηση με όλα όσα κάνει με την ΕΡΤ δεν ήθελε ένα ακόμη κυβερνητικό μαγαζάκι μέσα στα τόσα της Μεταπολίτευσης. Ηθελε ένα σκληρό κομματικό όργανο, μια ηλεκτρονική… «Αυγή». Η οποία θα… λιβάνιζε τα κομματικά στελέχη και θα επετίθετο στους επικριτές. Αυτό το βίντεο, όπως έμαθα, το δημιούργησε η ομάδα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Ράνια Σβίγγου (φωτογραφία) και υπό την καθοδήγηση του Ν. Παππά και της Ολγας Γεροβασίλη.
nnn
Μέτρησα περί τα 20 πούλμαν (από Χαλκιδική, Κόρινθο, Χαλκίδα κ.α.) έξω από το στάδιο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ γιόρτασε την επέτειο από την άνοδό του στην εξουσία. Ηρθαν την τελευταία στιγμή και αυτός ήταν ο λόγος που το στάδιο φαινόταν άδειο ως τις 7 το βράδυ. Και η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσεξα ότι έκανε περισσότερο παρέα με πρώην πασόκους παρά με συντρόφους της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι την είδα να συνομιλεί για αρκετή ώρα με τον Αθ. Οικονόμου (σύντροφο της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι) και με τον Αντ. Κοτσακά, ενώ βρισκόταν πάντα σε απόσταση από τον κ. Ν. Παππά. Ισως να αληθεύουν οι φήμες που τους θέλουν να περνούν την πιο ψυχρή φάση τους. Ο κ. Παππάς (μαζί με τον προπαγανδιστή της «Αυγής») την κατηγορεί, βλέπετε, για ελλιπή επικοινωνιακή πολιτική.
Τσιγάρο, ζιβανία και σεφταλιές

Η πρώτη έκπληξη που αισθάνθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου ήταν όταν μόλις κάθισαν ο Ν. Αναστασιάδης άναψε τσιγάρο. Μόλις κατάλαβε ο κύπριος πρόεδρος την έκπληξη του κ. Μητσοτάκη, ευθύς αμέσως του είπε: «Αμα θέλεις, άναψε κι εσύ τσιγάρο, εδώ είναι ζώνη ελευθέρου καπνίσματος». Η δεύτερη έκπληξη ήταν λίγα λεπτά αργότερα, όταν τους προσφέρθηκε καφές. Επειδή όμως υπήρχε στο Προεδρικό Μέγαρο κρύο λόγω χαλασμένης θέρμανσης (ποιος ξέρει γιατί δεν λειτουργούσε η θέρμανση!), ο πρόεδρος Αναστασιάδης άλλαξε το κέρασμα. Αντί για καφέ, του προσέφερε ένα σφηνάκι… ζιβανία. (Πρόκειται για το πλέον διαδεδομένο κυπριακό ποτό που, αν καταναλώνεται σε λογικά πλαίσια, μπορεί να έχει και ευεργετικά αποτελέσματα. Παράγεται από στέμφυλα και η τυπική περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα είναι 45%. Δεν περιέχει ζάχαρη και δεν έχει καμία οξύτητα.) Τώρα, θα πείτε, είναι δυνατόν προτού ακόμη μεσημεριάσει να «κατεβάσουν» –και μάλιστα ξεροσφύρι –ζιβανία; Ας όψεται όμως η χαλασμένη θέρμανση στο Προεδρικό. Εν συνεχεία όμως ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπροσωπεία που τον ακολουθούσε πήγαν στην ταβέρνα «Στου Πάππου», στον Αγιο Δομέτιο, προσκεκλημένοι του πρεσβευτή Ηλ. Φωτόπουλου και απόλαυσαν κυπριακές σπεσαλιτέ, ήτοι σεφταλιές, κουπέπια, κλέφτικο, ταλατούρι κ.ά.
Πώς βγήκατε από το Μνημόνιο;

Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πώς τα κατάφερε να βγει η Κύπρος από το Μνημόνιο. Να σημειώσω εδώ ότι μόλις πάτησε το πόδι του ο πρόεδρος της ΝΔ στη Μεγαλόνησο, το ΔΝΤ ενέκρινε και την τελευταία δόση του προγράμματος στην Κύπρο. Ηταν τόσο το ενδιαφέρον του για την επικείμενη έξοδο της Κύπρου στις αγορές που ρώτησε πού βρισκόμαστε τώρα και τι βήματα γίνονται. Να σημειώσω επίσης ότι τον κ. Μητσοτάκη επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο δεκάδες ελλαδίτες φοιτητές και συνομίλησαν μαζί του για τα προβλήματα της Παιδείας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην κάλπη που στήθηκε στη Λευκωσία για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ πρώτος βγήκε ο κ. Μητσοτάκης.


Αμοιβή 130.000 ευρώ ζητεί πάλι ο Κιμ

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο ταλαντούχος κορεάτης σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γκλεν Κιμ (ο οποίος πήρε μέρος και στις διαπραγματεύσεις με τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Παππά και ήταν δεξί χέρι του Γιάνη Βαρουφάκη) επανέρχεται και ζητεί να του καταβληθεί η αμοιβή των 130.000 ευρώ που συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη. Μαθαίνω μάλιστα ότι γκρινιάζει γιατί ακόμη δεν έχει πληρωθεί. Τώρα, θα πείτε, τζάμπα προσφέρει ως τώρα τις υπηρεσίες του, αφού μέχρι προσφάτως συνόδευε τον Ευ. Τσακαλώτο στην ευρωπαϊκή περιοδεία του; Οχι βεβαίως. Απλώς ο Κορεάτης περιμένει να πληρωθεί συνολικά για όλες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που έχει ως τώρα προσφέρει. Γιατί όμως επανέρχεται στο θέμα της αμοιβής του; Και αυτό είναι απλό. Οπως εγκύρως πληροφορούμαι, του έδωσαν ή σκέφτονται να του δώσουν και νέες αρμοδιότητες, όπως π.χ. τη σύσταση και οργάνωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η εποπτεία της νέας οργάνωσης του ΤΧΣ, της εταιρείας για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και ένα σωρό άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Α, να μην το ξεχάσω: ο κ. Κιμ δεν μένει μονίμως στην Αθήνα. Πηγαινοέρχεται από το Λονδίνο στην Ελλάδα και από εκεί όπου τον στείλει ο κ. Τσακαλώτος (και το υπουργείο Οικονομικών του πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα παραμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία κ.τ.λ.).

HeliosPlus