από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Οι τρεις υποσχέσεις για το 2016

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

TO BHMA- The Project Syndicate

Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς. Κάθε μέρα φέρνει νέα πρωτοσέλιδα για μια εξελισσόμενη κρίση, είτε πρόκειται για την μετανάστευση, την οικονομική αστάθεια, την ασφάλεια, ή την κλιματική αλλαγή. Ενας κοινός παράγοντας σε όλες αυτές τις περίπλοκες και πρωτοφανείς προκλήσεις είναι η φτώχεια. Η απάλειψή της θα κάνει την αντιμετώπιση των κρίσεων πολύ ευκολότερη.

Υπάρχει ένας καλός λόγος να αισιοδοξούμε για πρόοδο στη μείωση των ανισοτήτων. Από τις αρχές του 21ου αιώνα, έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προς έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο θα έχει την ευκαιρία για μια υγιή και παραγωγική ζωή. Οι θάνατοι γυναικών στον τοκετό έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, το ίδιο η παιδική θνησιμότητα και οι θάνατοι από ελονοσία, ενώ η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό. Και πέρυσι, ο κόσμος αποφάσισε να ολοκληρώσει αυτό το έργο.

Το επίκεντρο των παγκόσμιων στόχων για τους οποίους συμφώνησαν οι 193 χώρες του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο είναι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές της, παντού, μέχρι το 2030.

Αλλά ενώ η πρόοδος είναι δυνατή, δεν είναι αναπόφευκτη. Η επιτυχία απαιτεί πολιτική βούληση, παγκόσμια συνεργασία, και ανθρώπινη εφευρετικότητα. Από την πλευρά μας, το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα επικεντρωθεί σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες και θα πάρει ρίσκα που οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν πρόκειται να αναλάβουν. Φέτος, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε τρεις ευρείς τομείς:

Πρώτον, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους θεσμούς που βοήθησαν να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. Από το 2002, το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης έχει ξεκλειδώσει έναν άνευ προηγουμένου πλούτο ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών που πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους. Με την παροχή φαρμάκων, την εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών, και την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, το Παγκόσμιο Ταμείο έχει μέχρι στιγμής βοηθήσει να σωθούν 17 εκατομμύρια ζωές.

Ομοίως, από την αρχή της δεκαετίας, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα επειδή έχουν εμβολιαστεί κατά των μολυσματικών ασθενειών, χάρη σε μεγάλο βαθμό στο έργο του Gavi, της Συμμαχίας για τον Εμβολιασμό. Στα επόμενα πέντε χρόνια, το Gavi και οι συνεργάτες του έχουν δεσμευθεί για την ανοσοποίηση άλλων 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, βοηθώντας εκατομμύρια περισσότερα παιδιά και νέους ανθρώπους να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Δεύτερον, οι γυναίκες και τα κορίτσια θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Με κάθε μέτρο, ο κόσμος σήμερα είναι ένα καλύτερο μέρος για τις γυναίκες και τα κορίτσια από ποτέ άλλοτε. Αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ιδίως σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, επέκταση των οικονομικών ευκαιριών και εξουσία στη λήψη αποφάσεων για την δική τους ζωή (η οποία με τη σειρά της απαιτεί μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή).

Τρίτον, θα επενδύσουμε στην καινοτομία. Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος - από τα νέα εμβόλια και τις ανθεκτικότερες καλλιέργειες μέχρι τα πάρα πολύ φθηνότερα smartphones και tablets - είναι μια από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις της μείωσης της φτώχειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κόσμος έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να δαπανήσει περισσότερα για να βρεθούν νέοι τρόποι για την παροχή αξιόπιστων, προσιτών, καθαρών πηγών ενέργειας. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου είναι ανεπαρκής. Αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει να διπλασιαστούν οι ενισχύσεις για Ε&Α από το 2020. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ε&Α θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 7 στην Ιαπωνία τον Μάιο, με έμφαση στην ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων που σώζουν ζωές και βελτιώνουν σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές των φτωχότερων.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αντανακλούν πολύ συχνά το χάσμα μεταξύ του σημερινού κόσμου και ενός κόσμου χωρίς φτώχεια. Αλλά αυτό που δεν αποκαλύπτουν οι τίτλοι των εφημερίδων είναι όλους τους τρόπους με τους οποίους η ζωή γίνεται ήδη καλύτερη για εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Αν τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας προς αυτούς, θα είναι είδηση για πρωτοσέλιδο.
O κ.Μπιλ Γκέιτς είναι ιδρυτής της Microsoft και συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  εκτιμώ τον κ. Gates και τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες... | 24/01/2016 03:34
  όμως σε ότι έχει να κάνει με την αισιοδοξία του, φοβάμαι πως δεν την συμμερίζομαι. Ορθώς κατά τη γνώμη μου ο κ. Gates σημειώνει τις ανισότητες ως το κύριο αίτιο των προβλημάτων, όμως η εντύπωση που έχω είναι πως τούτες διευρύνονται αντί να συρρικνώνονται, προφανέστατα επειδή απουσιάζει πλήρως η πολιτική βούλησις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας παγκοσμίως...
  είναι κατώτερο των απαιτήσεων κ. Gates.
  απάντηση00
   
   
   
  Ανέπτυξα νέα τεχνολογία με βάση την ρίγανη | 23/01/2016 09:49
  Αρχικά της δίνεται η βοτανική ονομασία Origanum heracleoticum “ορίγανος Ηρακλεωτική, οι δε κονίλην καλούσι” μας λέει ο Διοσκουρίδης, αργότερα ονομάζεται Origanum vulgare hirtum και είναι η αληθινή ελληνική ρίγανη-Origanum vulgaris hirtum is the true Greek Oregano με γεύση τόσο έντονη που μουδιάζει το τέλος της γλώσσας όταν είναι φρέσκια και τα άνθη της ελληνικής ρίγανης είναι λευκά στο σύγχρονο κόσμο μας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε να ξαναθυμηθούμε, να ξαναγνωρίσουμε κάποια πράγματα, να ξαναθυμηθούμε αρχαίες θεραπείες οι οποίες στις μέρες μας επιβεβαιώνονται, να επαναπροσδιορίσουμε τις απόψεις μας για πολλά βότανα και τροφές.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση41
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων