Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νταβός, το άντρο του διεθνούς καπιταλισμού για να θυμηθούμε τις παλιότερες κατηγορίες του Σύριζα, δεν ήταν τόσο ανέφελη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Σε όλες τις επαφές και τις συζητήσεις του κ. Τσίπρα, το μοτίβο των συνομιλητών του ήταν πανομοιότυπο. Εφαρμόστε τη συμφωνία που υπογράψατε, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις για να να φανούμε και εμείς συνεπείς, να τελειώσει η αξιολόγηση και να συζητήσουμε για το χρέος.

Η χαρακτηριστική ατάκα του κ.Σόϊμπλε «είναι η εφαρμογή ανόητε» συνοψίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προθέσεις των ευρωπαίων. Μπορεί ο κ.Τσίπρας να μην την εξέλαβε ως προσωπική αιχμή, όπως τόνιζαν στελέχη του Μαξίμου, αποφεύγοντας να απαντήσει, αλλά το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Εξίσου σαφής ήταν και η επιμονή όλων των συνομιλητών του, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, ότι το ΔΝΤ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κουαρτέτου των δανειστών.
Μπορεί επίσης τα στελέχη του Μαξίμου να προσπάθησαν με τη συνήθη πρακτική τους, να φορτώσουν τα λάθη και τις παραλείψεις τους στα μέσα ενημέρωσης, αλλά ήταν πασίδηλο ότι κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης θα είναι το ασφαλιστικό. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης απέχει πολύ από το να γίνει αποδεκτό και από τους ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
Οσο αυτονόητο είναι ότι κανείς δεν θέλει μια ακόμα κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, άλλο τόσο δεδομένο είναι ότι περιμένουν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να επιμένει ακόμα ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική η Ευρώπη, αλλά η απάντηση όλων είναι εφαρμόστε τη συμφωνία και μετά βλέπουμε τι μπορεί να αλλάξει ευρύτερα.
Τα αντιφατικά μήνυμα που εξακολουθούν να στέλνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι προφανές ότι δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, όσο και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είναι συνέπεια δικών της παλινωδιών και λανθασμένων χειρισμών. Και δεν αντιμετωπίζονται με την πολυφορεμένη προπαγάνδα, ότι η κριτική και οι αποκαλύψεις του τύπου τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις. Τα μέσα ενημέρωσης κάνουν τη δουλειά τους, ας φροντίσουν και στην κυβέρνηση να κάνουν τη δική τους…