από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Το προοδευτικό κέντρο

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η εκλογή του αρχηγού κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος και πολύ περισσότερο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξέλιξη που έχει πολιτειακό και όχι απλώς κομματικό ενδιάφέρον. Υπό την έννοια αυτή μας ενδιαφέρει όλους από τη σκοπιά όμως του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει ο καθένας.

Είναι επίσης λογικό κάθε αρχηγός κόμματος να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ενότητα, την ανασυγκρότηση και την διεύρυνση της κοινωνικής και εκλογικής επιρροής του κόμματος του. Αυτό ισχύει για εμάς ισχύει και για τη ΝΔ και το νέο αρχηγό της που εξελέγη με δυο βασικά προτάγματα: τη σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το λεγόμενο άνοιγμα στο κέντρο.

Η σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση είναι τελικά η επιλογή κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδίως υπό συνθήκες διπολικής ενισχυμένης αναλογικής, ιδίως δε υπό πολιτικές συνθήκες όπως αυτές που έχει διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ τοποθετήθηκαν, επιπλέον - δια της εκλογής του νέου αρχηγού τους - αρνητικά και απέναντι στα διατυμπανισμένα σενάρια επιλεκτικών επαφών της κυβέρνησης με ισχυρούς κύκλους της συντηρητικής παράταξης.

Το άνοιγμα στο κέντρο είναι η επιλογή κάθε κόμματος εξουσίας γιατί χωρίς τέτοιο άνοιγμα δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη εκλογική επίδοση. Αυτό όμως δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο για ένα κόμμα με το ιδεολογικό φάσμα και τις εσωτερικές ισορροπίες της ΝΔ, ανεξαρτήτως των προθέσεων της ηγεσίας της. Το άνοιγμα στο κέντρο απαιτεί παραδοχές κοινωνικού φιλελευθερισμού και μεταρρυθμιστικής πολιτικής καθόλου προφανείς για μια συντηρητική παράταξη.

Το πλήρες άνοιγμα στο κέντρο επιτυγχάνεται άλλωστε όταν κόμμα εξουσίας και ένας από τους δυο εκλογικούς πόλους είναι το ίδιο το κέντρο ως παράταξη που έχει σαφή προοδευτικό χαρακτήρα στην ιστορία της ελληνικής κομματικής τοπογραφίας. Αυτό συνέβαινε στη χώρα μας επί δεκαετίες. Με κάποιες διακοπές από το 1910 έως το 1967. Έως το 2009, αν θεωρηθεί ότι, από ένα σημείο και μετά, το κραταιό και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ εξέφραζε το χώρο του προοδευτικού κέντρου.

Για το λόγο άλλωστε αυτό στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 πρότεινα και έγινε ομοφώνως αποδεκτό, το ΠΑΣΟΚ να καταστήσει στρατηγικό στόχο του το σχηματισμό ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού κέντρου και όχι απλώς της κεντροαριστεράς στην έννοια της οποίας επιχειρεί να «τσαλαβουτήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ως κυβερνώσα γνωρίζει ιστορικά ότι η προοπτική της κρίνεται στην περιοχή του προοδευτικού κέντρου. Αυτό προσπάθησα να θυμίσω και μεσούσης της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της ΝΔ για να μη ταυτιστεί η λεγόμενη κεντροδεξιά με το χώρο του προοδευτικούκέντρου. Το κέντρο είχε, ως ο άλλος πόλος μεγάλων ιστορικών αντιπαραθέσεων, καθαρή διαφοροποίηση από τη δεξιά ακόμη και στην μετριοπαθή εκδοχή της λεγόμενης κεντροδεξιάς.

Ο κοινός παρονομαστής της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν αυτοπεριορίζεται στην «κεντροαριστερά» που εμφανίζεται ως μετριοπαθής αριστερά και αφήνει ελεύθερο χώρο στη λεγόμενη «κεντροδεξιά», αλλά επεκτείνεται σε όλο το χώρο του κέντρου. Το κέντρο είναι εξ ορισμού προοδευτικό και εκφράζει τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες, και τη σοσιαλδημοκρατία που ταυτίζεται αξιακά με τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό και φιλελεύθερο σοσιαλισμό και εκφράζει τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις κάθε κοινωνίας.

Αυτό θέλαμε να δείξουμε με την Ελιά στις ευρωεκλογές που, παρά την ισχυρή εσωτερική υπονόμευση, συγκέντρωσε το 8% και κράτησε όρθια την κυβέρνηση συνεργασίας.

Αυτό θέλαμε να σηματοδοτήσουμε με την απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, του Ιουλίου του 2015, να προχωρήσουμε στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και την συγκρότηση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και της γραμματείας της.

Αυτή η πορεία ανακόπηκε λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με τη διασπαστική κίνηση του ΚΙΔΗΣΟ. Ας θυμηθούμε ότι έως τις εκλογές του Ιανουαρίου και η τότε ΔΗΜΑΡ υπό τον κ. Κουβέλη επέμενε στην αυτόνομη εκλογική της κάθοδο όταν ναυάγησαν οι επαφές της με το ΣΥΡΙΖΑ.

Επάνοδο στη γραμμή αυτή συνιστούσε η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΠΑΣΟΚ, τη σημερινή ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Συνεπώς η πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο και άμεση εκλογή επικεφαλής που οδηγεί ουσιαστικά στην απορρόφηση των επιμέρους σχημάτων είναι μια ορθή αναβίωση. Αρκεί να προσδιορίσουμε ποιου σχήματος θα είναι το ιδρυτικό συνέδριο και ο άμεσα εκλεγμένος επικεφαλής και πώς θα πορευθούμε αξιόπιστα προς τον στόχο αυτό.

Χαίρομαι πάντως γιατί κάποιοι που εξέφραζαν επιφυλάξεις ή δυσαρέσκειες για την Ελιά και τη Δημοκρατική Παράταξη ως υπερασπιστές του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, τώρα προσχωρούν στην άποψη μας.

Πρέπει όμως τώρα όλα να γίνουν με τρόπο που προσδίδει στο εγχείρημα σοβαρή προστιθέμενη αξία ενόψει των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην κοινωνία, την οικονομία, το πολιτικό σύστημα, άλλους πολιτικούς χώρους.

Δεν αρκεί τώρα να ολοκληρωθεί θεσμικά η υπάρχουσα Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις). Πρέπει να εκφραστεί όλος ο προοδευτικός μεσαίος χώρος, ως χώρος φιλοευρωπαϊκός και μεταρρυθμιστικός. Ως χώρος υπεύθυνος που διατυπώνει λόγο αλήθειας και προοπτικής. Ως χώρος που εκφράζει τους Έλληνες δημοκράτες και σοσιαλιστές αλλά και την προοδευτική συμμαχία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκφράζονται από τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό ως αξιακή συνιστώσα της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην οποία ανήκουν μορφές όπως ο Ροσέλι και ο Μπόμπιο.

Αυτό είναι το προοδευτικό κέντρο που θέλουμε σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Δεν αρκεί συνεπώς η αναπαραγωγή των εσωτερικών συσχετισμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τη φιλική σύμπραξη ορισμένων κινήσεων.

Το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου.

Τώρα πλέον και η Ένωση Κεντρώων που έχει κοινοβουλευτική παρουσία και ευθύνη πρέπει να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες, τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης. Και ας τοποθετηθεί.

Δεν πρέπει όμως να αφεθεί σε κανένα το περιθώριο να πει ότι δεν μετέχει στις πρωτοβουλίες συγκρότησης του προοδευτικού κέντρου γιατί αυτές δεν σέβονται συλλογικά υποκείμενα και πρόσωπα ή αναπαράγουν δεδομένους συσχετισμούς μεταξύ μικρών κομμάτων.

Μας λείπουν βεβαίως ορισμένα βασικά δεδομένα όπως αυτά που αφορούν το εκλογικό σύστημα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες για σχετικές «ιδέες» της κυβέρνησης περιγράφουν ένα σύστημα φαινομενικά αναλογικότερο, αλλά τελικά ίσως πιο διπολικό με 200 βουλευτές, περιφέρειες έως 6εδρικές, κατώφλι 2% και μπόνους 20 εδρών.

Ούτως ή άλλως όμως ο μεσαίος προοδευτικός χώρος, το προοδευτικό κέντρο που εκφράζει τη Σοσιαλδημοκρατία και τη Δημοκρατική Παράταξη έχει θέση, ρόλο, κοινωνικά και εθνικά καθήκοντα ακόμη και υπό συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής και δημοσκοπικής πόλωσης και εις πείσμα της.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι άλλο. Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται μόνο έως ένα βαθμό για τις συλλογικές πολιτικές οντότητες και το ρόλο των πολιτικών προσώπων καθώς και για την τοποθέτηση του καθενός στον άξονα αριστερά - δεξιά που αναδεικνύει και την έννοια του κέντρου.

Τα τελευταία έξι χρόνια η ελληνική κοινωνικά βιώνει τις συνέπειες του τεχνητού άξονα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» πάνω στον όποιο καλλιεργήθηκαν μεγαλειώδη δημαγωγικά ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας, στήθηκαν πολιτικές σταδιοδρομίες και οικοδομήθηκαν νέου τύπου κυβερνητικές συνεργασίες, όπως η τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή η σχολιαζόμενη στρατηγική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και «αντιμνημονιακής» δεξιάς που εγγυάται δήθεν θεσμικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη παραμονή στην ευρωζώνη !

Αυτός ο άξονας «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» είναι που έφερε την αρχικά αντιμνημονιακή ΝΔ στο πεδίο της εθνικής ευθύνης πρώτα μέσω της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, στη συνέχεια μέσω της συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τελικά με τη συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αν δεν είχε απορριφθεί το Μάιο του 2010 η πρόταση μου να ζητηθεί η υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου από την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, η ΝΔ θα είχε δυσκολευθεί να μετατρέψει το τότε αντιπολιτευτικό μέτωπο σε αντιμνημονιακό και το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε καταστεί ο Σίσυφος της εθνικής προσπάθειας για δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή

Αυτός ο άξονας έφερε τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την τραγική εμπειρία του 2015, το τρίτο μνημόνιο, την εθνική οπισθοχώρηση.

Αυτός ο άξονας επηρέασε εκ των πραγμάτων την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.

Σε αυτόν τον άξονα κρίνεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό το μέλλον και η ασφάλεια του τόπου, οικονομική, κοινωνική και εθνική. Η ανασυγκρότηση της χώρας, η απάντηση στο ερώτημα «πού πηγαίνουμε;» πρέπει αναγκαστικά να δοθεί στον άξονα αυτόν ή για την ακρίβεια μέσα από την αποδοχή από την ελληνική κοινωνία της πλαστότητας αυτού του άξονα, δηλαδή μέσα από την υπέρβασή του.

Η επάνοδος όμως από τον ψευδή άξονα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» στην πραγματικότητα ενός ευρωπαϊκού πλαισίου που είναι το μόνο ασφαλές και η σταδιακή επαναφορά ενός σύγχρονου άξονα δεξιά - κέντρο - αριστερά, προϋποθέτει το οριστικό για εμάς τέλος της αμφιθυμίας, του λαϊκισμού, του κρατισμού, του συντεχνιασμού, των πελατειακών σχέσεων.

Προϋποθέτει την αναγνώριση της αλήθειας από όλους ή έστω από τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ισχυρίζονται ότι αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μέσα σε μια Ευρώπη που αναζητά τον προσανατολισμό της.

Προϋποθέτει ότι εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε και τιμούμε το έργο μας και δεν νιώθουμε ένοχοι επειδή και άλλοι προσχώρησαν σταδιακά στην πολιτική ευθύνης που χαράξαμε και ακολουθήσαμε σταθερά. Η ΝΔ τουλάχιστον παραδέχθηκε την προσχώρησή της και διεκδικεί δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο συμβολής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να παραδεχθεί τη ριζική μεταστροφή του και με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να προκαλεί εθνική βλάβη δέσμιος των αντιφάσεων του και των αντιφάσεων της αντιμνημονιακής φιλοσυριζαϊκής δεξιάς.

Από την άποψη αυτή που είναι η κρίσιμη, άβυσσος μας χωρίζει από τη ΧΑ στο όνομα της δημοκρατίας. Άβυσσος μας χωρίζει από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τους τραγελαφικούς οπαδούς του Grexit. Άβυσσος πρέπει να μας χωρίζει από το λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, τους ψεκασμένους, τα Νεφελείμ.

Το προοδευτικό κέντρο έχει ρεαλιστική πρόταση εξουσίας με περιεχόμενο το επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με καθαρό μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, με μοχλό ένα κανονικό λειτουργικό κράτος, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος δικαίου.

Πολιτική προϋπόθεση εφαρμογής του σχεδίου αυτού είναι μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς. Όμως από ένα σημείο και μετά κομματικοί εγωισμοί και αλαζονικές τακτικές αυτοδυναμίας δεν μπορούν να παρεμποδίζουν τη συστράτευση των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων που πιστεύουν στο εθνικό αυτό σχέδιο.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  πολιτικός, μέσης ηλικίας... | 20/01/2016 08:52
  άεργος, ψάχνει για δουλειά. Ελπίζει να τον πάρουν στην δεξιά, εκείνη με την οποία χρόνια τώρα έχει ταυτιστεί...
  δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες...
  απάντηση06
   
   
  2016 !!!! | 19/01/2016 06:53
  18 Ιανουαριου 2016 Ολα φαινονται σκοτεινα και απαισια.Μας κοροιδεψαν μας ταπεινωσαν μας εξευτελησαν, η χωρα μας και το ονομα μας διεσυρθει διεθνως.Πιο κατω δεν μπορουμε να παμε.Ηρθε η ωρα της ανοδου.Ο λαος ωριμασε και πολλοι πολιτικοι μας πηραν το μηνυμα τους. Ας κανουμε το 2016 το ετος της αναγεννησις της πατριδας μας.Ειναι στο χερι μας,ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!!
  eva b.
  απάντηση81
   
   
  Ολα του γαμου δυσκολα... | 18/01/2016 22:18
  Χωρις υποχωρησεις και παραιτηση απο καποιες "αρχηγικες" καρεκλες και λαικιστικες νοοτροπιες τυπου:"η δεξια δεν αλλαζει, ενω εμεις ειμαστε σοσιαλιστες, δηλαδη οι μονοι κοινωνικα ευαισθητοι", συνεννοηση-συμπορευση της ευρυτερης αντιπολιτευσης, δεν φαινεται πως μπορει να προκυψει. Και καλως η κακως ο μονος πολος που μπορει να σταματησει την καταστροφικη επελαση Συριζα ειναι μια κυβερνηση συνεργασιας (ΠΑΣΟΚ-Ποταμι-ΝΔ).
  Θανος Κ.
  απάντηση80
   
   
  επιθεση στα ψεμματα και αυτοκριτικη | 18/01/2016 18:09
  Εκτιμούμε το λογο και σαφηνεια των προτασεων .Όμως ναξερετε και απορω που δεν το καταλαβαίνετε .Οι σοβαροι πολιτες σας εχουν στο ιδιο καδρο με τον παπανδρεου γιατι θεωρουν ότι ειστε η αιτια τουν μνημονιου και όχι το μνημονιο αποτέλεσμα της πτώχευσης λογω ανεπαρκειας ιδιως στην τελευταια φαση της ΝΔ 2007-2009 .. Αντίθετα αντι να προσπαθήσετε να πεισετε τους σοβαρους πολιτες τις κεντροαριστερας κανετε ότι είναι δυνατον να συντηρήσετε το λαθοσ αυτό . Εάν δεν κανετε αυτοκριτική με ταυτοχρονη επιθεση στα ψεμματα από τα ζαππεια μεχρι τα ννταουλια και το 3ο το χειροτερο θα μεινετε στον ωραιο αναμφισβγητητα λογο . Ακομη και ετσι κοψτε κατι από το μπλα μπλα κουραζει ιδιως όταν επαναλαμβάνεται.
  vm
  απάντηση12
   
   
   
  ΜΥΣΤΗΡΙΟ | 18/01/2016 17:31
  ΡΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ;ΠΩΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΕΑΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ,Ο ΓΙΩΡΓΑΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΟΙΧΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΚΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ 'Η ΔΕΝ ΤΟΥ 'ΚΟΒΕ,Ο ΑΛΕΞ ΙΔΡΩΣΕ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΧΑΣΕ ,ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΝΤΩΣ ΗΡΘΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ;
  chimirot
  απάντηση245
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΗΜΑΤΑ κ. Β. | 18/01/2016 17:28
  Εγώ, κ.Β.,μη... επώνυμος πολίτης του τόπου τουτου, που αγαπώ βαθύτατα, έχω ταπεινώς την αξίωση από εσάς, πολιτικό που εκτιμώ,που έχει πολλές ικανότητες να υπηρετήσει και να προσφέρει στην...έρημη πατρίδα, να βρεί ο π ω σ δ ή π ο τ ε τον τροπο να έρθει μπροστά στη πολιτική δράση και να μη μείνει περίπου ανενεργός σε ένα κόμμα " ξεθυμασμένο " και κατ εμέ αμαρτωλό, πολύ περισσότερο από τα άλλα. Ας πούμε συνεργασθείτε ή και προσχωρήσατε [ γιατί 'όχι? ] στη Ν.Δ. Ιδεολογικά δεν βλέπω να σας χωρίζει τίποτα.Το ίδιο ισχύει για την Κα Διαμαντοπούλου,Φλορίδη και τόσους άλλους. Ακούτε με φρίκη τη πρόταση? Ναι,αλλά τι κάνουμε με τους Καλικατζάρους που μας κυβερνούν? Ιδεολογήματα ή σωτηρία της χώρας?
  Τάκης Σ.Καλαματιανός
  απάντηση2412
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κύριε Βενιζέλο, | 18/01/2016 17:17
  δυστυχώς ακόμα και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα αποδειχτήκατε μέγας ιντριγκαδόρος όταν πριονίζατε την καρέκλα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το προσωπικό σας πολιτικό συμφέρον. Όταν γίνατε πρόεδρος του Πασόκ το φτάσατε στο 5%! Ακόμα και σήμερα προσπαθείτε με κάθε σας παρέμβαση να χειραγωγήσετε την Φ.Γεννηματά!
  Πρώην Πασόκος
  απάντηση2035
   
   
  Μία μικρή ένσταση μόνο: | 18/01/2016 17:12
  Κύριε Βενιζέλο, διευρυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη χωρίς το Κίνημα και τον Γιώργο Παπανδρέου είναι δύσκολο να υπάρξει. Στο θαυμάσιο κατά τα άλλα πολιτικό σας άρθρο, μέχρι και την Ένωση Κεντρώων καλέσατε ρητά και τον Λεβέντη αυτοπροσώπως, αλλά για το Κίνημα η μόνη σας αναφορά αφορούσε την αρνητικότητα μια δήθεν «διάσπασης», που αν δεν είχε γίνει δήθεν το ΠΑΣΟΚ θα έσπαγε το κοντέρ στις εκλογές, λες και εσείς πεθαίνατε από επιθυμία να είχε ενταχθεί τότε στο ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου... Στις τελευταίες εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει στη σημερινή πρόεδρο να κατέβει το Κίνημα μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά τότε είχε υπάρξει προσωπικό βέτο δικό σας, (το οποίο εκφράστηκε βεβαίως από τον τότε εθελοντή πρόθυμο κ. Γρηγοράκο.) Είναι καλό, λοιπόν, έγκαιρα, αν είναι δυνατόν «ΧΤΕΣ», να γίνει ρητή πρόσκληση στο Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στο συνέδριο και να ενταχθεί (με αυτονομία) στη μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη την οποία όλοι ονειρευόμαστε. Αν δεν κληθεί ΡΗΤΑ, ΑΝΟΙΧΤΑ και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ το Κίνημα, πραγματικά Μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αργήσουμε πολύ να δούμε, ή ίσως και να τη δούμε μετά από δύο-τρεις τετραετίες Κυριάκου Μητσοτάκη...
  πειραχτήρι
  απάντηση2719
   
   
  Αν... | 18/01/2016 16:46
  ...δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Πολύ σύντομα στ κεφάλι σου, κ. Τούρκογλου. Θωμάς
  Θωμάς
  απάντηση927
   
   
  Συγχαρητήρια γιὰ τὴν Ῥοτόντα! | 18/01/2016 16:14
  Τὸ 1999 ὡς ὐπουργός, παραδώσατε ἔναν ναὸ Ἐθνικῶν στοὺς Χριστιανούς, γιὰ νὰ δείξουν ὅτι αὐτοὶ διαφεντεύουν. Οἰ πράξεις μετροῦν, ὄχι τὰ λόγια! Ἐλπίζω ποτὲ ξανὰ ὑπουργός!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση828
   
   
   
  ας είμαστε ρεαλιστές | 18/01/2016 16:11
  Ας γίνουμε μια φορά ρεαλιστές σε αυτή τη χώρα του παραλόγου. 2 μέτωπα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία. Το μέτωπο της προόδου και το μέτωπο της οπισθοδρόμησης. Ποιος εκφράζει την οπισθοδρόμηση είναι απόλυτα σαφές. Σύριζα, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΧΑ. Η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά και όχι πίσω διότι πρώτον δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την εθνική της επιβίωση και δεύτερον γιατί οι διεθνείς συγκυρίες είναι τέτοιες που δεν μας αφήνουν περιθώριο για οτιδήποτε άλλο. Το μήνυμά μου σε βουλευτές του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας. Συντάχθείτε με το μέτωπο της προόδου, δηλαδή με τους νικητές της ιστορίας, αν θέλετε να έχετε πολιτικό μέλλον την μεθεπόμενη μέρα.
  Κατερίνα Δ. από εξωτερικό
  απάντηση3410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μπενίτο πες αλεύρι... | 18/01/2016 15:38
  ο άκης σε γυρεύει. Ναι στο διπλανό κελί θα σε χώσουμε, γιατί έχετε πολλά να πείτε οι δυο σας.
  χαιρέτα μας τον πλάτανο...
  απάντηση1447