Τάραξαν τα ήρεμα ως τώρα (όπως τα νόμιζαν) νερά του Μεγάρου Μαξίμου. Το έβλεπες στην έκφραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονταν εκείνη την ώρα στη Βουλή και σιγοψιθύριζαν ο ένας στον άλλον: «Είδες ποτέ τέτοια συγκέντρωση δικηγόρων;». Και δεν ήταν μόνο οι δικηγόροι. Ηταν οι γιατροί, οι μηχανικοί, ήταν οι νέοι επιστήμονες, οι φαρμακοποιοί. Ολοι μαζί διαδήλωσαν με μαχητικό τρόπο και οι φωνές τους ακούστηκαν ως το Μέγαρο Μαξίμου. Να σκεφθείτε ότι για πρώτη φορά αναγκάστηκε η κυβέρνηση να τοποθετήσει κλούβες των ΜΑΤ μπροστά στη Βουλή τις οποίες είχε απομακρύνει μετά τις εκλογές. Πρώτη φορά επίσης έκλεισαν την είσοδο της Βουλής (επί της Βασ. Σοφίας), πρώτη φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να εισέλθουν ελεύθερα στη Βουλή. Ηταν συγκεκριμένα η πρώτη μαζική αμφισβήτηση της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα.
nnn
Κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους διατρανώνοντας ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα για την επαγγελματική πορεία τους. Φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε πολλοί, πάρ’ τον Κατρούγκαλο και φύγετε από εδώ» ή «Κάτσε καλά, Κατρούγκαλε» ή «Κατρούγκαλε, ντροπή σου, παραιτήσου» ή ακόμη «Εσύ ξεχνάς το εργολαβικό, εμείς δεν ξεχνάμε το Ασφαλιστικό». Εβλεπες νέους, μεσήλικους, ηλικιωμένους να φωνάζουν συνθήματα με πάθος, τα ΜΑΤ να βρίσκονται σε αμηχανία και απλώς να παρατηρούν από απόσταση με τα κλομπ στις θήκες. Αλλωστε και τα ΜΑΤ αιφνιδιάστηκαν βλέποντας τους Αλ. Λυκουρέζο, Β. Αλεξανδρή, Γ. Στασινό, Κ. Λουράντο, Γ. Πατούλη, τους προέδρους ομοσπονδιών, όπως των οδοντιάτρων, κτηνιάτρων, δικαστικών επιμελητών, φυσιοθεραπευτών κ.ά., ενωμένους να διαδηλώνουν. Και να λένε ότι «εμάς έπρεπε ο κ. Τσίπρας να μας καλέσει στο Μαξίμου για το Ασφαλιστικό, όχι τον ΣΕΒ. Αλλά πώς να κάνει τέτοιο πράγμα, έτσι συστημικός που έγινε…».


Οταν ο Τσίπρας τιμωρεί τους συνεπείς

Ηταν να αρχίσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 το απόγευμα. Οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονταν στη θέση τους και απολάμβαναν τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα τυροπιτάκια και τα βουτήματα που προσέφερε το Μαξίμου για τη νέα χρονιά. Απουσίαζαν όμως μερικοί. Και αντί ο Πρωθυπουργός να αρχίσει τη συνεδρίαση και να αφήσει τους ασυνεπείς απ’ έξω, τι νομίζετε ότι έκανε; Ανέβαλε τη συνεδρίαση για μισή ώρα ώσπου όλοι να εμφανιστούν. Κάποια στιγμή ήλθαν σχεδόν όλοι, πλην του Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος ήρθε προς το τέλος με τη δικαιολογία ότι προήδρευε σε κάποια επιτροπή, και βεβαίως του Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος επιχειρούσε να πείσει τους Ευρωπαίους για το Ασφαλιστικό και για το χρέος. Και με τον γνωστό του τρόπο ο Πρωθυπουργός έκανε την πρώτη παρατήρηση του 2016 στους υπουργούς (αν λογαριαστεί ως παρατήρηση). Προσέξτε με τι ύφος την έκανε, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως έρχονται δύσκολα νομοσχέδια: «Αρχίζει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με καθυστέρηση λόγω καθυστέρησης προσέλευσης ορισμένων υπουργών. Παρακαλώ όλοι να είστε στην ώρα σας». Ηθελε να πει «την άλλη φορά» αλλά τελικά και αυτό το ανέβαλε.
Διορίζουν, διορίζουν συγγενείς

Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας αναγνώριζε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η κομματοκρατία και η οικογενειοκρατία στο Δημόσιο παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το πελατειακό κράτος καθώς δεν έχει τόσους… δικούς του να βολέψει, έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή ο Στ. Θεοδωράκης προσκόμισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εξαδέλφη του Πρωθυπουργού Αθανασία Ψαρουδάκη διορίστηκε (ως μετακλητή) στο γραφείο του Χρ. Σπίρτζη. Να σημειώσω ότι η κυρία Ψαρουδάκη είναι σύζυγος του Γ. Τσίπρα, εξαδέλφου του Πρωθυπουργού που τοποθετήθηκε ως γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπό τον Ν. Κοτζιά.


Η Ντόρα, ο Καραμανλής και οι χάριτες

Ισως η Ντόρα Μπακογιάννη να ήταν η ευτυχεστέρα όλων των βουλευτών στην πρώτη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη συνεδρίαση της ΚΟ. Συνεχώς χαμογελούσε, χαιρετούσε τους πάντες (πλην του Αντ. Σαμαρά) και έλεγε ότι θέλει να την αποκαλούν… Warhorse, δηλαδή «άλογο του πολέμου». Οταν τη ρώτησα γιατί θέλει αυτόν τον χαρακτηρισμό, είπε ότι με την εκλογή του Κυριάκου έχει απελευθερωθεί και είναι έτοιμη να δώσει σκληρή μάχη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιος σε ένα πηγαδάκι τη ρώτησε αν ποτέ ενδιαφέρεται να γίνει Πρόεδρος της Βουλής. Και απάντησε χαμογελώντας «ναι», με κυβέρνηση όμως της ΝΔ. Εισήλθε χαμογελαστός στην αίθουσα της Γερουσίας ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (με εμφανή τα παραπανίσια κιλά των εορτών) και άρχισε να χαιρετά όποιους έβρισκε μπροστά του. Πρώτα απ’ όλα τον Ι. Πλακιωτάκη με το επιφώνημα… «προεδράρα μου», χαϊδεύοντάς του μάλιστα το… μάγουλο. Ο κ. Πλακιωτάκης ανταπέδωσε αμέσως: «Εσύ είσαι η προεδράρα μου…». Εν συνεχεία ο πρώην πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στα ορεινά της αίθουσας της Γερουσίας και συνάντησε την Ελενα Ράπτη που καθόταν δίπλα στην Ολγα Κεφαλογιάννη. Εκείνο που ίσως ορισμένοι να μην πρόσεξαν είναι τον Λ. Αυγενάκη (δεξί χέρι του Κυρ. Μητσοτάκη) που ξεμονάχιασε σε μια γωνιά του Εντευκτηρίου των βουλευτών τον βουλευτή του Ποταμιού Γ. Αμυρά και είχε μαζί του για αρκετή ώρα συνομιλία για το θέμα της Κεντροδεξιάς.

HeliosPlus