Στο γραφείο του, σε… «σύσκεψη» με τους πιο στενούς συνεργάτες του, παρακολούθησε ο Αλ. Τσίπρας την τηλεοπτική συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα (φωτογραφία). Αν και τα περισσότερα από όσα είπε ο κ. Στουρνάρας ήταν γνωστά, ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε (με τους Ν. Παππά, Ολγα Γεροβασίλη, Δ. Τζανακόπουλο κ.ά.) με πολύ ενδιαφέρον τη συνέντευξη. Τη χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ σοβαρή συνέντευξη» και μόνο σε ένα σημείο έδειξε να… αιφνιδιάζεται. Ηταν όταν ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις άμυνες που προετοίμασε έναντι της πιθανότητας εισαγωγής διπλού νομίσματος αποκαλύπτοντας: «Συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους». Αυτό κάπως χάλασε τους πιο πολλούς στο πρωθυπουργικό γραφείο. «Μα μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης να συγκαλεί πρώην πρωθυπουργούς σε σύσκεψη;» διερωτήθηκαν οι συνεργάτες του. Και όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, υπήρξε ειδική συζήτηση επί τούτου ώσπου ο κ. Τσίπρας είπε: «Μάλλον τον Πικραμμένο θα εννοεί, που είναι και νομικός». Ολοι συμφώνησαν και συνέχισαν την τηλεθέαση χωρίς άλλες απορίες.
Η μυστηριώδης νομικός στην Τράπεζα

Αυτός που δεν είδε τη συνέντευξη ήταν ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό και βεβαίως δεν πληροφορήθηκε ούτε τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου ούτε βεβαίως κάποιες αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούσαν εισαγγελική παρέμβαση τόσο για το περίφημο «ντου» στο Νομισματοκοπείο όσο και για τις προσπάθειες επιβολής του διπλού νομίσματος. Ο κεντρικός τραπεζίτης πάντως επιβεβαιώνει ότι πράγματι επικοινώνησε εκείνες τις δύσκολες ημέρες με τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ο οποίος μάλιστα του έστειλε την ίδια ημέρα στην Τράπεζα της Ελλάδος μία από τις πιο έμπειρες συνεργάτιδές του, ειδικευμένη στα χρηματοπιστωτικά και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο κ. Στουρνάρας ήθελε να μάθει πώς μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια πράξη. Με απλή υπουργική απόφαση ή ήταν κάτι πιο σύνθετο; Του απέκλεισαν την υπουργική απόφαση και του είπαν ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή. Αλλά πάλι δεν ησύχαζε. Ετσι αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Σήμερα σας αποκαλύπτω τι ακριβώς του είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Γιάννη μου, τέτοιο χαρτί εγώ δεν υπογράφω, μην ξεχνάς ότι είμαι νομικός…».
Ο άνθρωπος που έμαθε αγγλικά στον Τσίπρα

Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός κρίθηκε επαρκής στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και σταμάτησε τα μαθήματα. Παρά ταύτα, για καλό και για κακό και για να μη συμβεί ό,τι συνέβη στη συνέντευξή του με τον Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη (όπου άλλα τον ρωτούσαν, άλλα απαντούσε και τα πιο πολλά έδειχνε να μην τα καταλαβαίνει), θα υπάρξει διερμηνέας στο Νταβός. Και εκεί δεν θα είναι παίξε-γέλασε, κυρίως αν συμμετάσχει τελικά στο πάνελ μαζί με τον κ. Σόιμπλε. Εκείνο που ως τώρα παραμένει μυστήριο είναι ποιος είναι αυτός που δίδαξε (με ταχύρρυθμη μάλιστα μέθοδο) τον κ. Τσίπρα αγγλικά. Πόσο καιρό του έκανε μαθήματα για να του μάθει τη γλώσσα και πού γίνονταν τα μαθήματα αυτά; Μου λένε λοιπόν ότι ο «δράστης» των αγγλικών που ομιλεί ο Πρωθυπουργός είναι ένας εκ των συνεργατών του. Συριζαίος καθηγητής Αγγλικών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αφοσιωμένος στον κ. Τσίπρα και αποσπασμένος σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εχει την έδρα του στο κτίριο όπου στεγάζονται οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, στην οδό Βασ. Σοφίας. Ο καθηγητής Αγγλικών έκανε αφιλοκερδώς τρεις ώρες τη μέρα μάθημα στον κ. Τσίπρα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και δύο ώρες τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του. Και η ικανοποίησή του (κρίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει τα μαθήματα) είναι όταν τον πληροφόρησαν ότι ο «μαθητής» του στις τηλεδιασκέψεις με τους ξένους ηγέτες ομιλεί την αγγλική καλύτερα από την κυρία Μέρκελ και από τον κ. Ολάντ.


Σκάβοντας στην επετηρίδα

Τα κάτω πάνω (για να είμαι ακριβής) ήρθαν στις πρόσφατες προαγωγές διπλωματών στον βαθμό του πρέσβη που επιμελήθηκε προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών. Πολλοί ανέμεναν να προαχθούν σε full ambassadors οι κ.κ. Γ. Πουκαμισάς, Π. Καλογερόπουλος (πρόκειται για τον πρώην πρέσβη μας στο Βερολίνο που καρατομήθηκε εν μιά νυκτί, εστάλη στο Νέο Δελχί και ούτε προαγωγή δεν πήρε), Θ. Δεμίρης κ.ά. Αμ δε… Η σειρά πήγε περίπατο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι προαγωγές δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας –και πολλοί είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Πάρτε για παράδειγμα την κυρία Κ. Κολλιού, η οποία προαλείφεται μάλιστα για αναπληρώτρια γενική γραμματέας (στη θέση του παραιτηθέντος Μιχ. Σπινέλλη), ή τον σημερινό πολιτικό διευθυντή Π. Μαυροειδή, ο οποίος διεκδικεί δυναμικά κορυφαία πόστα του εξωτερικού, από όσα μαθαίνω…
Ο περισπούδαστος κ. Τριανταφυλλίδης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης (φιλόλογος και δημοσιογράφος κατά δήλωσή του) κατά καιρούς κάνει «επαναστατικές» προτάσεις. Προ ημερών πρότεινε να συνεδριάσει έστω και μία φορά το Υπουργικό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη (κάτι που είχε κάνει παλαιότερα και ο Γ. Παπανδρέου χωρίς αποτέλεσμα), πλην όμως δεν πήρε απάντηση. Τώρα επανέρχεται και προτείνει (με άρθρο του στην «Αυγή») να μπουν δίδακτρα στα… δημόσια σχολεία. Ακόμη να συνέλθουν οι σύντροφοί του από τη λαχτάρα που πέρασαν με τους ψηφοφόρους τους…

HeliosPlus