Δεν ξέρω αν τα μέσα ενημέρωσης της εγχώριας διαπλοκής έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλο τον κόσμο. Πάντως δύο δυσάρεστες ειδήσεις για την οικονομία της χώρας προέρχονται από ξένους κολοσσούς.

Έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg – το οποίο διαβάζουν καθημερινά με ιδιαίτερη προσοχή όσοι κεφαλαιούχοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο – προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι μέσα στην δεκάδα των χωρών με την χειρότερη οικονομική κατάσταση το 2016.Θα έχει δηλαδή έχει ύφεση 1,8% πίσω μόνον από την Βενεζουέλα (3,3%) και την Βραζιλία (2,5%),θα αντιμετωπίσει αυξημένες προσφυγικές ροές και θα έχει δυσκολίες να απόπληρώσει τα δάνεια της.
Αν και οι εκτιμήσεις του Bloomberg για τόσο βαθιά ύφεση χαρακτηρίζονται υπερβολικές από Έλληνες τεχνοκράτες, η έρευνα ουσιαστικά προειδοποιεί τους επενδυτές ότι θα πρέπει να περιμένουν άλλο έναν χρόνο πριν βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα γιατί οι ελληνικές αξίες θα κατρακυλήσουν ακόμη χαμηλότερα…
Η δεύτερη είδηση ήρθε από την Eldorado Gold – την γνωστή καναδική εταιρεία που έχει επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα απασχολώντας 2000 εργαζόμενους κι έχει πληρώσει φόρους 120 εκατομμύρια ευρώ για να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα χρυσού της Χαλκιδικής.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «παγώνει» μέρος των επενδύσεών της στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας μεγάλου μέρους του προσωπικού της (600 εργαζόμενους) επειδή η ελληνική κυβέρνηση κρατάει «εχθρική στάση» απέναντι της και αρνείται να τηρήσει τα υπεσχημένα.»Η κυβέρνηση να μας πει καθαρά αν θέλει τελικά την επένδυση στην Ελλάδα ή όχι» δήλωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής κ. Ράιτ.Με τον κ.Σκουρλέτη να απαντά απο την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και να επιβάλει πρόστιμο 1,7 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία για 21 νομικές παραβάσεις !
Με άλλα λόγια, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει το παν για να προσελκύσει και να κρατήσει με νύχια και με δόντια επενδύσεις στην Ελλάδα – ήδη η μία μετά την άλλη ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρουν τις εργασίες τους στο εξωτερικό ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας μιλάει για ραγδαία αποεπένδυση στη χώρα – κάποιοι υπουργοί της βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στις σημαντικότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες ξένων εταιρειών στη χώρα μας. Αν στην ακατανόητη αυτή συμπεριφορά προστεθούν και οι εκτιμήσεις του Bloomberg, το μήνυμα προς το εξωτερικό είναι σαφές: μείνετε μακριά από την Ελλάδα.
Το παράξενο είναι ότι την ίδια ώρα που ο κ. Σκουρλέτης κάνει του κεφαλιού του με τα ορυχεία της Χαλκιδικής (όπως ο κ. Δρίτσας με τον ΟΛΠ και ο κ.Σπίρτζης με τις ιδιωτικοποιήσεις του τομέα του) ο επικεφαλής του ΤΑΥΠΕΔ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πιτσιόρλας κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Μιλώντας στα «Νέα » (9.1.16) εστιάζει στην μεγάλη σημασία που έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία.Υπογραμμίζει ότι το 2014 και το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες της ΕΕ – 120,5 δισ. δολάρια – με πρωταγωνιστές την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Και καταλήγει «η διαδικασία αυτή (σ.σ.των ιδιωτικοποιήσεων) μετασχηματίζει τις δομές της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό και να εξασφαλίσει την ευημερία του ελληνικού λαού. Αν έτσι δούμε τα πράγματα,τότε η όλη συζήτηση περί ασημικών που τροφοδοτείται και από πολλούς συντρόφους μου αποδεικνύεται άνευ περιεχομένου»
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση πατάει σε δυο βάρκες, του ρεαλισμού και της αριστερής ιδεοληψίας. Βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση,χωρίς σχέδιο και πυξίδα απέναντι στο σημαντικότερο στοίχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και ο κ. Τσίπρας ατάραχος, παραμένει απλός θεατής…