Η Σούζαν Σαράντον και η Βανέσα Ρεντγκρέιβ ήλθαν στη χώρα μας με αφορμή το Προσφυγικό. Επισκέφθηκαν τα σημεία όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησαν μαζί τους και στη συνέχεια μίλησαν στις κάμερες. Αμφότερες ήλθαν αμακιγιάριστες και συμφιλιωμένες με τον χρόνο. Καμία αγωνία να καλύψουν ρυτίδες, λευκά μαλλιά, ατέλειες. Φυσικές και απλές, ντυμένες όπως ντύνονται οι καθημερινές γυναίκες, περπάτησαν στους χώρους φιλοξενίας, άγγιξαν, αγκάλιασαν και φρόντισαν μικρούς και μεγάλους. Διόλου δεν τις ενδιέφερε η εικόνα τους τη στιγμή που δεκάδες κάμερες τις ακολουθούσαν και φωτογραφικές μηχανές απαθανάτιζαν κάθε κίνησή τους, κάθε έκφρασή τους. Πρόκειται για δύο σπουδαίες ηθοποιούς, για δύο καλλιτέχνιδες οι οποίες έχουν κατακτήσει ρόλους, βραβεία, δημοσιότητα, αναγνώριση, χρήμα, μεγάλη ζωή. Για όσο διάστημα έμειναν στη χώρα μας υπενθύμισαν αυτό που πολλοί εκ των εγχώριων καλλιτεχνών έχουν ξεχάσει: πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας και όχι μόνο η συμμετοχή σε κάποια μορφή τέχνης.
Εδώ και μήνες στην Ελλάδα η εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα και το παράκλαδι ή μάλλον το αποπαίδι της το οποίο συνιστούν οι απανταχού celebrities δείχνουν παθητικότητα και αποπροσανατολισμό. Δηλαδή ή αδιαφορία για το πρόβλημα ή μια μετατατόπιση του ενδιαφέροντος από τον πρόσφυγα στο «εγώ» τους. Είναι γνωστό πια πως οι περισσότερες κινήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ή φιλανθρωπίας στοχεύουν περισσότερο σε μια αναπαραγωγή της εικόνας τους και λιγότερο στο αληθινό ενδιαφέρον για τη δυστυχία.
Γυναίκες στην πένα, γυναίκες που φορούν τα μαλλιά τους, τα δανεικά ρούχα του στυλίστα και για κάθε κίνησή τους ανεβάζουν selfies με duckface. Ετσι δεν ενδιαφέρεσαι για τη δυστυχία του άλλου. Ετσι είσαι απλώς εγκλωβισμένη στη δυστυχία της ανασφάλειάς σου και στην ουτοπία της εικόνας σου. Οι πραγματικά σπουδαίοι, οι ικανοί και οι ταλαντούχοι ποτέ δεν χρειάστηκε να επιδείξουν κάποιο στοιχείο της εικόνας τους. Το πολύτιμο στοιχείο τους είναι εσωτερικό και εκδηλώνεται στη σκηνή και στην οθόνη όταν καλούνται να ερμηνεύσουν κάποιον ρόλο ή να εκτελέσουν κάποιο κομμάτι. Το πολύτιμο της συμπεριφοράς τους είναι η παιδεία και ο πολιτισμός τους. Οταν φυσικά βολοδέρνεις από επιτροπή σε επιτροπή στα ριαλιτζίδικα και στα τάλεντ σόου δεν είσαι μεγάλος καλλιτέχνης. Μην κοροϊδευόμαστε.

HeliosPlus