Νομίζατε πως ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) θα καθίσει να παρακολουθήσει τις διάφορες τελετές της κατάδυσης του τιμίου σταυρού, είτε στον Πειραιά (μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ) είτε στη Δεξαμενή μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης; Τι σόι υπουργός Αμυνας είναι; Θα πάρει, όπως μαθαίνω, τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» και εκεί ανάμεσα στην Υδρα και στις Σπέτσες θα πραγματοποιήσει (με στρατιωτικό ιερέα) εν πλω τη δοξολογία. Και όσοι έχουν απορία ποιοι θα πέσουν στον Αργοσαρωνικό για να πιάσουν τον σταυρό, τους πληροφορώ ότι και για αυτούς έχει φροντίσει ο υπουργός: οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού, η αφρόκρεμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
nnn
Αλλά τι θα κάνουν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ στο Ασφαλιστικό; Μου λένε ότι θα το ψηφίσουν, ότι ο ίδιος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα είναι συμπαγής. Και ξέρετε γιατί; Επειδή από το Ασφαλιστικό έμειναν, όπως αναφέρει, έξω οι στρατιωτικοί. Γιατί, συνεπώς, να τον ενδιαφέρει; Μόνον το ΝΑΤ ίσως προσπαθήσει να εξαιρέσει ώστε να μην ενταχθεί στο ενιαίο ταμείο…
nnn
Ομως, όπως έμαθα, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχει ο υπουργός Αμυνας κάνει λόγο και για ανασχηματισμό. Τον υπολογίζει στο τέλος Μαρτίου, όταν ολοκληρωθεί δηλαδή και η αξιολόγηση και βεβαίως αρχίζει και εφαρμόζεται το Ασφαλιστικό και ψηφιστεί το Αγροτικό. Αλλά και για τον ανασχηματισμό δεν τον βλέπω να ανησυχεί, αφού έχει διαβεβαιώσεις (δεν γνωρίζω πώς και γιατί) ότι θα τον κάνει μαζί με τον Αλ. Τσίπρα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πόσους υπουργούς από τους ΑΝΕΛ είχε προτείνει στον Πρωθυπουργό στις πρόσφατες εκλογές. Αλλους τους πέτυχε, άλλους όμως όχι. Το θέμα είναι ότι είχε τότε τάξει υπουργικές θέσεις και σε ορισμένες άλλες (όπως τις κυρίες Χρυσοβελώνη και Ξουλίδου), οι οποίες όμως έμειναν με τις υποσχέσεις.
Μετακινήσεις

Μη νομίζετε ότι ο επερχόμενος ανασχηματισμός (έστω κι αν αυτός γίνει τέλος Μαρτίου, όπως λέει ο κ. Καμμένος) δεν άρχισε να απασχολεί και τους συριζαίους. Να, για παράδειγμα ο Ν. Φίλης, που οι πληροφορίες επέμεναν ότι είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει υπουργείο και να μετακομίσει, ας πούμε, στο Μαξίμου, στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ηταν άλλωστε μια θέση που του είχε προταθεί και παλαιότερα, πλην όμως ο κ. Φίλης ήθελε να έχει στις αρμοδιότητές του και τα ΜΜΕ, πράγμα όμως που δεν γινόταν, αφού τα είχε ήδη «καπαρώσει» ο Ν. Παππάς. Επειδή όμως οι φήμες τώρα τελευταίως φαίνεται πως έχουν ενταθεί, έμαθα ότι ο κ. Φίλης ανησύχησε και φρόντισε από τώρα να λάβει ορισμένες διαβεβαιώσεις. Οποιος τον ρωτά αν εγκαταλείπει το υπουργείο Παιδείας, λέει στερεότυπα πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Εχει (πάλι λέει) σε εξέλιξη τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία. Για να είναι τόσο σίγουρος από κάπου θα πήρε διαβεβαίωση, δεν νομίζετε, ή μήπως;
nnn
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το νέο αστέρι του Ασφαλιστικού, τον Γ. Κατρούγκαλο. Μου λένε ότι μετά τη μεγάλη «επιτυχία» που είχε με το Ασφαλιστικό, παίρνει προαγωγή. Τον προορίζουν για υπουργό Ανάπτυξης. Και ας λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, ότι δεν είναι πολιτικός και ας χαρακτηρίζει το πόνημά του για το Ασφαλιστικό ως «το σώμα του εγκλήματος». Και ο Γ. Σταθάκης, θα πείτε; Μάλλον κάπως θολό βλέπω το κυβερνητικό του μέλλον. Κάτι τα εκατομμύρια που ξέχασε να δηλώσει, κάτι το προβληματικό «πόθεν έσχες» του, είναι πολύ πιθανόν να τον αφήσουν εκτός κυβερνητικού σχήματος έως ότου «λάμψει η αλήθεια», όπως του λένε κάθε λίγο και λιγάκι από το Μαξίμου.
nnn
Είναι βεβαίως και η Ολγα Γεροβασίλη, για την οποία σας έγραφα την Κυριακή πως εγκαταλείπει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στο Μαξίμου, μου λένε, θέλουν κάτι άλλο. Αναζητούν πρόσωπο που να μπορεί να δημιουργεί θέματα και εν συνεχεία να μπορεί να τα στηρίζει, να περνά την ιδεολογική γραμμή, να έρχεται σε σύγκρουση, να κάνει τα λεγόμενα μπρίφινγκ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αλλά μη νομίζετε ότι η κυρία Γεροβασίλη, συντοπίτισσα του Πρωθυπουργού, θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Οχι, τέτοια πράγματα σε αριστερές κυβερνήσεις δεν γίνονται. Πιθανόν να πάρει μετάθεση, ίσως και προαγωγή σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο. Βεβαίως όλα αυτά που λέγονται ή αφήνονται να διαρρεύσουν συχνά διαψεύδονται κυρίως από τους ενδιαφερομένους. Ακούσατε όμως ποτέ να γνωρίζουν σε έναν ανασχηματισμό οι υπουργοί τι σκέφτεται για αυτούς ο Πρωθυπουργός; Αλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουν, οι ανασχηματισμοί σε σοβαρές κυβερνήσεις ποτέ δεν προαναγγέλλονται, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν με την υποτίμηση του νομίσματος.


Η ρήση του ιδρυτή

Επειδή τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ, οι δηλώσεις των υποψηφίων (και των υποστηρικτών τους) έχουν πληθύνει και διανθιστεί με «αλληλοκαρφώματα» (πάντοτε, όπως λένε, για το «καλό της παράταξης»), ένας από τους γηραιότερους της πολιτικής μού θύμισε μια ατάκα που έλεγε ο ιδρυτής της ΝΔ και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ειδικά για τους πολιτικούς. Τη μεταφέρω, έτσι, για να την κάνουν πράξη οι νεότεροι (και όσοι δεν τον γνώρισαν): «Οι πολιτικοί πρέπει πρωτίστως να ομιλούν για πολιτικές, σπανίως για πρόσωπα και ποτέ για τον εαυτό τους». Και ο νοών νοείτω.

HeliosPlus