Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, ότι η σημερινή κυβέρνηση, για λόγους καθαρώς υπαρξιακούς, περνά από τον αστερισμό του Χαμαιλέοντος.* Διττή η σημασία της ονομασίας του περίεργου αυτού ερπετού: Στη ζωολογία, είναι το εντυπωσιακό σαυροειδές, που αλλάζει χρώματα και υπέροχες χρωματιστές ραβδώσεις, ανάλογα με το περιβάλλον, αλλά και χάριν της προστασίας του, από σαρκοβόρους εχθρούς, ή θεομηνίες.

Στην πολιτική, χαμαιλέοντες χαρακτηρίζονται οι ηγεσίες, που για την κυβερνητική επιβίωσή τους λειτουργούν με ασταθή και ρευστή πολιτική συνείδηση. Και με αποκορύφωμα αυτής της τακτικής, το ψάρεμα αποστατών, από το χώρο αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον αναζητεί σήμερα εναγωνίως αυτού του είδους τους πολιτικούς «γενίτσαρους», ή αφελείς ευκολοαλίευτους «χάνους». Αλλά στη δύναμη αυτών των συμμάχων αποστατών οφείλει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, τον αρχικό πολιτικό του πυρήνα. (Κυρίως απόβλητους ή λιποτάκτες του ΠΑΣΟΚ). Φυσικά, έναντι δελεαστικών ανταλλαγμάτων…

Όμως, τα περιθώρια της αλιείας, στα θολά άλλων πολιτικών δυνάμεων, έχουν σήμερα σχεδόν μηδενιστεί. Και αυτό εξηγείται, από την αποκάλυψη του απατηλού δημοψηφίσματος με ένα «Όχι», εναντίον των πιστωτών μας, που μετατράπηκε πραξικοπηματικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ταπεινωτικότερο, στην ιστορία των μνημονίων «Ναι». Και μάλιστα με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Και εδώ επισημαίνουμε το μέγα λάθος των δυνάμεων της Αντιπολίτευσης, που ακρίτως δέχτηκαν την πραγματοποίηση αυτού του νεφελώδους και παραπλανητικού δημοψηφίσματος. Και επιπλέον, για την αποτροπή ενός Grexit, υπερψήφισαν το τελικό «Ναι» του Αλέξη Τσίπρα. Και ώ της ειρωνείας… Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αντί ευχαριστιών προς αυτές τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, κατά τρόπον υπερβαλλόντως ανάγωγο, εκτοξεύει εναντίον τους τις γνωστές χυδαιολογίες…

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης Συριζαϊκής συμπεριφοράς ήταν η δικαιολογημένη πεισματική άρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων, για συμμετοχή τους σε οικουμενική κυβέρνηση με σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ορθώς, ορθότατα, αυτές οι δυνάμεις αποκαλούνται δυνάμεις του αστικοδημοκρατικού τόξου. Αρκεί να το αποδείξουν εμπράκτως. Πώς; Μα με τη σύμπηξη κοινού μετώπου, για την ανατροπή του σχεδίου μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από έναν αρχικώς ψευδορομαντικό «ριζοσπαστικό» πολιτικό σχηματισμό, σε οσονούπω μπετοναρισμένο μονοκομματικό καθεστώς, κατά τα πρότυπα του Κονγκό Κινσάσα. Με στρατιές κρατικοδίαιτων και καλοπληρωμένων κομματικών αργόμισθων και με τη συντριπτική πλειοψηφία των σκοπίμως περιθωριοποιημένων νεόπτωχων προλεταρίων, του ιδιωτικού τομέα αλλά και των ανένταχτων κομματικά μισθωτών του δημοσίου.

Με τη μεθόδευση αυτή, θεμελιώνεται η ψευδοκοινωνιστική, σταλινικού τύπου δικτατορία επί του προλεταριάτου, όπως την κατήγγειλε πρώτη η πρωτοπόρος του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού επαναστατικού κινήματος, η μαρτυρική Ρόζα Λούξεμπουργκ, διαχωρίζοντας τον σοσιαλιστικό ανθρωπισμό από την απάνθρωπη σαρωτική θύελλα του ασιατικού κομμουνισμού. (Βλ. Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, του Κορνήλιου Καστοριάδη).

Αυτές τις χαμαιλεοντικές, απατηλές και πλήρεις δημαγωγιών μεταλλάξεις, τις εφαρμόζει, κατά γράμμα, το κυβερνών επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και με τα στραβά μάτια των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Και δεν εννοεί να τις εγκαταλείψει. Γι’ αυτό και απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή κυβερνητικής συγκατοίκησης, όχι μόνον με τα συντηρητικά, αλλά και τα προοδευτικά κόμματα του αστικοδημοκρατικού τόξου.

Με άλλα λόγια, ή ορθότερα με τους ορισμούς της Χημείας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιασθεί με τα ετερογενή μείγματα που δεν ομογενοποιούνται (λάδι και νερό).

Την ασυμβατότητα των ετερογενών αυτών δυνάμεων, (της κομμουνιστογενούς ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων του αστικοδημοκρατικού τόξου, που έλκουν ιδεολογικά την καταγωγή τους από τη Γαλλική επανάσταση), έχει αρχίσει, έστω και με μεγάλη αργοπορία, να την συνειδητοποιεί το ελληνικό Εκλογικό Σώμα, δίνοντας τις πρώτες… κρυάδες των δημοσκοπήσεων, στους επιτελείς της Κουμουνδούρου.

Και εμπρός στην απειλή μιας κοινωνικής απομόνωσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς στρεψοδικεί. Άλλοτε, με το ανάγωγο και χυδαίο πρόσχημα ότι δεν καταδέχεται (!) τη συνεργασία, με τις εντός του Κοινοβουλίου δυνάμεις. Άλλοτε, με σιβυλλικά υπονοούμενα των Φλαμπουράρη, πατρός και υιού Παππά, Φίλη, Κατρούγκαλου και ων ουκ έστι αριθμός πολιτικών προφητών, για … προσχώρηση, ή αυτομόληση, (διαβάστε αποστασία τύπου 1965) βουλευτών, από την παρούσα Βουλή, στον Συριζαϊκό ανθόκηπο…

Όμως, «όποιος μαγειρεύει ψέματα, στο πιάτο του θα τα βρει…».

_____________________________

* Χαμαιλέων. Αστερισμός του νοτίου ημισφαιρίου. Ανήκει στους 88 επίσημους αστερισμούς, που κατέγραψε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Πρωτοεμφανίστηκε το 1922, στην Ουρανομετρία του Johan Bayer, με τη συντομογραφία Cha. Είναι ορατός από την Ελλάδα. Πολλώ δε μάλλον εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου…