Πριν από λίγες ηµέρες, µιλώντας µε αυτή την ανεμελιά που τον χαρακτηρίζει, ο Πάνος Καμμένος χάιδεψε για άλλη μία φορά τα χαμηλότερα ένστικτα των ψηφοφόρων του. Ξεκινώντας από την πρόταση από την οποία δεν βγήκε ποτέ τίποτα καλό στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, από το «δεν είμαι ομοφοβικός / ρατσιστής / μισογύνης, αλλά…», συνέχισε με μειλίχιο, χαμογελαστό ύφος να διαδίδει ανακρίβειες. Η ερώτηση αφορούσε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και το γεγονός πως αυτή η αυτονόητη νομοθεσία –για την έλλειψη της οποίας πληρώναμε πρόστιμο απ’ αυτά που δεν μας περισσεύουν –ισχύει στα περισσότερα μέρη του προηγμένου κόσμου: «Καλά, ο Ομπάμα μπορεί και να τους παντρεύει αν θέλει», απάντησε ο υπουργός, «Και στη Γερμανία έχουν αποφασίσει να κάνουν οίκο ανοχής για κτηνοβάτες, θέλει ο άλλος να πηγαίνει με σκύλο, με γάτα, με καμήλα, με καμηλοπάρδαλη. Επειδή, λοιπόν, το κάνουν στη Γερμανία, θα θέλω εγώ να παντρεύεται ο άλλος καμήλα;».
Η αναφορά στην κτηνοβασία δεν ήταν τυχαία. Αντλώντας υλικό από κάποιες ερασιτεχνικές τρομολαγνικές ιστοσελίδες που «αποκαλύπτουν όλα αυτά που οι άλλοι φοβούνται», ο συγκυβερνήτης διέδωσε μια θεωρία συνωμοσίας που ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια –η κτηνοβασία είναι απαγορευμένη στη Γερμανία με απόφαση της γερμανικής Βουλής· το πρόστιμο ανέρχεται στα 34.000 ευρώ για τους παραβάτες. Οίκοι ανοχής για μερακλήδες ασφαλώς δεν υπάρχουν, αλλά αν διαφωνεί η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για αυτήν.
Οι θεωρίες συνωµοσίας ήταν η συντροφιά μας μέσα στο 2015. Οχι μόνο στην Ελλάδα –αν και μόνο εδώ τόσο εύκολα διαδίδονται αστήρικτα σενάρια χωρίς κατακραυγή από κυβερνητικά χείλη. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι καινούργιο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σίγουροι πως δεν έγινε ποτέ η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Πατεράδες και μανούλες που αρνούνται να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους γιατί κάποιο blog με bold γραμματοσειρά τούς παραθέτει ένα σχέδιο εξολόθρευσής τους χρησιμοποιώντας το όνομα ενός δόκτορα που δεν υπάρχει. Yπάρχουν αυτοί που είναι πεπεισμένοι πως δεν πήγε ποτέ ο άνθρωπος στο φεγγάρι, αλλά όλα ήταν μια σκηνοθετημένη ιστορία από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Για να μη μιλήσουμε για όσους βλέπουν στη Γαύδο, το Μεξικό, την Κουρσεβέλ και την Κούβα τον Ελβις να ζει και να βασιλεύει.
Μέσα στο 2015, όμως, ζήσαμε μια σπάνια έξαρση, που δείχνει πως οι θεωρίες συνωμοσίας, η ανορθολογική σκέψη και οι προκαταλήψεις έχουν πάρει το πάνω χέρι. Πρόσφατα, η εφημερίδα «The Guardian» αναρωτήθηκε τι συμβαίνει ακριβώς και γιατί μέσα στο 2015 ζήσαμε αγκαλιά με τον αστήρικτο ανορθολογισμό. «Τον τελευταίο μισό αιώνα το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν πως κάτι τόσο παράλογο όσο μια θεωρία συνωμοσίας είναι λίγο-πολύ σταθερό. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ένα σύμπτωμα της ηλεκτρονικής εποχής. Το Internet επιτρέπει σε όσους πιστεύουν κάτι παράλογο να το διακινήσουν και να το κοινοποιήσουν» δήλωσε ο Βίρεν Σουάμι, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας.
Η αλήθεια είναι πως το Internet βοηθάει· αυτοί που το 1945 πίστευαν πως το Περλ Χάρμπορ δεν έγινε ποτέ, έπρεπε να το φωνάζουν για χρόνια στα μπαρ μέχρι να καθιερωθεί. Πλέον, όσοι πιστεύουν τις προφητείες του Γέροντα Παΐσιου έχουν τη δική τους εφημερίδα. Στην Ελλάδα, η κρίση του συστημικού λόγου και ασφαλώς το Internet έχουν δημιουργήσει μια σύγχυση σχετικά με το τι είναι πραγματικό και τι μας κρύβει η συνωμοσία που εξηγεί τη μετριότητά μας.
Πριν από λίγο καιρό, στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016 Ραντ Πολ –αν και γιατρός! –για να χαϊδέψει αφτιά δήλωσε πως δεν αποκλείεται τα εμβόλια να προκαλούν αυτισμό. Μετά την κατακραυγή, αναγκάστηκε να δημοσιεύσει στο Τwitter μια φωτογραφία του ίδιου να κάνει εμβόλιο. Γιατί μπορείς να λες ό,τι θες, αν όμως κυβερνάς ή θέλεις να κυβερνήσεις πρέπει να προσέχεις. Τουλάχιστον εκτός Ελλάδας, που η Νέα Τάξη Πραγμάτων έχει επιβληθεί, όπως έγραψε πρόσφατα ένα έγκυρο πλην ανορθόγραφο blog.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ