Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ασφαλιστικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για την πορεία της χώρας, της οικονομίας και φυσικά για την κοινωνία. Ένα σύστημα δομημένο σε πελατειακές σχέσεις και κομματικές σκοπιμότητες έχει φθάσει σήμερα στα όρια του και οποιαδήποτε παρέμβαση δεν μπορεί παρά να έχει επώδυνες παρενέργειες και για τους ήδη, αλλά και για τους επερχόμενους συνταξιούχους.
Οι παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια,μπορεί να το κράτησαν ζωντανό, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να το συντηρήσουν στο μέλλον. Γιατί όταν κάποιοι προσπαθούσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, κόμματα, πολιτικοί, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η ίδια η κοινωνία, αντιστάθηκαν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα το έκανε βιώσιμο. Αυτή την άρνηση, αυτό το προσωρινό βόλεμα, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε σήμερα πολύ πιο ακριβά. Και πιο πολύ από όλους οι νεότερες γενιές που βυθισμένες στην ανεργία και την υποαπασχόληση βλέπουν το μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο.
Οι ακριτομυθίες που διαρρέουν για το κυβερνητικό σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν εμπνέουν αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι. Κόκκινες γραμμές πάνε κι έρχονται, μισές αλήθειες ακούγονται, αλλά την πραγματική εικόνα για το σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε και το τι χρειάζεται να γίνει, κανείς δεν τολμά να την πει ευθέως.
Η εποχή των μπαλωμάτων όμως έχει τελειώσει, όπως και η εποχή των εύκολων παροχών ανάλογα με τη δύναμη πίεσης που διέθετε κάθε κοινωνική ομάδα. Με 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους και 3 εκατομμύρια εργαζόμενους το ασφαλιστικό είναι μια διαρκής νάρκη στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας.
Η γενναία μεταρρύθμιση που χρειάζεται, απαιτεί ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, τολμηρές και κυρίως συναινετικές λύσεις. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης να αναζητήσει και το διάλογο και τις συναινέσεις. Χωρίς εκβιαστικές λύσεις, χωρίς να βάζει μπροστά το μικροκομματικό συμφέρον. Αν πράγματι θέλει μια βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού, οφείλει πρώτα από όλα να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες που αναγκαστικά θα την υποστούν. Γιατί με το βλέμμα στο πολιτικό κόστος, ούτε το ασφαλιστικό θα λύσει, ούτε τη φθορά και τις αντιδράσεις θα αποφύγει…


ΤΟ ΒΗΜΑ