Από το κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση του Πόρτο Αλέγκρε και από τις μαχητικές διαδηλώσεις στη Γένοβα εναντίον των G8 και στο Παρίσι εναντίον της παγκοσμιοποίησης ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο… Νταβός. Απλώς υπενθυμίζω τον τότε 26χρονο Αλ. Τσίπρα φορώντας ένα μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα να διαδηλώνει εναντίον της πολιτικής των πλουσίων χωρών στη Γένοβα. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και αποφάσισε να πάει στο Νταβός, όπου συγκεντρώνονται οι πιο ισχυροί του κόσμου (περιλαμβανομένης και της κυρίας Μέρκελ), εκεί όπου χτυπά κάθε Γενάρη η καρδιά του καπιταλισμού. Το βλέπει, μου λένε, ως ευκαιρία για να προωθήσει τις επενδύσεις και να αναφερθεί στο Προσφυγικό.
Μια γκλίτσα ΠαΣοΚ στον Αλέξη

Ο Γιάννης Παπαγιάννης δεν δώρισε μόνο την γκλίτσα στον Πρωθυπουργό και το ταγάρι στην Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα όταν πήγε στο Μαξίμου για να του πει τα κάλαντα ως πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου «Κωστηλάτα» (φωτογραφία). Του έφερε και… πεσκέσι: ελιές, λάδι, παξιμάδια και βεβαίως τσίπουρο, ό,τι παράγουν δηλαδή τα Τζουμέρκα. Γιατί Τσίπρας και Παπαγιάννης είναι συντοπίτες και αγαπούν τον τόπο τους και τον προβάλλουν. Με μία όμως διαφορά: ο συντοπίτης του Πρωθυπουργού με την γκλίτσα ήταν, είναι και θα παραμείνει, όπως μου είπε, ΠαΣοΚ. «Δεν αλλάζω κόμμα, αν και δεν σας λέω τι ψήφισα στις εκλογές» λέει με καμάρι.
Δώρο αξίας 1,50 ευρώ στον Πρωθυπουργό

Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά τούτες τις ημέρες πέρασαν από το πρωθυπουργικό γραφείο αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για να ευχηθούν στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και να αφήσουν έτσι για το έθιμο και το κατιτίς τους. Πλην όμως, πρώτη φορά Χριστούγεννα με την Αριστερά, τα δώρα των υπουργών ήταν λιτά. Θέλετε ορισμένα παραδείγματα; Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης προσέφερε στον Πρωθυπουργό ένα μικρό ρόδι γούρι αξίας 1,5 ευρώ (μάλλον από κανένα περίπτερο θα το αγόρασε). Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δεν είχε σκοπό να προσφέρει δώρο στον Πρωθυπουργό, αλλά όταν είδε τον κ. Αμανατίδη να προσφέρει γούρι στον κ. Τσίπρα, σκέφτηκε, αντί να δώσει δώρο στον Πρωθυπουργό, να δώσει ένα γούρι στον κ. Αμανατίδη, περίπου της ίδιας αξίας (αυτό που έχει και κλειδί και ρόδι). Εδώ όμως υπάρχει ένα θέμα. Εμαθα ότι ο κ. Αμανατίδης κάνει διακρίσεις. Στον μεν Πρωθυπουργό που τον διόρισε στην κυβέρνηση έκανε δώρο ένα φτηνό γούρι, στον δε πολιτικό προϊστάμενό του υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά έκανε δώρο μια κόκκινη μεταξωτή γραβάτα.
Λεβέντης: Πωλούν… αέρα

«Αν νομίζουν πως με τα καλά λόγια που λένε για μένα και τις γλύκες που μου κάνουν θα με πείσουν να συμπορευτώ μαζί τους, πλανώνται πλάνην οικτράν» λέει ο Βασ. Λεβέντης έκπληκτος και αυτός από το ξαφνικό «μαρκάρισμα» που του κάνουν τελευταίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της ψήφισης του Ασφαλιστικού. «Δεν μπορώ να τους καταλάβω. Χωρίς να με ρωτήσουν γίνεται; Νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενδώσω; Εγώ τους είπα οικουμενική κυβέρνηση και αυτοί δεν ακούν. Πωλούν αέρα» λέει. Μάλιστα αναφέρει και ένα περιστατικό: βρέθηκε, λέει, με τον Πρωθυπουργό στη Βουλή και το μόνο που έγινε ήταν μια απλή χειραψία. «Ούτε καν μου είπε «θέλω να σε συναντήσω»». Αλλά αυτό το φλερτ των υπουργών με τον κ. Λεβέντη εξόργισε ακόμη και τον… Γιάνη Βαρουφάκη:«Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει, να φτάσουν στο σημείο να συνθηκολογούν με τον κ. Λεβέντη, που κατά τα άλλα είναι ένας συμπαθέστατος κύριος, αλλά ως εδώ» είπε.
Τα 30 δευτερόλεπτα

Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής για τον ορισμό των νέων διοικήσεων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι έχει μιλήσει «χίλιες φορές στο τηλέφωνο» με τον πρώην πια πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Νίκο Παπαθανάση. Ωστόσο, ο κ. Παπαθανάσης μόλις έφυγε από την εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Ουδέποτε από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχα κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ή συνεργασία μαζί του, με εξαίρεση πρόσφατη μεταξύ μας τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 δευτερολέπτων, στην οποία μου ανακοίνωσε την αντικατάστασή μου. Επομένως, δεν γνωρίζω με ποιον συνομίλησε τις άλλες 999 φορές». Ο κ. Παπαθανάσης φαίνεται πως ήταν τυχερός. Οι υπόλοιποι πρώην πια διοικητές των συγκοινωνιών δεν είχαν τη σπάνια τύχη να του μιλήσουν έστω και μία φορά…


Καμμένος: Λέμε καμιά κουβέντα παραπάνω

Τα παίρνει πίσω τώρα τα όσα εξήγγειλε για υποχρεωτική στράτευση γυναικών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος. Βεβαίως δεν το λέει ευθέως ότι μπαίνει στο ψυγείο η πρωτοβουλία του, αλλά αφήνει να διαρρεύσει ότι «μια κουβέντα κάναμε, μια σκέψη ήταν, μια πρόταση και τίποτα άλλο». Και τούτο βεβαίως γίνεται μετά το «άδειασμα» που του έγινε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση (περιλαμβανομένου, όπως έμαθα, και του Μαξίμου, που και αυτό διέρρεε ότι δεν περιλαμβάνεται η στράτευση γυναικών στο κυβερνητικό πρόγραμμα), αλλά και από το κόμμα. Εκείνο που πιθανόν να μη γνωρίζετε είναι ότι υπήρχαν και άλλες «σκέψεις» ή «κουβέντες» από το υπουργείο Αμυνας. Οπως ας πούμε αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, πλην όμως προτού καν δημοσιοποιηθεί η «σκέψη» έδειξε τα δόντια της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και σταμάτησε.

Ποιος κάνει πλάκα στον Μπουτάρη;

«Εφέτος τα Χριστούγεννα ορισμένοι μου έκαναν πλάκα. Μου έστειλαν ως χριστουγεννιάτικα δώρα κρασιά, πολλά κρασιά αλλά κανένα από τα δικά μου. Τι; Νομίζουν ότι θα τα πιω;». Αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο παράπονο του δημάρχου Θεσσαλονίκης και κρασοπαραγωγού Ι. Μπουτάρη, ο οποίος, να σημειώσω ότι δεν κάνει ποτέ δώρα. Εισπράττει μεν δώρα ως δήμαρχος, αλλά κάνει δώρα «μόνον και όποτε γουστάρω», όπως λέει. Αλλά τώρα που τελειώνει ο χρόνος ο κ. Μπουτάρης κάτι είχε να πει και για την κυβέρνηση και για τον Πρωθυπουργό. Παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «καφενείο» και «για γέλια», λέει ότι εάν ο Αλ. Τσίπρας καταφέρει να περάσει τις αξιολογήσεις που έρχονται, τότε θα κυβερνά για δύο ακόμα τετραετίες: «Ο κόσμος τον πιστεύει γιατί πουλάει ελπίδα». Και κάτι ακόμα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών: «Αφού υπάρχουν γυναίκες αξιωματικοί, γιατί να μην υπάρχουν και γυναίκες φαντάροι», λέει, αλλά, όπως συμπληρώνει «δεν με πολυενδιαφέρει το θέμα».


40 μήλα κόκκινα

Στο υπουργείο Εξωτερικών χόρεψαν εφέτος ποντιακά. Και καλά θα πείτε ο υφυπουργός Ι. Αμανατίδης είναι πόντιος γνωρίζει και από ποντιακούς χορούς και τραγούδια, ο Ν. Ξυδάκης όμως; Αυτός δεν τα γνωρίζει και τόσο καλά, αλλά ο κ. Αμανατίδης τον σήκωσε και τον έβαλε να χορέψει (ήθελε δεν ήθελε) όταν ένα ποντιακό σωματείο πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών για να πει τα κάλαντα. Χόρεψε τα δημοφιλή «40 μήλα κόκκινα», και σιγοτραγουδώντας το « Σεράντα μήλα κόκκινα πούλι μ’/Σεράντα μήλα κόκκινα γιάβρι μ’/ Σ’ έναν μαντίλ’ δεμένα.» Και στο τέλος έκανε και δηλώσεις του τύπου « η κοινωνία ήρθε στο Εξωτερικών»!!

HeliosPlus