Ηθελε ο Αλέξης Τσίπρας να πάει Μέγαρο για να παρακολουθήσει τον εμβληματικό «Δον Κιχώτη» από τα Μπαλσόι και τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, πλην όμως η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης δεν του το επέτρεψε. Προφανώς εμπνεύστηκε από τον Θερβάντες (που δεν είδε) και την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε λόγο για κυνήγι όχι ανεμόμυλων αλλά φοροφυγάδων. Σαν να βλέπει, μου λένε, γύρω του συνεχώς φαντάσματα με φοροφυγάδες. Αναφέρθηκε (και επέμεινε σε αυτό) για νέα στοιχεία που πήρε η κυβέρνηση από τον Ερβέ Φαλτσιανί με 500.000 κινήσεις όλων των ελλήνων καταθετών στην HSBC, τονίζοντας ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Καλά όλα αυτά με τις λίστες και με τα ατελείωτα ονόματα φοροφυγάδων, αλλά καλό θα ήταν να κάνει και καμιά δουλειά της προκοπής, όπως μου έλεγε και ένας φίλος.
nnn
Και μια και ο λόγος για τη νέα λίστα από το στικάκι του κ. Φαλτσιανί (είναι ο ίδιος που παρέδωσε την περίφημη λίστα στη Λαγκάρντ), υπήρξαν ήδη διαρροές. Τι είδους; Του τύπου ότι περιέχει «βαρύ αρχείο» και ότι τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στον έλεγχο του μαύρου χρήματος. Σας πληροφορώ όμως ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός έλεγε όλα αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι ελεγκτικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να ανοίξουν το στικάκι και δεν μπόρεσαν. Παραμονές Χριστουγέννων αναγκάστηκαν, μου είπαν, να φωνάξουν… «χάκερ» για να ανοίξουν το αρχείο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε ορισμένους στην κυβέρνηση να αφήσουν να διαρρεύσει ότι η λίστα δείχνει όλο το ιστορικό των κινήσεων και των προσώπων. Αλήθεια, πώς το ξέρουν, αφού το στικάκι με τις λίστες ως την Τετάρτη το βράδυ δεν μπόρεσαν να το ανοίξουν;
«Κόλλημα» της Ζωής


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να έχει φάει «κόλλημα» με τον Ι. Στουρνάρα. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Πρώτα θέλησε να τον φέρει «σιδηροδέσμιο» στη Βουλή αλλά δεν τα κατάφερε. Εν συνεχεία, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης κατέθετε στην Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, τουίταρε συνεχώς όχι μόνο εναντίον του αλλά και εναντίον του Ν. Βούτση, της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, των βουλευτών του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, ακόμη και εναντίον του Αθ. Παφίλη από το ΚΚΕ. Ισως επειδή άκουσε τον κ. Στουρνάρα να λέει στους βουλευτές: «Χύθηκε τόσο μελάνι και τόση φαιά ουσία για το τίποτα. Ολο το πολιτικό φάσμα κατέρρευσε με αυτή την υπόθεση διακανονισμού με τη Siemens». Εκεί που όλοι τα έχασαν είναι όταν ο κ. Στουρνάρας είπε στους βουλευτές ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, ότι είχε «δέσμια αρμοδιότητα», δηλαδή αν δεν υπέγραφε, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο εισαγγελέας θα ασκούσε ποινική δίωξη εναντίον του για… απιστία.

Μαθήματα για… τοπογράφους
Δυσκολεύομαι να πιστέψω τις καταγγελίες, παρότι μου λένε ότι είναι τεκμηριωμένες με διευθύνσεις και ονόματα. Στις πρόσφατες κλαδικές εκλογές του Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών αναμείχθηκε παρασκηνιακά αλλά πολύ ενεργά ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ (με τη στήριξη του ΠαΣοΚ) και νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Οταν λένε ενεργά, εννοούν κλήσεις από τηλέφωνα του υπουργείου με την προτροπή «εκ μέρους του υπουργού σου ζητούμε να στηρίξεις την παράταξη Αυτόνομοι Τοπογράφοι», πιέσεις μέσω άλλων διαύλων ότι «δεν θα δεις δουλειά στον αιώνα τον άπαντα» ή ακόμη ότι επίκεινται υπηρεσιακές μετακινήσεις των «απείθαρχων» δημοσίων υπαλλήλων. Η εκστρατεία αυτή είχε στόχο κυρίως τους πρώην συντρόφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ακριβέστερα τον τοπογράφο και γραμματέα του ΠαΣοΚ Στέφανο Ξεκαλάκη. Και ιδού το αποτέλεσμά της: Αυτόνομοι Τοπογράφοι 3,78%, Δημοκρατική Συμπαράταξη Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών 36,89%. Αυτό ας γίνει μάθημα.
Τα γαλλικά του Τσακαλώτου


Οσοι νομίζετε ότι ο Ευ. Τσακαλώτος ομιλεί μετρίως την ελληνική και άριστα την αγγλική κάνετε λάθος. Ο υπουργός Οικονομικών ομιλεί και τη γαλλική και μάλιστα όταν την ομιλεί δεν κάνει σαρδάμ. Θέλετε απόδειξη; Σε μία από τις πρόσφατες κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν πληροφορήθηκε, μου λένε, ότι ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης καθυστερεί να υπογράψει για τα αεροδρόμια, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν συμφωνεί, ξέσπασε. Ποιος είδε τον Τσακαλώτο και δεν τον φοβήθηκε! Αρχισε με το «δεν είμαι εγώ εδώ για να τρώω όλο το παλούκι» και συνέχισε στολίζοντας καταλλήλως τον υπουργό με άψογα γαλλικά. Πιο προχωρημένα απ’ αυτά με τα οποία συνεννοείται ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης με τον κ. Παπαμιμίκο.
Τα δύο ελάφια και ο πρόεδρος


Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πήρε την οικογένειά του και εγκατέλειψε τη χώρα την επομένη της ψηφοφορίας για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα. Αυτή τη φορά άλλαξε χριστουγεννιάτικο προορισμό. Δεν πήγε στη μαγευτική Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο στην Ιταλία αλλά στη Σερβία. Πήγε μάλιστα οδικώς, έτσι για να απολαύσει τη διαδρομή ως το χιονοδρομικό κέντρο Καπονίκ, όπου θα κάνει σκι ολόκληρη η οικογένεια. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι καθ’ οδόν προς το χιονοδρομικό κέντρο θα κάνει και μια στάση στο Βελιγράδι για να επισκεφθεί την ταβέρνα «Τα δύο ελάφια». Το μενού είναι κυνήγι, αλλά αυτό που την κάνει ιδιαίτερη αυτή την ταβέρνα είναι το τσίπουρο από δαμάσκηνα που προσφέρει. Τώρα, θα πείτε, πού ξέρει αυτή την ταβέρνα ο Πρωθυπουργός; Εμαθα ότι την είχε επισκεφθεί ξανά όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μαζί μάλιστα με την Ντόρα Μπακογιάννη) και έδειχνε ενθουσιασμένος και για το κυνήγι και για το τσίπουρο.
Η Βόλβη και το «Ντοράκι»


Ποιος αλήθεια θα το περίμενε ότι, περίπου 36 χρόνια μετά την Κίνηση της Βόλβης στην οποία πρωταγωνίστησε, ο Ευ. Μεϊμαράκης θα ήταν ο εκλεκτός των καραμανλικών; Στο πρώτο συνέδριο της Χαλκιδικής αμφισβήτησε μαζί με τους Γ. Σούρλα και Αγγ. Μοσχονά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τώρα ο «Βαγγέλας», για τους φίλους του, ο έχων ταυτότητα της ΟΝΝΕΔ με μονοψήφιο αριθμό μέλους, διεκδικεί την εξουσία με τις ευλογίες του Κ. Καραμανλή και τη φανατική στήριξη των «καραμανλικών». Κυρίως προσπαθεί να περιφρουρήσει τα πρωτεία του καραμανλισμού, που απειλείται από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Και για όσους δεν θυμούνται, ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, επί Κώστα Μητσοτάκη, διέλυσε τους «Ρέιντζερς» και τους «Κένταυρους», ενώ λόγω της φιλίας με την Ντ. Μπακογιάννη απέκτησε τότε το παρατσούκλι «Ντοράκι».
Τζίτζι όπως… ΠΑΟΚ


Ξέρω ότι θα στεναχωρήσω τους φίλους μου του ΠΑΟΚ, αλλά οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ και ειδικά οι επιδόσεις του Απ. Τζιτζικώστα κάτω από τη Λάρισα θύμισαν τις επισκέψεις της ιστορικής και μεγάλης ομάδας της Θεσσαλονίκης στον Νότο. Είναι γνωστό το… πείραγμα των οπαδών των άλλων ομάδων για τον ΠΑΟΚ, ότι μόλις περνάει τα Τέμπη δυσκολεύεται να κερδίσει τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας. Κάπως έτσι έγινε και με τον Τζιτζικώστα ή Τζίτζι για τους φίλους του, ο οποίος έξω από την Κεντρική Μακεδονία και ειδικά κάτω από τα Τέμπη πήγε χάλια…
Τα «γούρια» του Ριβέρα

Πήγε στην Ισπανία καλεσμένος του αρχηγού των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και άρχισε τις… «καταγγελίες»: «Μας έκλεψε το προεκλογικό μας σύνθημα «Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα»» λέει με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού.
nnn
Ισως αυτή η «κλοπή» συνθήματος, που έφερε «γούρι» στον Ριβέρα, να φέρει τα δύο κόμματα ακόμη πιο κοντά. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή ο Ριβέρα υποσχέθηκε στον Σταύρο ότι θα παραστεί στο συνέδριο του Ποταμιού που θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου.
nnn
Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρίσκει πολλές ομοιότητες με τους Ciudadanos, όπως είναι η σύγκρουση με τη διαφθορά και με το κομματικό κράτος. Μόνο που το ισπανικό κόμμα κατέφερε να πάει από το 3% του προηγούμενου χειμώνα στο 15%, ενώ το Ποτάμι;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ