Στ’ αλήθεια μοιάζει με πολύτιμο λίθο μέσα στο τηλεοπτικό περιβάλλον. Ανέκαθεν ήταν έτσι. Από τότε που απλώς υποδυόταν έναν ρόλο σε μια σειρά. Αν και ήταν πανέμορφη σε κάθε εκδοχή της, ακόμη και στην τσαλακωμένη, η Σμαράγδα Καρύδη πέτυχε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιχειρούν οι περισσότερες τηλεπερσόνες. Να είναι ερωτική, όμορφη και γοητευτική δίχως να το προσπαθεί. Δεν την ένοιαξε η εμφάνισή της, δεν την απασχόλησε η εικόνα της, δεν έγινε έρμαιο στα χέρια κάποιου στυλίστα, δεν πρόταξε τα στήθη ούτε έκανε τον ακροβάτη πάνω σε δωδεκάποντα, δεν πούλησε τη ζωή της στα πρωτοσέλιδα, δεν μπήκε σε διαδικασίες ανταγωνισμού με άλλες κυρίες του τηλεοπτικού στερεώματος.
Για αυτό και όταν αποφάσισε να παρουσιάσει το «Celebrity game night» ακούστηκε και αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ήταν το ιδανικό πρόσωπο. Η Σμαράγδα μπήκε παίζοντας στο παιχνίδι και μετέτρεψε το τηλεοπτικό πλατό σε σαλόνι του σπιτιού της. Παρακολουθώντας το νιώθεις πως μια κάμερα τρύπωσε σε ένα σπίτι και πως είσαι τόσο τυχερός καθώς η οικοδέσποινα είναι ό,τι καλύτερο για την περίπτωση. Εχει έναν καλό –και συνάμα με χιούμορ –λόγο για όλους δίχως να κολακεύει άκομψα. Εχει και αυτή την τόσο γοητευτική έκπληξη μόλις δει την υπερβολή ή το παράταιρο, σαν να σου κλείνει το μάτι. Δεν προσβάλλει και δεν επιτρέπει να την προσβάλλουν.
Τι θα μπορούσες να χρεώσεις στη Σμαράγδα Καρύδη άλλωστε; Υπεροψία ή αλαζονεία; Σε καμία περίπτωση. Οταν υποδύθηκε την Ντάλια στο «Παρά πέντε» αποφάσισε να μείνει μακριά, να κάνει αποχή μέχρι να περάσει ο ντόρος για να μην πατήσει πάνω στη συγκεκριμένη περσόνα. Για να αποκαλύψει στη συνέχεια ότι δεν πάτησε για να μη στραβοπατήσει και τυποποιηθεί και κυρίως γιατί δεν την ενδιέφερε να νιώθει ή να γίνει φίρμα. Πόσες γυναίκες τολμούν να εμφανίζονται με τα All Star τους και τα τζιν τους, πόσες αποφεύγουν το νυστέρι και τη σύριγγα και επενδύουν στο χαμόγελο και στο συναίσθημά τους; Πόσες επενδύουν σε αληθινές σχέσεις, όπως είναι οι φιλικές, και το δηλώνουν σαν να πρόκειται για κάτι τόσο πολύτιμο; Πάντα στις συνεντεύξεις της θα μιλήσει για τους φίλους της, θα μιλήσει για την αστεία και απλή πλευρά της ζωής της, θα προσπαθήσει να αποδομήσει την εικόνα που προσπαθούν να της χτίσουν τα περιοδικά και φυσικά να απομυθοποιήσει τη δουλειά της.
Τηλεοπτικά αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία αγωνία. Ούτε ρόλους κυνήγησε, ούτε θέσεις μεγαλοπαρουσιάστριας, ούτε κοσμικής εκκολαπτόμενης σταρούμπας. Το έλεγε και στις συνεντεύξεις της. «Δεν σηκώνομαι από τον καναπέ μου για να κάνω απλά κάτι και να νομίζω ότι έτσι θα υπάρχω. Δεν με ενδιαφέρει. Εγώ θέλω να κάνω ωραία πράγματα και να συνεργάζομαι με φίλους μου. Να περνάμε ωραία. Μόνο τότε περνάει καλά και ο κόσμος». Αυτή είναι η Σμαράγδα. Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ τηλεοπτικής κοτρόνας και πετραδιού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ