Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν επειδή είναι υπουργοί; Αυτό το ερώτημα ακούγεται όλο και συχνότερα στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, όταν μοναχοί αλλά και ηγούμενοι είδαν ξαφνικά να προσγειώνεται στο Αγιον Ορος ένα στρατιωτικό ελικόπτερο με επιβάτες τον Π. Καμμένο (φωτογραφία) και δυο-τρεις ένστολους ανώτατους αξιωματικούς. Αυτός και η συνοδεία του, μου λένε, πήγαν να δουν τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μονή Βατοπαιδίου. Καμμένος και Εφραίμ συνομίλησαν για καμιά ώρα περίπου και εν συνεχεία ο υπουργός και η συνοδεία του έφυγαν έτσι όπως ήρθαν, χωρίς δηλαδή να συναντήσουν οποιονδήποτε άλλον. Ο κ. Καμμένος, λένε οι αγιορείτες, δεν ζήτησε άδεια για προσγείωση ούτε εξασφάλισε διαμονητήριο και, το κυριότερο, δεν ζήτησε άδεια για απογείωση ελικοπτέρου. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι στις απογειώσεις από το Αγιον Ορος γίνεται πάντοτε (είναι νόμος) και τελωνειακός έλεγχος. Οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τον έλεγχο αυτόν.
nnn
Αλλά τι γύρευε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και εταίρος της κυβέρνησης με τον Εφραίμ; Τι είδους συνομιλία είχαν και γιατί κρατήθηκε μυστική; Τι δουλειά είχαν οι στρατιωτικοί στη Μονή Βατοπαιδίου; Γιατί δεν επισκέφθηκαν την Ιερά Επιστασία, πράγμα που κάνουν οι πάντες, ακόμη και οι αρχηγοί κρατών, όταν επισκέπτονται το Αγιον Ορος; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν έλαβε η Ιερά Κοινότητα και έτσι αναγκάστηκε να στείλει (στις 30 Νοεμβρίου) επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Και οι αγιορείτες θυμήθηκαν ότι και άλλη μία φορά ο κ. Καμμένος μετέβη στο Αγιον Ορος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Θυμήθηκαν συγκεκριμένα όταν «εισέβαλε» το 2012 με ιδιωτικό σκάφος για να επισκεφθεί την υπό κατάληψη εδώ και δεκαετίες από «ζηλωτές» Μονή του Εσφιγμένου, χωρίς να εξασφαλίσει προηγουμένως άδεια προσέγγισης, ούτε όμως και έγγραφη άδεια επίσκεψης στο Αγιον Ορος.
To shake party του Κοτζιά

Στην κυβέρνηση πάντα βρίσκουν ή εφευρίσκουν έναν λόγο για να το γιορτάσουν. Γιατί άραγε; Γεγονός όμως είναι ότι από τη μια υπογράφουν προαπαιτούμενα και από την άλλη το ρίχνουν έξω. Αλλοτε με ζεϊμπεκιές, άλλοτε με ρακόμελα, με θεατρικές παραστάσεις και οπωσδήποτε με… πάρτι. Στο νυχτερινό πάρτι του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο γνωστό εστιατόριο «Κεντρικόν» (στην πλατεία Κολοκοτρώνη) ήταν παρόντες υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη. Μου είπαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών διέπρεψε στον χορό (χόρευε shake) και ήταν εγκάρδιος προς όλους τους φιλοξενουμένους του. Ηταν παρούσα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, αλλά έδειξε αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση. Δεν σηκώθηκε να χορέψει ούτε έναν χορό, παρά τις προτροπές των συντρόφων της. Ισως επειδή προτιμά μόνο τα ζεϊμπέκικα, ίσως επειδή είχε ίωση, ποιος ξέρει;


Οταν οι γαλάζιοι χάνουν το στοίχημα

Πιθανόν να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά όλο αυτό το (μακρύ) διάστημα κατά το οποίο διεξαγόταν ο προεκλογικός αγώνας των τεσσάρων υποψηφίων στη ΝΔ έπεσαν αρκετά στοιχήματα για το ποιος από τους υποψηφίους θα έχει την πρωτιά. Για παράδειγμα, ο Νότης Μηταράκης έβαλε στοίχημα ότι θα είναι πρώτος ο Απ. Τζιτζικώστας ενώ ο Ι. Κεφαλογιάννης ότι πρώτος θα είναι ο Ευ. Μεϊμαράκης. Την Τρίτη το πρωί ο κ. Μηταράκης ειδοποίησε τον κ. Κεφαλογιάννη ότι θα του κάνει το τραπέζι στο κοσμοπολίτικο εστιατόριο «Matsuhisa Nobu» στον Αστέρα Βουλιαγμένης. «Εχασε το στοίχημα και τώρα είναι αναγκασμένος να πληρώσει δείπνο σε εστιατόριο που χρεώνει 100 ευρώ το κεφάλι» έλεγε με αρκετή δόση χαιρεκακίας ο κ. Κεφαλογιάννης.


Ο μέγας του Γένους διδάσκαλος

Ελαβα επιστολή διαμαρτυρίας από τον Θ. Ρουσόπουλο για ένα σημείωμα αυτής της στήλης το οποίο εξέφραζε την απορία αν ενεργεί για τον εαυτό του, τον κ. Καραμανλή ή το… αφεντικό του. Στην επιστολή σημειώνει (ανάμεσα στα άλλα) ότι «στην πολυετή μου σταδιοδρομία αλλά και κατά τον πολιτικό μου βίο ουδέποτε είχα «αφεντικά» ή ενεργούσα υπό τις οδηγίες «αφεντικών», με αποτέλεσμα το εν λόγω δημοσίευμα να έχει απαξιωτικό χαρακτήρα εις βάρος μου και να πλήττει την τιμή και την υπόληψή μου». Μου ζητεί μάλιστα να κατονομάσω το αφεντικό για να μπορεί να ελεγχθεί ο χαρακτήρας, όπως αναφέρει, των δημοσιευμάτων. Ευχαρίστως θα το κάνω, αν και δεν είναι κρυφό. Ο ίδιος άλλωστε το αποκάλυψε και μάλιστα ραδιοφωνικώς. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εννοούσα, μεγάλε διδάσκαλε του Γένους.


Ο Γλέζος και οι κουραμπιέδες του

Κρατώντας πολλές σακούλες ανά χείρας εμφανίστηκε ξαφνικά στη Βουλή ο Μανώλης Γλέζος. Εφερε κουραμπιέδες στη Βουλή, μάλλον για να γλυκάνει τους πάντες. Βρήκα την ευκαιρία ωστόσο και τον ρώτησα πώς βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση. «Χάλια, χάλια» μου είπε και αμέσως μετά προσέθεσε: «Σε λίγο καιρό αυτοί δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο», εννοώντας βεβαίως τους πρώην συντρόφους του.



Η Ρεπούση για την Ιστορία

Η Μαρία Ρεπούση ξαναχτύπησε. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή της λέει ότι η Ιστορία διδάσκεται στη χώρα μας με λανθασμένο τρόπο και συγκεκριμένα ότι «η Ιστορία γίνεται υποχείριο της πολιτικής και χρησιμοποιείται, χειραγωγείται και δεν είναι σωστό αυτό. Δεν έχει καμία δουλειά η εκάστοτε κυβέρνηση, το εκάστοτε Κοινοβούλιο να αποφαίνεται τι έγινε στην Ιστορία και τι δεν έγινε στο παρελθόν, αυτό είναι δουλειά της επιστήμης».

HeliosPlus